Hoitaja kertoo työstä Esperissä: Vanhus pääsee pesulle kerran viikossa, yöt märissä vaipoissa – ”Omaisille piti näyttää positiivista puolta, ettei täällä ole mitään ongelmia”

Hoitajan mukaan työntekijävajaus aiheutti vaaratilanteita hänen työpaikassaan. Myös olennaisista hankinnoista säästettiin, hoitaja kertoo Esperin toiminnasta.

Valvira selvittää Esperi Caren toimintaa.

28.1.2019 20:39

Puutteita ja laiminlyöntejä tuntuu olevan hoivakodeissa muuallakin kuin Kristiinankaupungissa. Pohjoissuomalaisessa Esperin yksikössä määräaikaisena sairaanhoitajana työskennellyt kertoo, miten hoitajat olivat kovilla ja hoito retuperällä.

– Tuli paha mieli vanhusten puolesta. Omaisille piti näyttää positiivista puolta, ettei täällä ole mitään ongelmia, hoitaja sanoo.

Sairaanhoitajan mielestä valvova viranomainen saisi tutkia kaikki yksityiset hoitokodit.

Perjantaina Valvira määräsi hoivakoti Esperi Caren keskeyttämään toiminnan Kristiinankaupungissa laiminlyöntien ja epäkohtien vuoksi.

Ilta-Sanomat on toistuvasti tavoitellut Esperi Carea kommentoimaan yhtiöstä esitettyjä väitteitä, mutta ei ole saanut vastausta.

Hoitajavajaus aiheutti vaaratilanteen

Ilta-Sanomien haastattelema hoitaja kertoo, että ns. haamuhoitajien avulla työ saatiin näyttämään riittävältä ja määräysten mukaiselta.

Hoivakodissa oli 32 asiakasta. Nainen muistelee, miten aamuvuorossa oli 5,5 työntekijää. Näytti siltä, että mitoitus on kunnossa.

– Ongelma oli se, että aamun viidestä ja puolesta työntekijästä puolitoista oli keittiössä. Kentällä meitä ei ollut kuin neljä ja niistä yksi oli sosionomi eli hän ei ollut edes hoitoalan ihminen.

Oulussa yövuorossa oli yksi lähihoitaja.

– Vanhukset olivat koko yön märissä vaipoissa. Ketään ei yöllä kuivitettu.

Sairaanhoitaja miettii tilannetta turvallisuuden kannalta.

Syntyi vaarallisia tilanteita. Asiakkaat voivat saada aggressiivisia kohtauksia.

– Yhtenä yönä yksi asiakas oli mennyt toisen asiakkaan päälle makaamaan. Yöhoitaja ei saanut häntä yksin pois toisen päältä.

Hoitotyö retuperällä

Sairaanhoitajalle tuli tunne, etteivät terveys ja vanhustenhoito olleet ykkösasia.

– Kunhan vain omaiset ovat tyytyväisiä, etteivät he ota vanhuksia pois hoivakodista.

Hoitotyö oli sairaanhoitajan mielestä retuperällä.

Lääkärinkierrolla olisi pitänyt olla mukana sairaanhoitaja toteuttamassa lääkärin ohjeet.

– En päässyt kierrolle, vaan sosionomi oli siellä. Hän oli tiimivastaava.

Sairaanhoitaja pitää tilannetta erikoisena. Sosionomilla ei ole koulutusta käytännön hoitotyöhön.

– Lääkärillä ei ollut varmaan tiedossa hoitajan koulutusta, koska lääkäri hankittiin sinne ostopalveluna, hoitaja epäilee.

Hankinnoissa säästetään

Hoitaja muistelee, miten yhdeltä asiakkaalta piti lääkärien määräyksestä mitata happiarvoja. Hoivakodilla ei kuitenkaan ollut siihen tarkoitukseen saturaatiomittaria, vaikka se maksaa vain parikymmentä euroa.

Hoivakoti ei ehdotuksesta huolimatta tilannut mittaria, koska sen olisi pitänyt maksaa laite. Niinpä ambulanssimiehet tulivat paikalle mittaamaan arvot.

Hoitajien piti valmistaa ruokia, tarjoilla aterioita, täyttää tiskikonetta. Sairaanhoitajilta ja lähihoitajilta vaadittiin keittiötöiden vuoksi hygieniapassi.

– Ruoat olivat halvimman mukaan, oli kauppojen omia merkkejä.

Sairaanhoitaja miettii, ovatko ravintoarvot sellaisia kuin vanhuksilla pitäisi olla.

Lääkäri saattoi määrätä potilaan eristykseen esimerkiksi noroviruksen tai influenssan takia. Hoivakodissa oli eristyshuone, mutta hoitajille ei ollut eristysvaatteita, vaikka lääkäri kehotti hankkimaan ne. He menivät normaaleissa työvaatteissa eristetyn potilaan luo.

– Sitten mentiin muihin osastoihin syöttämään samoissa vaatteissa muita asiakkaita.

Kirjauksia seurustelun sijaan

Kerran viikossa asiakkaat käytettiin suihkussa. Useammin ei ehtinyt.

– Kunnallisella puolella olen ollut töissä. Siellä käytetään suihkussa kolme kertaa viikossa.

Sairaanhoitaja muistaa, miten yksi lähihoitaja oli huolissaan vanhuksen sokeriarvojen heittelystä. Omainen kantoi makeisia ja suklaata. Hän luultavasti ajatteli, että vanhus tarjoaa niitä vieraille, mutta vanhus söi makeiset itse.

Yksi hoitaja antoi palautetta makeisten tuomisesta. Omainen ei siitä pitänyt.

– Omainen ilmoitti asiasta yksikön johtajalle. Hoitaja sai varoituksen, vaikka hän ajatteli asiakkaan terveyttä. Johtaja teki selväksi, että on ihan sama, vaikka vanhus vetäisi vaikka kuinka paljon makeisia.

Hoitajien vähäisyyden vuoksi loukkaantuneita asiakkaita haettiin välillä hoivakodista ambulanssilla. Kuka oli pudonnut sängystä, kuka kaatunut.

– On helppo sysätä yhteiskunnan hoidettavaksi. Se on yksityiseltä yritykseltä pois. Veronmaksajat maksavat viulut.

Hoitajasta olisi ollut luontevaa tehdä raportit toimistolla tietokoneella, mutta Esperissä oli määräys, että raportit piti kirjoittaa hoitotyön aikana. Hän naputteli niitä kännykällä hoitaessaan tai syöttäessään asiakasta.

– Milloin on asiakkaalle läsnä? Milloin jutellaan ja kysytään, mitä sinulle kuuluu? Ajan, jonka pystyisi seurustelemaan, on tehtävä kirjauksia.

Yksityisissä laitoksissa palkka on pari sataa euroa huonompi kuin julkisella puolella. Sairaanhoitaja sanoo, että ihmiset ottavat työt vastaan pakon edestä.

– TE-toimisto pakottaa ottamaan työn vastaan. On paikkoja, joihin ei tahdota saada työntekijöitä. TE-toimistolta tulee lappu, että hae tätä, jos olet työtön työnhakija. Sinne on pakko mennä. Jos kieltäytyy, joutuu karenssiin.

Onko sinulla huonoja kokemuksia vanhustenhoidosta? Ota yhteyttä uutiset@iltasanomat.fi tai lähetä uutisvihje.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?