Kommentti: Esperin Aarnio-Isohanni jätti erokirjeen myös EK:lle – mutta kokoomuksen sotepiiri pyörii - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Esperin Aarnio-Isohanni jätti erokirjeen myös EK:lle – mutta kokoomuksen sotepiiri pyörii

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni jättää myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n. Mutta kohu on nostanut jälleen esille, miten pieni sisäpiiri sote-maailmassa pyörii, kun isoja rahoja jaetaan. Kokoomus on hyvin edustettuna, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

29.1.2019 17:08

Esperi Caren eronneella toimitusjohtaja/osaomistajalla Marja Aarnio-Isohannilla on onnekseen sen verran kertynyttä varallisuutta, ettei hän (ehkä) joudu turvautumaan edustamansa yhtiön palvelukseen vanhuusvuosinaan. Vuosina 2016–2017 hän sai yhteensä 6,33 miljoonan liksan, josta pääomatuloja 5,24 miljoonaa vuonna 2016.

Marja Aarnio-Isohanni istuu myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen työvaliokunnassa.

Ei istu tosin kauan: Ilta-Sanomien tietojen mukaan hän jätti erokirjeen tiistaina iltapäivällä. Pakkorako.

Mutta Aarnio-Isohannin verkostoituminen vie ajatukset valtaviin sote-rahoihin, jotka houkuttelevat terveysfirmoja kuin hunaja mehiläistä, ja terveysfirmat puolestaan poliitikko-politrukkeja – samalla periaatteella.

Kokoomusjäsenkirja on kovaa valuuttaa

Kokoomuksen jäsenikirja ja yhteydet kykypuolueseen ovat kovaa valuuttaa, niitä löytyy epäilemättä myös Aarnio-Isohannilta.

Kyseisen Esperi Caren johtoryhmässä istuu esimerkiksi aluejohtajan tittelillä myös muuan Pia Panhelainen.

Kukas hän on?

No hän seurasi ex-ministeri Laura Rätyä (kok) keväällä 2016 Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi, kun Räty (kok) jätti Helsingin johtajahommat ja siirtyi Terveystalon liiketoimintajohtajaksi. Panhelainen tuurasi Rätyä jo tämän ministeriaikana nimellä Pia Sutinen, mutta nyttemmin hän on ottanut vanhan tyttönimensä käyttöön.

Juu – aivan oikein: Panhelainen on jäsenkirjakokoomuslaisia.

Panhelainen joutui jättämään apulaiskaupunginjohtajan tehtävät kuntavaalien jälkeen, kun Helsinki otti käyttöön pormestarimallin. Uusi oksa löytyi siis Esperi Caresta.

Esperissähän sattuu ja tapahtuu.

Panhelainen kommentoi esimerkiksi viime keväänä tehtyä rikosilmoitusta, kun Kuopion Alavan hoivakodissa yksi asukkaista hakkasi huoneeseensa eksynyttä 87-vuotias muistisairasta miestä ikkunalastalla päälakeen. Muutaman viikon päästä tämä oli kuollut. Rikosilmoituksen teki hoivakoti itse.

– Käytössämme on ISO-standardin mukainen laatujärjestelmä. Henkilöstö on koulutettu raportoimaan myös turvallisuuspoikkeamat. Ne käsitellään yhdessä, jotta vastaavaa ei enää sattuisi, Panhelainen valisti Savon Sanomissa (SS 11. 4. 2018).

Hyvä, että on sentään ISO-standardi!

Muillle jää vain murusia

Jonkin sortin standardi tuntuu olevan myös sote-politrukeilla – yleensä se on kokoomuksen jäsenkirja.

Nimilitania on käynyt tutuksi. Terveystalon pomon Laura Rädyn kaveri, kokoomuksen ex-kansanedustaja Lasse Männistö on ”Pörriäisen” eli Mehiläisen pomo. Männistö poimi puolestaan ”Pörriäiseen” liiketoiminnan kehityspäälliköksi kaverinsa, kokoomuspääministerien ex-avustajan Joonas Turusen (kok).

Vuosi sitten Sanna Lauslahti ilmoitti siirtyvänsä kokoomuksen kansanedustajan paikalta Lääketeollisuuden toimitusjohtajaksi – ja siirtyi myös.

Kokoomuksen verrattuna muut puolueet ovat jääneet ns. mopen osille.

Pari poikkeusta on. Hyvinvointialan liittoa on johtanut pari vuotta Ulla-Maija Rajakangas (sd), mutta tämä Paavo Lipposen (sd) entinen erityisavustaja onkin turvallisesti sentään oikeistodemari.

Kepun ex-kansanedustaja, oululainen valtuutettu Riikka Moilanen oli puolestaan Pihlajalinna Oulun toimitusjohtaja. Hän sai lähtöpassit viime syksynä, kun nimitti Oulun valtuuston puhtaanapitokeskustelussa syrjäytyneitä ihmisroskaksi.

Ja käykö näille herroille ja rouville ja heidän firmoilleen huonosti, jos sote kaatuu?

Ei. Päinvastoin.

Siitä ilo vasta repeääkin, kun kolmisensataa kuntaa aloittavat ulkoistamistalkoot. Siellä on rahaa jaossa! Nopeimmat ehtivät ensin!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?