Ensi viikolla jopa –40 astetta – Niksologi antaa parhaat vinkit pakkaseen: Muovikassi pitää miesten paikat sulana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ensi viikolla jopa –40 astetta – Niksologi antaa parhaat vinkit pakkaseen: Muovikassi pitää miesten paikat sulana

Pakkasen haitat ulottuvat moniin asioihin, mutta niksologilla on hyvät konstit ongelmiin.

25.1.2019 15:08 | Päivitetty 25.1.2019 15:51

Pakkanen pitää Suomea otteessaan, varsinkin sunnuntaina ja maanantaina. Kylmyyden vaaroja ei pidä vähätellä, sillä nykytiedon mukaan kylmän tappava vaikutus on suurempi kuin kuuman. Näin kertoo Terveyskirjasto Duodecim.

Tunnettu niksologi Anssi Orrenmaa kertoo parhaat niksit hyytäville pakkasille. Hän kokosi Niksi-Pirkan pakkasenvastaista antia 47 vuoden ajalta. Hän on ollut niksologi vuodesta 1987 lähtien. Hän oli Niksi-Pirkan toimittaja vuodet 2000-2016.

Niksien lopussa olevat numerot tarkoittavat julkaisukuukautta ja -vuotta Pirkassa.

Lue: Näin suojaudut kylmältä – 26 vinkkiä lähestyviin hirmupakkasiin

– Odotetusti vaatetus nousee tärkeimpään osaan, eikä silloin voi tietenkään välttyä sukkahousujen luovalta niksikäytöltä, hän kertoo.

Paksujen sukkiksien lahkeista voi leikata oivat käsilämmittimet tai hihalisäkkeet. Rypyttyvät kauniisti käsivarressa. (4/11)

Harvinaisempi suojaväline on Orrenmaan mukaan kahvin suodatinpussi.

Kahvinsuodatinpussi varpaiden ympärillä kengän kärjessä lämmittää mukavasti. Sopii sekä visiittikenkiin että kumi- ja talvisaappaisiin, myös lasten käyttöön. Huolellisesti käsiteltynä suodatinpussit kestävät pitkään tässäkin käytössä. (1-2/83)

Vanhat villasukat monojen tai luistimien päälle

Hän kertoo, että miehille niksi ehdottaa suojavälineeksi myös muovipussia.

Miehet! Kun lähdette pakkasella pyöräilemään tai lenkille, pankaa muovinen kauppakassi etupuolelle housujen väliin. Jopa pysyvät paikat sulana. (9/85).

Tärkein niksi on hänen mukaansa se, että esteettiset näkökohdat väistyvät käytännöllisten tieltä. Monenkirjava kerrospukeutuminen siis sallitaan pakkastilan aikana.

Pakkanen ei estä polkupyöräilyä. Arttu Mäkelä polki koulumatkansa kovasta pakkasesta piittaamatta tammikuussa 2016.­

Vanhoista villasukista saa kätevät lämmittimet monolle tai luistimelle. Leikkaa reikä siteen tai terän kohdalle, niin sukat voi pujottaa päälle. Varpaat pysyvät lämpiminä kovallakin pakkasella. (1-2/16).

Lue lisää: Pirkka-niksien isä paljastaa parhaimmat hellevinkit – ja kielletyn X-Files-niksin: ”Onkohan tuo tosissaan”

Voimisteluliikkeitä bussi odotellessa

Pakkasen luoma poikkeustila rohkaisee kansalaisia myös liikehtimään epäsuomalaisesti. Tosin niksin mukaan myös huomaamaton liikehdintä on mahdollista juuri paksun talvitakin alla.

Bussia odotellessa voi tehdä voimisteluliikkeitä, etenkin talvipakkasella lämpimikseen ja paksun takin piilossa. Hyviä ovat vatsalihasten supistusliikkeet, varpaiden kipristely ja varvistus, olkien kohottelu ja värisyttely, sormien koukistelu yksi kerrallaan. (1-2/06)

Paina kännykän näyttöä nenällä

– Pakkasen haitat ulottuvat myös kännykän käyttöön, missä auttaa tämä konsti, jossa niksivälineenä toimii nenä, Orrenmaa kertoo.

Eikö kännykkäsi kosketusnäyttö toimi hanskat kädessä? Paina näyttöä nenällä, jos puhelin soi kylmällä säällä! (11/12)

– Itse olen harjaantunut melontaretkillä jo hyvinkin tottuneeksi nenän käyttäjäksi, mikä viime lauantaina näytti herättävän myönteistä huomiota kanssakulkijoissa, kun kurkistin kellonaikaa taivaltaessa pakkasessa 800 metrin matkan metroasemalta Espoon kaupunginteatteriin, hän sanoo.

Aja partasi pienellä kävelylenkillä

Pakkasniksien jaloin laji on pakkasen hyödyntäminen.

– Vaimo on jo varoittanut, että voin varautua tätä viikonloppuna pakastimen sulattamisen aiheuttamaan trafiikkiin. Mutta ehkäpä täytyy kokeilla myös seuraavan partaniksin vaikutusta.

Jos käytät parran ajamiseen ladattavaa sähkökonetta, aja partasi pienellä kävelylenkillä, vaikka postia hakiessa. Varsinkin kylmällä säällä sänki pörhistyy niin, että leuasta tulee todella sileä. Samalla säästyy aikaa ja saat raitista ilmaa. Vaimo on kiitellyt! (4/07)

Muita hyviä vinkkejä - mainospipot hyötykäyttöön

Jos jalat kylmenevät ulkona liikkuessa, laita ohutta solumuovia sukkien väliin. Sitä saa pakkausten ja huonekalujen suojista. Kyllä tarkenee. (1-2/10)

Mainospipoja saattaa kertyä niin paljon, että yhden voi uhrata. Leikkaamalla päälaki pois syntyy oiva kauluri, joka lämmittää viimojen yllättäessä. (1-2/02)

Hän kertoo oivan vinkin pakkasella pyöräilyyn.

Tyhjistä neliskulmaisista mehupulloista saat tuulensuojat käsillesi polkupyörään. Leikkaa pullo-osasta puolet pois ja työnnä pullot pyöräsi sarviin. Ei viima vaivaa sormia kovemmillakaan pakkasilla. (10/02)

Autoilijoilla on ongelmia pakkasella.

– Jäätyneet autonovet saat kätevästi sulatettua mikrossa lämmitettävällä kauratäytteisellä hartianlämmittimellä. Tällä keinolla aukeaa lukko ja myös jäätyneet tiivisteet. (1-2/06)

Kerro omat parhaat pakkasniksisi alla keskusteluosiossa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?