Murhapaikalta Tulilahdesta löytyi outo lappu, josta viestitettiin jopa FBI:lle – ennen näkemätön poliisin materiaali julki

Ennen julkistamaton Tulilahden kaksoismurhan esitutkinta-aineisto paljastaa vihdoin murhamysteerin koko tarinan.

29.1.2019 5:40

Tulilahden murhat ovat yksi Suomen rikoshistorian suurista mysteereistä.

Kaksi jyväskyläläisneitosta, 21-vuotias Eine ja 23-vuotias Riitta, löytyivät murhattuina kapeasta suohaudasta Heinäveden Tulilahdelta 21. elokuuta 1959. Murhaajaa ei ole saatu tuomiolle vieläkään.

Eine ja Riitta olivat olleet pyöräretkellä suvisessa Suomessa ja pysähtyneet Tulilahden leirintäalueelle levähtämään yhden yön ajaksi 27. heinäkuuta. Tytöt eivät enää koskaan palanneet kotiin. Sinne tuli vain viimeinen tervehdys, kortti Kolilta.

Tänään myyntiin tullut Ilta-Sanomien Rikostarinat, joita Suomi ei unohda -erikoisjulkaisu esittelee nyt ensimmäistä kertaa Tulilahden kaksoismurhasta keskusrikospoliisin esitutkintamateriaalin.

Poliisin materiaalista käy ilmi, että Tulilahdesta elokuussa 1959 löytynyt pesulalappu käynnisti Amerikkaan asti ulottuneet tutkimukset. Lapun takia keskusrikospoliisi oli yhteydessä FBI:hin helmikuussa 1960. Lapun arveltiin liittyvän Tulilahden murhista sittemmin syytettyyn, varkauksia tehtailleeseen Runar Holmströmiin, 37.

 Kun on syntynyt epäilys, että oheinen pesumerkki saattaa olla käytössä USA:ssa, keskusrikospoliisi kunnioittaen tiedustelee...

”Rikokseen syylliseksi epäiltynä on täällä pidätetty Runar Holmström -niminen mielisairas henkilö, joka kuitenkin kokonaan kieltää syyllisyytensä tähän tekoon. Häntä epäillään lisäksi syylliseksi lukuisiin murtovarkauksiin, mm. erääseen, jonka yhteydessä on anastettu erilaisia vaatteita perheeltä, joka aikanaan on oleskellut eri puolilla USA:ta. Kun on syntynyt epäilys, että oheinen pesumerkki saattaa olla käytössä USA:ssa, keskusrikospoliisi kunnioittaen tiedustelee, olisiko mahdollista esim. American Loundry Associationin, Washingtonissa välityksellä taikka muutoin selvittää, onko merkki peräisin maastanne ja jos on, kenen pestäväksi jättämistä vaatteista on ollut kysymys. Pesumerkki pyydetään palauttamaan vastauksenne ohella.”

Tämä kangasnauha käynnisti tutkimukset, joissa oltiin yhteydessä FBI:hin asti.

FBI:n legendaarinen, pitkäaikainen päällikkö J.E. Hoover vastasi 14. maaliskuuta 1960 keskusrikospoliisin päällikölle Kosti Vasalle.

”Kansallinen Tutkintatoimisto ei pidä kortistoa puhdistus- tai pesulaliikkeiden käyttämistä pesumerkeistä. Yhdysvalloissa ei myöskään ole mitään muuta järjestöä, joka pitäisi koko maata käsittävää kortistoa tällaisista merkeistä.

Teille mahdolliseksi avuksi ilmoitan kuitenkin, että oheistamassanne nauhassa olevat merkinnät ”27/9” ja ”8” meidän käsialakokoelmassamme oleviin malleihin nojautuen viittaavat lähinnä eurooppalaiseen käsialatyyliin, Merkintä ”114” voisi olla joko eurooppalaista tai amerikkalaista käsialatyyliä, mutta siitä puuttuvat ne tunnusomaiset piirteet, joiden avulla maantieteellinen sijainti tai kansallisuus voitaisiin määritellä.”

Tulilahden murhan uhri Eine Maria Nyyssönen.

Tulilahden murhan uhri Riitta Aulikki Pakkanen.

Lopulta selvisi, että nauhaa oli valmistanut Nauhatehdas Oy P.G. Holm. Nauhaa olivat tilanneet Lindsrömin ja Triolan pesulat. Triolan kirjanpidosta selvisi, että syksyllä 1959 pesuun oli tuotu kaksi miesten pukua, kahdet liivit, yhdet irtohousut ja yksi päällystakki.

Eräs heinävetinen nainen oli pesettänyt isävainajansa vaatteet syksyllä 1959. Päällystakin hän kertoi luovuttaneensa maatilallaan töissä olleelle Taunolle. Tauno oli lainannut takin juhannusaattona 1959 Eskolle seurakunnan juhannusjuhlille, jotka pidettiin Tulilahdessa.

Nauhasta ei siis ollut todisteeksi Runar Holmströmiä vastaan.

Rikostarinat, joita Suomi ei unohda -erikoisjulkaisu kertoo nyt ensimmäistä kertaa Tulilahden murhamysteerin koko tarinan: miten Einen ja Riitan matka läpi kesäisen Suomen eteni, keitä olivat ensimmäiset pidätetyt ja miksi Runar Holmströmistä tuli murhaepäilty.

Lue lisää erikoisjulkaisusta täältä.

  • Oheisella videolla kerrotaan Tulilahden murhamysteeristä.

Rikostarinat, joita Suomi ei unohda -erikoisjulkaisu kertoo Tulilahden murhamysteerin koko tarinan. Mukana on myös muita rikoksia, joita Suomi ei unohda, mm. Bodomin murhat, Kytäjän kartanon surmat ja Kyllikki Saaren traaginen kohtalo.

Julkaisun kannessa Tulilahden uhrien nimet ovat väärinpäin: Eine Nyyssösen kuvan alla on Riitta Pakkasen nimi ja päinvastoin. IS pahoittelee virhettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?