Ann Selin sai Maarit Feldt-Rannalta tukea syöpätaistelussa – nyt hänellä on tärkeä neuvo sairastuneen läheisille

Julkaistu:

Syöpäsairautensa aikana Maarit Feldt-Rannalta tukea saanut PAMin puheenjohtaja Ann Selin kehottaa läheisiä kysymään, mitä sairastunut haluaa.
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin sairastui rintasyöpään vuoden 2016 syksyllä. Yksi hänen näkyvimmistä tukijoistaan oli tänään syöpänsä uusimisesta kertonut Sdp:n puheenjohtajistoon kuuluva Maarit Feldt-Ranta.
Ann Selinillä on selkeä näkemys siitä, miten läheisten tulisi toimia kuullessaan ystävänsä sairastumisesta.

– Kun itse sairastuin, yksi ystäväni kysyi minulta suoraan, mitä minä haluan. Mistä haluaisin puhua. Älä yritä arvata, mitä sairastunut tahtoo – kysy häneltä, Selin sanoo.

Selin itse kokee, ettei häntä ikinä kohdeltu vain sairautensa määrittämänä.

– Olen varma, että sairastunut koskaan tule tietämään, millaiset tunteet läheisillä on ollut. He varjelevat sairastunutta tunteiltaan. Läheisille sairaus on jopa jossain mielessä rankempaa. Sairastunut joutuu ottamaan tilanteen sellaisenaan, läheiset ovat huolestuneempia siitä, kuinka käy.

Selin kertoo tunteneensa Maarit Feldt-Rannan vuosia ennen omaa sairastumistaan. Sairastuminen lähensi naisia.

– Kun Maarit kuuli sairastumisestani, hän laittoi viestin, jossa sanoi olevansa käytettävissä jos vain voi jotenkin auttaa.

Viesti tuli sopivalla hetkellä. Selin soitti saman tien takaisin. Feldt-Ranta oli puoluehallituksen kokouksessa soiton tullessa.

– Maarit käveli sieltä ulos ja sanoi, että asiat tärkeysjärjestyksessä. Hän sanoi, että jos sinun on saatava puhua, silloin puhutaan. Juttelimme pitkään ja olimme yhteyksissä myöhemminkin.

Ann Selin kertoo toimivansa Elisabeth Rehnin perustaman syöpäpotilaita ja hoitohenkilökuntaa tukevan yhdistyksen puheenjohtajana. Selin värväsi myös Feldt-Rannan mukaan toimintaan viime vuonna.

Selin kertoo lähettäneensä Feldt-Rannalle viestin kuultuaan syövän uusiutumisesta.

– Olen täällä saatavilla. Sitten kun hänestä tuntuu, hän on toivottavasti yhteydessä. Mutta sen pitää mennä juuri näin päin: pitää kertoa olevansa saatavilla, mutta sairastuneen ehdoilla mennään.

Puhtaat tulokset viimeisimmästä syöpäkontrollista saanut Ann Selin päättää PAMin puheenjohtajuutensa kesäkuussa.