Kommentti: Esperin skandaali on dynamiittia vaaleissa – ja uusi naula soten arkkuun

Julkaistu:

Vanhusten ongelmat eivät koske vain laitoksia. Vanhukset kärsivät kotiensa vankeinakin, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Esperi Caren toimitusjohtajan Marja Aarnio-Isohannin ero tehtävästään ei enää riitä. Esperi-skandaalin vuoksi vanhusten hoidosta puhutaan viimein isosti ja siitä tulee iso aihe myös eduskuntavaaleissa.

Vanhusten huono kohtelu ei rajoitu muutamiin yksittäisiin laitoksiin, vaan on ongelma myös julkisella puolella. Ja usein edes jonkinlaisiin laitoksiin päässeet ovat silti onnekkaita. Monet, joiden kuuluisi nimenomaan niissä olla, ovat loukussa kodeissaan.

Klisee ”kotona on aina paras” ei tosiaan pidä aina paikkaansa, vaan monelle voimattomalle kodista on tullut helvetinloukko. He voivat puolitajuttomina, ajan tajunsa kadottaneina vain odottaa hoitajien pikaisia pistäytymisiä. Tuurista ja kunnasta riippuu, jääkö niitä väliin. Syynä on, että tavallisten ihmisten eläkkeet ja julkiset rahat eivät kunnon palveluihin nytkään riitä ja tulevaisuudessa on vielä pahempaa.

Sadattuhannet pelkäävät tulevaa

Ongelmat koskettavat jo tuhansia vanhuksia. Hekin, joiden hoito on nyt kunnollista, pelkäävät, että kohta niin ei enää ole, kun leikkurit taas heilahtavat. Vanhojen lapset seuraavat tilannetta hermostuneina. Vaikka kuinka auttaisi, vaatisi ja puuttuisi hoitoon, sillä ei välttämättä ole mitään merkitystä.

 

Soten ajajat yllätettiin housut kintuissa.

Useimmilla vanhenevilla työssä käyvillä mahdollisuutta jäädä auttamaan vanhempiaan ei vain ole. Kun he seuraavat vanhempiensa kohtaloa, mieleen hiipii ajatus siitä, millaisia omat viimeiset vuodet tulevat olemaan, kun vanhuksia on yhä enemmän. Ideat siitä, kuinka kaikki hoituu digitalisaatiolla ja roboteilla, ovat höpöintä tieteiskirjallisuutta.

Ja niin vanhusten asia on vaalikentillä dynamiittia. Se on sadoilletuhansille äänestäjille konkreettinen huoli, joka jyrää alleen ne huolet, joita hetki sitten kuviteltiin vaalien pääteemoiksi.

Sote housut kintussa

Skandaalin osuminen juuri sote-uudistuksen muutenkin vaikealle loppusuoralle on painajainen hallitukselle. Soten ajajat yllätettiin housut kintuissa. Soten valinnanvapauden keskeinen ilosanoma oli, kuinka yksityiset firmat parantavat terveyden- ja sosiaalihuollon tason. Nyt ne näyttivät rumimman mahdollisen puolensa.

Nyt puhutaan välinpitämättömyydestä, virheiden peittelystä ja siitä, maksavatko ulkomaalaisomistuksessa olevat terveysjätit verojaan ollenkaan Suomeen. Niitä rahoja nimittäin tarvittaisiin näidenkin ostopalvelujen rahoittamiseen.

 

On aivan mahdollista yhdistää yksityisiä palveluita julkisiin niin, että kaikki hyötyvät.

Niin on miltä kuulostaa. Sote-mallin kannattajat selittävät, kuinka se oikeastaan olikin tarkoitettu juuri tällaisten tapausten valvontaa tehostamaan. Väite ei kuulosta kovin uskottavalta ja vaikka olisikin, ei se tässä metelissä kuuluisi.

Mutta nyt esiin tulleet ongelmat koskevat nykyistä eivätkä tulevaisuuden järjestelmiä. Nykyisiä ovat pitkän ajan kuluessa olleet luomassa kaikki puolueet. Ja oppositionkin pitää tietysti esittää ratkaisuja ongelmiin, ei vain pitää meteliä niistä.

Lapsenuskon aika on ohi

Sekä julkisilla että yksityisillä palveluilla on kiihkeät puolustajansa. Viime vuosina lapsenusko yksityisten palvelujen hienouteen on ollut suurempi. Nyt markkoihin luottava ideologia horjuu.

Usko perustuu tarinoihin mainioista yksityisistä palveluista, joita saa jo nyt, jos on rahaa. Suurelle kansalle soten mukana luvatut palvelut olisivat kuitenkin niiden karvahattuversioita, eivät tasoltaan paljoa vanhoista julkisista eroavia. Tähän nimittäin ei ole mitään viisaudenkiveä.

Riippumatta siitä, miten ensi vaaleissa ja niitä seuraavissakin käy, yksityisten palveluiden osuus tulee silti kasvamaan. Terveysjätit tekivät jo sotea varten kalliita investointeja, joita ne eivät tule vain kiltisti kirjaamaan tappioikseen. Ajan trendit maailmalla suosivat yksityisiä palveluja ja vaikuttavat myös EU-lainsäädäntöön. Suomessa sote-valmistelu sysäsi liikkeelle junan, jota nykyisen hallituksen sote-mallin kaatuminen ei pysäyttäisi.

On aivan mahdollista yhdistää yksityisiä palveluita julkisiin niin, että kaikki hyötyvät. Se vaatii oikeassa suhteessa vapautta ja valvontaa ja sen muistamista, että kontrolli on sokeaa luottamusta parempaa. Näin voidaan saada aikaan järjestelmä, joka ei ehkä ole hyvä, mutta edes siedettävä, kun vanhusten määrä kasvaa. Sitä luotaessa pitää pistää ideologiset unelmat sivuun ja ajatella vain lopputulosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt