Isä pakotti 4-vuotiaan syömään tabascoa, wasabia ja saippuaa – poika kertoi kylmäävän yksityiskohtaisesti 2,5 vuoden piinasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Isä pakotti 4-vuotiaan syömään tabascoa, wasabia ja saippuaa – poika kertoi kylmäävän yksityis­kohtaisesti 2,5 vuoden piinasta

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut pohjoissavolaisen isän 75 päivän ehdolliseen vankeuteen kolmesta pahoinpitelystä ja kahdesta vapaudenriistosta.

25.1.2019 7:07

Tehosteeksi oikeus määräsi miehen maksamaan tekojensa kohteille, kolmelle pojalleen, yhteensä 4 700 euron kipu- ja kärsimyskorvaukset.

Rikokset tapahtuivat perheen kotona vuosien 2015–17 aikana. Nuorin pojista oli vain 4-vuotias isän tekojen aikaan.

Isä perusteli keinojaan kasvattamisella.

Ikävintä oli kahden nuorimman pojan kohtelu, jota mies jatkoi runsaan kahden ja puolen vuoden ajan. Toinen nuoremmista pojista oli tekojen alkaessa 5-vuotias. Hänkin sai kärsiä isänsä toimista yhtä pitkään.

Vanhin kolmesta veljeksestä joutui puolestaan 16-vuotiaana isänsä lyönnin kohteeksi. Isä löi poikaa kasvoihin, tönäisi hänet oven karmia vasten ja otti lisäksi poikaa kiinni aataminomenan kohdalta. Kuristamisesta ei kuitenkaan ollut kyse.

4-vuotiaana uhriksi joutuneelle pojalle isä syötti nestemäistä saippuaa, Tabascoa ja wasabitahnaa. Tabasco ja wasabitahna ovat tulisia mausteita. Vuotta vanhempi isoveli välttyi väkeviltä elintarvikkeilta, mutta sai suuhunsa saippuaa.

Isä kuritti kahta nuorinta poikaa lisäksi ottamalla heitä useita kertoja jaloista ja ylävartalosta kiinnipitäen puristavaan hallintaotteeseen. Isä myös tukisti molempia poikia usein. Teot aiheuttivat lapsiin kipua.

Keskimmäinen veljeksistä joutui kerran myös sohvalla istuneen isän potkaisemaksi.

Isällä oli myös kirjaimellisesti synkkä tapa rauhoittaa kahta nuorinta poikaansa. Isä telkesi poikia omakotitalon alla sijaitsevaan maakellarimaiseen kylmään, pimeään ja sotkuiseen tilaan. Nuorin joutui kellariin 5–10 kertaa ja keskimmäinenkin poika kahdesti.

Oikeus arvioi sekä isän että äidin kertomusten perusteella vapaudenriistojen kestäneen kerrallaan 5–10 minuuttia. Isän mukaan hän ”oli jalallaan pitänyt ovea kiinni ja poltellut yhden tai kaksi tupakkaa”.

Nuorin poika kertoi isän tekemisistä hyvin yksityiskohtaisesti ja uskottavasti Kuopion yliopiston lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikön haastattelussa. Poika kertoi isän laittaneen hänen suuhunsa Tabascoa tai wasabitahnaa ”kakskyt kertaa”. Maakellariin poika kertoi joutuneensa kymmenen kertaa.

Isä selitti tekojaan lasten väkivaltaisuudella muita perheenjäseniä kohtaan. Isän mukaan ”muut keinot lapsien rauhoittamiseen olivat loppuneet”. Isä myönsi, että hänen toimensa olivat olleet osin ylimitoitettuja.

Isä harmitteli oikeudessa, että ”lapset ovat äidinpoikia, eikä ole ollut kiva kuulla lasten suusta isän moittimista”.

Saippuaa isä kertoi laittaneensa lasten suuhun kiroilemisen lopettamiseksi. Lisäksi isä myönsi laittaneensa ”Tabascoa vain yhden tipan pikkulusikalla, ei ruokalusikalla”. Wasabin laittamisen isä kielsi.

Lasten äiti vahvisti isän laittaneen lapsen suuhun Tabascoa. Äiti oli nähnyt myös, kun isä oli pakottanut poikansa nielemään suuhun laitetun nestesaippuan.

Äiti vahvisti isän pahoinpidelleen lapsia myös muilla tavoin.

– Mahdollisesti kiinnipitäminen on joskus ollut liian lujaa, koska poika oli huutanut ”sattuu, sattuu” kuin hyeena, oikeus kirjasi äidin kertoneen.

Isä ei ole aiemmin syyllistynyt rikoksiin. Koska teot kuitenkin kohdistuivat pieniin lapsiin, sakko ei ollut riittävä rangaistus.

– Vastaaja ilmeisesti ottaa ojentuakseen ehdollisella vankeusrangaistuksella, oikeus otaksuu ratkaisussaan.

– Jo yleisen elämänkokemuksen mukaan (isälle) nyt syyksi luettuja tekoja ei voida pitää kasvatuksellisesti hyväksyttävinä vaan pahoinpitelyinä, vaikka (isä) mahdollisesti on itse kokenut ne kasvatuksellisesti tarpeellisiksi, oikeus arvioi isän toimintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?