Ajokeli on tänään erittäin huono kuudessa maakunnassa – ja huono lähes kaikkialla muuallakin

rac

Julkaistu:

Lumisateen odotetaan voimistuvan Etelä-Suomessa iltapäivästä lähtien.
Tänään on huono ajokeli lähes koko maassa. Ajokeliä heikentävät lumisade, pöllyävä lumi ja lauhtuva sää.

Etelä- ja Kaakkois-Suomessa ajokeli muuttuu Ilmatieteen laitoksen mukaan aamupäivästä alkaen jopa erittäin huonoksi lumipyryn takia. Erittäin huonon ajokelin varoitus on voimassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Huonon ajokelin varoitus on voimassa Rovaniemen ja Sallan korkeudelle asti, normaalista ajokelistä saadaan siis nauttia vain Lapin pohjoisosassa.
  • Jutun pääkuvan paikalla olevalla videolla voit seurata suoraa lähetystä lumitilanteesta Helsingin keskustasta kattojen yltä
Myöhäisillan lumipyryn jälkeen lumisateessa on ollut nyt meneillään rauhallisempi vaihe. Toinen aalto sakeampaa lumipyryä Uudellamaalla voi olla tiedossa iltapäivästä lähtien.

–  On mahdollista, että lumisade voimistuu iltapäivän tai illan aikana. Ajoituksessa on vähän epävarmuuksia. Lumituiskua on tänäänkin, mutta tuulen ei pitäisi olla tänään niin voimakas kuin eilen illalla, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystyävä meteorologi Nina Karusto STT:lle.

–  Onneksi tässä nyt tuli vähän taukoa, niin auraajat varmaan saavat yhden lumikerroksen pois tieltä.

Yö näyttäisikin sujuneen ihan mukavasti ainakin paikoin. Helsingin pelastuslaitoksesta kerrotaan, että yö on sujunut jopa yllättävän rauhallisesti eivätkä esimerkiksi ulosajot ole työllistäneet yön aikana.

Samanlainen tilanne vaikuttaisi olevan toistaiseksi myös Valtatie 4:llä ainakin Päijät-Hämeen osalta. Moni kulkee kyseistä moottoritietä etelään tai pohjoiseen, mutta Hämeen poliisin tilannekeskuksesta kerrotaan, että ulosajoja ei ole ollut ”vielä”.

Sää on vaikuttanut myös raideliikenteeseen. VR arvioi illalla, että aamulla raideliikenteen pitäisi sujua normaalisti. Ennakkoon on kuitenkin peruttu kaikki lähiliikenteen D-junat Riihimäen ja Helsingin välillä.

VR:n viestintäpäivystäjä Mira Linnamaa kertoo aamulla ennen viittä, että tällä hetkellä kuitenkin vain yksi kaukojunista näyttäisi olevan myöhässä. Kyseessä on IC 266 Rovaniemeltä Helsinkiin.

– Meillä on tällä hetkellä ihan hyvä tilanne, ei ole ratainfran haasteita. Eikä oikeastaan ole edes kovin montaa junaa liikkeellä, niin ei ole myöhästymisiäkään, Linnamaa kertoo.

Junaliikenteen tilanteen ja myöhästymiset näkee VR:n sivuilta.

Työmatkaan varattava reippaasti aikaa

Tieliikennekeskuksesta kehotettiin varaamaan tavallista enemmän aikaa työmatkoihin ja liikenteeseen.

Lämpötilat kohoavat tänään koko maassa edellispäiviin verrattuna. Etelässä lämpötilat ovat muutaman pakkasasteen ja kymmenen pakkasasteen välillä, lauhinta on lounaisrannikolla. Maan keskiosassa on päivällä enimmillään 15 pakkasastetta, Lapissa reilut 20.

Finnair tiedottaa verkkosivuillaan, että sääolosuhteet rajoittavat liikennettä ja vaikeuttavat toimintaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Yhtiön mukaan asiakkaiden kannattaa varautua viivästyksiin ja muutoksiin erityisesti aamun ja iltapäivänä aikana.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kovimmat pyryt saattavat osua maan itäosaan.