Viranomainen keskeytti hoivakodin toiminnan – hoivayhtiö Esperi Caren johtaja kommentoi tapahtunutta

Julkaistu:

Yksityinen Esperi Care lähetti asiasta tiedotteen.
Kristiinankaupungissa sijaitseva Esperi Care Oy:n Hoivakoti Ulrika on joutunut sosiaali- ja terveysalaa valvovan Valviran hampaisiin. Valvira on määrännyt hoivakodin keskeyttämään toimintansa useiden epäkohtien ja laiminlyöntien vuoksi.

Valviran lakimies Reija Kauppi kertoi perjantaina IS:lle, että yhden hoivakodin asukkaan epäillään kuolleen viime syksynä hoitovirheen seurauksena sosiaaliasiamieheltä aluehallintovirastoon tulleen ilmoituksen mukaan. Lisäksi kolme asiakasta on ollut niin heikossa kunnossa, että heidät on täytynyt lähettää terveyskeskushoitoon tai kuntoutukseen.

Lue lisää: Valvira keskeytti hoivakodin toiminnan – Yhden asiakkaan epäillään kuolleen hoitovirheeseen, kolme täytynyt lähettää hoitoon

– Tiedot ovat tulleet sosiaaliasiamiehen ilmoituksesta aluehallintovirastolle. Sen mukaan toimintayksikössä on ollut tilanne. Epäillään, että hoidon ja hoivan laiminlyönti johti asukkaan menehtymiseen, Kauppi sanoo.

Tiedätkö jotain tapauksesta? Lähetä uutisvihje

Esperi Care lähestyi mediaa tiedotteella lauantaina. Yhtiö myöntää toiminnassa tapahtuneen virheitä. Toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni kertoo tiedotteessa, että henkilöstön huolia ja viestejä johdolle ei ole otettu riittävän vakavasti.

– Tästä olemme erittäin pahoillamme ja tämä on meille tästä tilanteesta kaikkein tärkein oppi. Tämä tullaan laittamaan välittömästi kuntoon, toimitusjohtaja sanoo tiedotteessa.

– Palkkaamme lisää henkilöstöä. Vakinaistamme ja kokoaikaistamme tuntityöntekijöitä. Esimiesten työpanos tullaan jatkossa kaikissa yksiköissämme merkitsemään yli puoliksi hallinnon puolelle – tällä hetkellä tässä on ollut epäselvyyksiä, ja sekin on vaikuttanut käsillä olevan henkilöstön määrään yksiköissämme.

Valviran Kaupin mukaan hoivakodin ongelmat johtuvat pohjimmiltaan siitä, että siellä on ollut liian vähän henkilökuntaa asiakasmäärään ja heidän tarpeisiinsa nähden. Hoivakoti on tehostetun palveluasumisen yksikkö, jossa asuu muun muassa muistisairaita. Kaikki asukkaat tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa.

– Koko hoivakoti on ollut akuutissa kriisitilanteessa. Asiakkaiden palvelujen tarve on ollut epäselvä, eikä hoivakodissa ole ollut vastuuesimiestä. Myös lääkehoidossa on ollut puutteita, Kauppi sanoo.

Valvira kertoi tiedotteessaan, että Esperi Caren yksikköä valvova Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto sai lyhyellä aikavälillä vakavia, välittömään asiakasturvallisuuteen viittaavia yhteydenottoja.

Niiden johdosta aluehallintovirasto kävi hoivapaikassa tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona tarkastuskäynnillä. Valvira taas teki päätöksensä jo torstaina.

Saatujen tietojen perusteella Valvira katsoo, ettei toimintayksikön toiminta vastaa sille myönnettyä yksityisestä sosiaalihuollosta annetun lain mukaista lupaa ja asiakasturvallisuus vaarantuu vakavasti, mikäli toimintaa jatketaan.