Kotimaa

Talven seitsemän vaarallisinta hetkeä – asiantuntijan ratkaisut avuksi

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Sää
Seitsemän pahinta ongelmaa voivat aiheuttaa vakaviakin vammoja tai jopa hengen menon. Siksi ne pitää ottaa tosissaan.
Lumisade jatkuu Suomessa ja sen jälkeen uhkaa kova pakkanen. Koska lämpötila pysyy ennusteen mukaan pakkasen puolella, lumi ei myöskään sula pois.
Yllä olevalla videolla tuore sääennuste, jossa kerrotaan pakkasten kiristymisestä.

Ilta-Sanomat kysyi kahdelta talven sääolojen ongelmia työkseen ratkovalta asiantuntijalta ohjeet seitsemään talven yleiseen ongelmaan.

Seitsemän pahinta ongelmaa voivat aiheuttaa vakaviakin vammoja tai pahimmillaan jopa hengen menon. Siksi ne pitää ottaa tosissaan.

1. Lunta kertyy pihaan – Lumi pois ajoissa

– Lumiongelmat ovat täällä Pohjois-Karjalassa tuttuja, sillä olemme tällä hetkellä Suomen lumisinta seutua. Kun on paljon lunta sen poistamien pitää aloittaa ajoissa, ettei pihoille pääse syntymään polannetta tai paksuja kynnyksiä, Suomen isännöintiliiton puheenjohtaja Toivo Korhonen kertoo Ilta-Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Lumen ja liukkauden ongelmiin sopii molempiin varautuminen ennakkoon. Esimerkiksi paikat, joissa on vahingonvaaraa, kuten lipat, valomainokset ja monenlaiset ulokkeet, täytyy puhdistaa ajoissa, hän sanoo.

Lue myös: Ensi viikolla jopa –40 astetta – Niksologi antaa parhaat vinkit pakkaseen: Muovikassi pitää miesten paikat sulana

2. Piha on liukas – hiekkaa liukkautta vastaan

– Pihat pitää hiekoittaa koneella tai käsin siellä, missä esimerkiksi ahtaat porttikongit estävät koneen pääsyn paikalle.

Korhonen tekee päivittäin töitä JIP-isännöinnissä.

– Jos on nopeaa toimintaa vaativa lumiongelma, kannattaa soittaa ajoissa kiinteistöhuoltoon - mieluummin mielellään soittaa eikä lähettää sähköpostia, ettei asia jää liian kauan odottamaan.


3. Lumimassat katolla uhkaavat – lumikuormaa vähennettävä

– Kattojen lumikuorma pitää hoitaa ajoissa, ettei pahimmilla paikoilla, kuten mahdollisten porrashuoneiden ulko-ovien lippojen päälle pääse kertymään liikaa lunta, Korhonen kertoo.

–­Katoille kertynyttä lunta pitää alkaa poistaa ennen kuin ne aiheuttavat isoja ongelmia ja ettei esimerkiksi kukaan loukkaannu jäätyään katolta putoavan lumen alle, hän sanoo.

4. Vahinko jo sattumassa – hälytä apua

Korhonen korostaa, että jokaisella on myös auttamisvelvollisuus nähdessään, että katolta uhkaa pudota vaikkapa jalkakäytävälle ihmisten päälle paljon lunta.

– Eli jos näet vaarallisen tilanteen, voit huollon lisäksi soittaa aina myös viime yleiseen hätänumeroon 112 ihmishenkien turvaamiseksi, hän sanoo.


5. Auto jäi lumivallin taakse – kokoon taitettava lapio aina autossa

– Kunnollinen kokoontaitettava, mielellään metallinen lapio pelastaa talvella monesta pulmasta, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen kertoo.

– Yksi tyypillinen tapaus on, kun pysäköity auto jää aurausauton tuoman lumivallan taakse. Silloin tarvitaan kunnan lapio, hän sanoo.

Katso alla olevalta videolta asiantuntijan vinkit talviautoiluun.


6. Lukot ja ovet jäässä – lumi pois ennen kuin sulava lumi jäätyy

Autoliiton Tolvanen muistuttaa, että lumisateen jälkeen tulevaan pakkasen pitää varautua,

– Lumisateessa ollut auto on puhdistettava heti lumisateen jälkeen, sillä auton sisälämmitin sulattaa lunta ja auton ovet ja lukot ovat vaarassa jäätyä, kun lämmityksen sulattama lumi jäätyy pakkasessa. Tuulilasin pyyhkijöistä pitää poistaa painava lumi ennen pyyhkijöiden käyttöä. Pyyhkijät voi myös suojata sukkamaisella kotelolla lunta ja jäätä vastaan, Tolvanen kertoo.


7. Pelkään kaatuvani – kunnon kengät jalkaan

Molemmat asiantuntijat muistuttavat lisäksi, että liukkaimmat kelit syntyvät, kun jo kertaalleen sulanut lumi jäätyy uudelleen ja sen päälle jää kerros vettä.

Oikea jalkineiden valinta estää monia liukastumisia. Sisäkengissä ei pidä mennä tieten tahtoen liukastelemaan, Parhaiten pysyy pystyssä, jos kenkien pohja aiheuttaa kitkaa jään tai loskan välillä. Siis kunnon kumipohjaiset kengät tai kengänpohjien päälle sidottavat liukuesteet ovat varmoja valintoja.

Liikenneturvan mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta kertoi joulukuussa toteutetussa kyselyssä kaatuneensa liukastumisen takia.

Kaatuneista 27 prosenttia kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä liukastumisen seurauksena. Joka kymmenes joutui kaatumisen seurauksena käymään myös lääkärissä tai terveydenhoitajalla. Yhden tai useamman päivän töistä tai koulusta joutui olemaan noin viisi prosenttia kaatuneista.

Varsinkin vanhusten liukastumisesta johtuva kaatuminen voi olla kohtalokas, sillä Tilastokeskuksen mukaan kaatuminen oli esimerkiksi vuonna 2013 yleisin tapaturmakuoleman syy. Kuolemaan johtaneista kaatumistapaturmista kahdeksan kymmenestä tapahtui yli 65-vuotiaille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt