Tältä näyttää Puolustusvoimien alokkaille tarjoama pussilounas – varusmies kritisoi sisältöä: ”Syötävää ei ole riittävästi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää Puolustusvoimien alokkaille tarjoama pussilounas – varusmies kritisoi sisältöä: ”Syötävää ei ole riittävästi”

Julkaistu: 24.1.2019 12:20

Lounaspussikokeilu jatkuu helmikuun puoliväliin asti.

Puolustusvoimat tiedotti viime marraskuussa aloittavansa tammikuun saapumiserän alokkaiden peruskoulutuskaudella lounaspussikokeilun. Kokeilu alkoi 21. tammikuuta ja päättyy 17. helmikuuta. Lounaspussin sisältö ei ole saanut kaikilta varusmiehiltä lämmintä vastaanottoa.

– Paketin suurin ongelma on se, että teoriassa vaadittava minimikalorimäärä täyttyy, mutta käytännössä yli puolet pussin energiasisällöstä tulee kahdesta urheilujuomajauheesta sekä suklaalevystä tai pähkinöistä, lounaspaketin saanut varusmies kertoo Ilta-Sanomille.

– Jos et juo 1–2 litraa vettä nopeassa ruokatauossa, jää jo kolmannes vaaditusta energiamäärästä puuttumaan.

Varusmies katsoo, että lounaspussi on turhan kevyt ottaen huomioon, että sen tarjoaman ravinnon turvin alokkaiden sekä varusmiesjohtajien tulisi pärjätä vaativissa olosuhteissa, sekä omaksua uusia asioita koko päivän mittaisissa koulutuksissa. Vaativiin olosuhteisiin hän viittaa etenkin viime aikojen kovilla paukkupakkasilla.

Kokeiluun osallistuu yhteensä noin 2 500 varusmiestä Niinisalon, Haminan, Upinniemen ja Tikkakosken varuskunnista. Lounaspusseja on tarjolla tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottaneen varusmiehen lounaspussin sisältö.

Puolustusvoimien huoltopalvelujen toimialapäällikkö pääesikunnasta, majuri Juha Karjalainen kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että kalorimäärät vaihtelevat pusseissa 938 kcal:sta 1250 kcal:iin.

– Pussien sisältö kootaan erilaisista leipätuotteista, pasteijatuotteista, energiapatukoista, energiajuomista, suklaista ja pähkinöistä. Tuotteet eivät vaadi lämmitystä eivätkä kylmäsäilytystä eli ne ovat olosuhdevapaita, niin sanotusti kylmäketjuvapaita tuotteita. Pussissa on 6–7 tuotetta ja pussi painaa noin 350 grammaa, Karjalainen kertoi.

Ilta-Sanomien haastatteleman varusmiehen lounaspussissa oli täysjyväruisleipä, tonnikalapasteijaa, proteiinipatukka, suklaalevy ja urheilujuomaa. Varusmiehen mukaan aamupala syötiin noin kello 6.30 ja lounaspussit syötiin kello 11 maissa.

– (Lounaspussin) sisältö on suppeaa, syötävää ei ole riittävästi eikä ruokailusta tule samanlainen, varusmiehille tärkeä hetki, jolloin voi rauhoittua ja keskustella päivän kuulumisista.

Varusmiehen mukaan alokkaat saivat lämmintä ruokaa vasta kello 18 aikaan ampumaratapäivän jälkeen. Hän kertoo monen valittaneen nälkää ja energianpuutetta.

– Pussit ja niiden sisältö eivät millään tavalla korvaa lämmintä ateriaa, vaikka kalorimäärät voivat teoriassa riittää.

Lounaspussi sisälsi 1088 kcal.

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kommentoi aiemmin lounaspussikokeilua ravitsemuksellisesta näkökulmasta. Hän ei tuolloin pitänyt suklaapatukoita, pähkinöitä ja leipätuotteita ravitsemuksellisesti ongelmana. Hänen mieleensä tuli kuitenkin yksi mahdollinen ongelma.

– Jos varusmiehet eivät tykkää lounaasta ja syövät vain puolet siitä, voi se johtaa siihen, että illalla syödään enemmän pitsaa kuin muuten tulisi syötyä.

Fogelholm ihmetteli kuitenkin lounaspussiratkaisua, vaikka varsinaista ravitsemuksellisesta ongelmaa ei siinä nähnytkään.

– Mielestäni ratkaisu ei kuulosta järkevältä, sillä on hämmästyttävää, jos ollaan menossa siihen suuntaan, että Puolustusvoimissa ei tarjota lämmintä ruokaa tehokkuuden takia. Mutta tämä toki on mielipidekysymys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?