Näin lumikaaos sotki liikennettä – haasteiden odotetaan jatkuvan aamulla: ”Pyydämme varaamaan aikaa työmatkoihin”

Julkaistu:

Myös tiistaille luvassa paikoin erittäin huonoa ajosäätä.
Lumituisku ja lukuisat muut ongelmat viivästyttivät koko maan raideliikennettä maanantaina. Kaukojunissa yli tunnin myöhästymisiä oli illan mittaan kymmeniä, kertoo VR:n viestintäpäällikkö Mira Linnamaa.

– Jos junassa joutuu sen 80 minuuttia odottamaan, niin onhan se tosi harmillista. Suunnitelmat siinä muuttuvat, eikä se ole kenellekään mukavaa, Linnamaa kertoo matkustajien tunnelmista.

Vaihdevikoja korjattiin eri puolilla maata ja myös kaluston kanssa oli ongelmia, Linnamaa kertoo.

– Meillä on ollut kunnossapidossa enemmän työntekijöitä illan aikana eli olimme kyllä varautuneet.

Linnamaan mukaan lähiliikenteen myöhästymiset jatkuvat vielä illan ajan erityisesti Helsingin ja Keravan välillä. Myöhästymisten arvioidaan olevan 5–15 minuutin luokkaa.

Tiistaiaamun raideliikenteen ennakoidaan sujuvan normaalisti.

Ennakkoon on kuitenkin peruttu kaikki lähiliikenteen D-junat Riihimäen ja Helsingin välillä.

Myös kaukoliikenteen junien ennakoidaan pääsevän matkaan aikataulussaan, Linnamaa sanoo. Aamulla ajankohtaisin tieto liikenteen sujumisesta löytyy esimerkiksi VR:n liikennetilanne-nettisivulta, hän vinkkaa.

"Pyydämme varaamaan aikaa työmatkoihin"

Tieliikenteessä ulosajoja ei nähty tavanomaista talvipäivää enempää, mutta raskas liikenne oli vaikeuksissa, kertoo liikennepäivystäjä Petra Latvasalo Helsingin tieliikennekeskuksesta.

– Tänään on noussut esiin se, että raskaita ajoneuvoja on jäänyt jumiin mäkiin ja risteysalueille. Ne ovat sitten aiheuttaneet liikennehäiriöitä, kun ovat tukkineet kaistoja.

Lumisateen ja siitä aiheutuvien liikennehaasteiden odotetaan jatkuvan myös tiistaina, joka on perinteisesti tieliikenteen vilkkain viikonpäivä.

– Pyydämme varaamaan aikaa työmatkoihin ja liikenteeseen. Mahdollisuuksien mukaan voi pitää vaikka etäpäivän, Latvasalo neuvoo.

Lumisateen ennustetaan olevan tiistaina ajoittaista tai runsaampaa maan eteläosassa, kertoo Ilmatieteen laitos. Lumisateita ennustetaan ainakin yön ajaksi myös muualle maahan.

Tiistaille on luvassa erittäin huonoa ajosäätä Uudeltamaalta Etelä-Savoon ja Etelä-Karjalaan ulottuvalle alueelle. Huonon ajokelin varoitus puolestaan on voimassa Varsinais-Suomesta aina Rovaniemen ja Sallan korkeudelle asti.

Helsinki-Vantaalla käytössä vain yksi kiitotie

Myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli maanantaina keskimäärin 30–90 minuutin myöhästymisiä lennoissa. Liikennettä ei haitannut niinkään lumi kuin sivutuuli, jonka vuoksi käytössä oli vain yksi kiitotie, kertoo Finavian viestintäjohtaja Katja Siberg.

– Huomenna sivutuulen ei pitäisi olla enää kiusana ja tällä hetkellä tilanne näyttää ihan hyvältä, Siberg kuvailee.

Tiistain vastaisena yönä laajenevat myös lennonjohtajien työtaistelutoimet. Suomen Lennonjohtajien Yhdistys SLJY:n työnseisaus kestää aamulla kello kahdesta kahdeksaan. Työnseisauksen ei pitäisi aiheuttaa haittaa lentoliikenteelle.