Varusmiehet saavat paukkupakkasilla pelkän kylmän pussilounaan – Puolustusvoimat vastaa arvosteluun: ”Nyt mitataan, miten näillä menetelmillä pärjätään” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Varusmiehet saavat paukkupakkasilla pelkän kylmän pussilounaan – Puolustusvoimat vastaa arvosteluun: ”Nyt mitataan, miten näillä menetelmillä pärjätään”

Neljä viikkoa kestävä pussilounaskokeilu alkoi tällä viikolla. Pussilounasta on tarjolla tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin.

Julkaistu: 26.1.2019 7:02

Varuskunnissa on alkanut pussilounaskokeilu.

Varusmiehille jaetaan lounasaikana pelkkä eväspussi. He saavat kylmää syötävää. Pussissa on 6–7 erilaista tuotetta. On leipää, energiajuomaa, energiapatukoita, suklaata, pähkinöitä.

– Lounaspussi on turhan kevyt, varusmies kommentoi aiemmin Ilta-Sanomille.

Ruokaa ei ole hänen mukaansa riittävästi, jos ottaa huomioon, että ravinnon turvin alokkaiden ja varusmiesjohtajien olisi jaksettava vaativissa oloissa ja omaksuttava uusia asioita.

Vaativilla oloilla varusmies viittasi viimeaikaisiin paukkupakkasiin. Kokeilu alkoi 21. tammikuuta ja sen on määrä päättyä 17. helmikuuta.

Everstiluutnantti Markku Jämsä Pääesikunnasta vastaa arvosteluun sanomalla, että pussilounas on yksi osa päivän aikana tarjottavia aterioita.

– Varusmiehelle tarjotaan aamupala, pussilounas, päivällinen. Jos kaikki nautitaan niin kuin kuuluu nauttia, energiamäärä kyllä riittää.

Jämsän mukaan energiamäärä on laskettu siten, että eväspussin sisältö vastaa ruokalassa normaalisti nautittavaa lounasta.

Neljä viikkoa kestävä pussilounaskokeilu alkoi tällä viikolla.

Pussilounasta on tarjolla tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin.

– Seuraamme tilannetta koko ajan. Tarvittaessa meillä on valmius keskeyttää tai muuttaa kokeilua, jos kokeilun toteuttamisen edellytykset eivät toteudu.

Jämsän mukaan ravinnon maulla tai muilla henkilökohtaisilla mieltymyksillä ei ole merkitystä kokeilussa. Ratkaisevaa on energian saanti.

– Kaikkein oleellisinta on se, että varusmiesten palvelusturvallisuus pystytään takaamaan. Ja varmistetaan se, että varusmies saa päivän aikana tarvitsemansa energian, jotta hän pystyy toimimaan tehokkaasti ja oikein koulutuksessa.

–Lounaspussi on turhan kevyt, varusmies kommentoi aiemmin Ilta-Sanomille.

Pussilounas ja sen sisältämä kylmä ruoka tarjoillaan varusmiehille keskellä kylmintä talvea.

Eikö pussilounasta olisi kannattanut kokeilla kesällä?

– Talvella kun ovat aika ankarat olosuhteet, saadaan käytännössä sellaiset kokemukset, että voidaan arvioida, onko tämä toimiva. Jos kesällä kokeillaan ja saadaan hyvät havainnot, voi olla, ettei lounas talven oloissa olisi enää riittänyt.

Jämsä myöntää, että testiolot ovat ankarat.

– Näin kylmää ei joka vuosi edes olekaan. Nyt mitataan, miten näillä menetelmillä pärjätään näissä olosuhteissa.

Takana on ensimmäinen kokeiluviikko.

Jämsän mukaan koko ajan arvioidaan, onko kokeilulla edellytyksiä jatkaa vai pitäisikö ruokailua jotenkin muuttaa.

– Vai pitääkö pahimmassa tapauksessa kokeilu keskeyttää, jos nähdään, ettei ole edellytyksiä.

Varusmiehiä tarkkaillaan koko ajan. Ravitsemuksen asiantuntija ja kouluttajat ovat mukana matkassa.

– He pystyvät näkemään, onko tämä joukko ja yksittäiset sotilaat toimintakykyisiä. Pärjäävätkö he samaan tapaan kuin aikaisemmat ikäluokat ovat pärjänneet.

Toistaiseksi kokeilua ei keskeytetä.

Varuskunnissa on kysely käynnissä, miten ensimmäinen viikko on mennyt. Kokeiluun osallistujilta kysytään havaintoja, onko edellytyksiä jatkaa.

– Jatkuva tilanteen seuranta on päällä. Kenellekään ei saa aiheuttaa vaaraa kokeilun takia.

Jämsä selvittää, että pussilounaskokeilu liittyy Koulutus 2020 -ohjelman yhteen kokonaisuuteen. Pussilounas on kokeilu, jossa selvitetään alokasjakson koulutuksen kehittämistä ja tehostamista.

– Tässä on tiukka aikataulu, kokeilu osui talven saapumiserän kohdalle.

Kokeiluun osallistuu noin 2 500 varusmiestä Niinisalon, Haminan, Upinniemen ja Tikkakosken varuskunnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?