Kotimaa

Neuvostoliitossa tutkinnon suorittanut mies toimi Suomessa vuosien ajan valeasianajajana – hovioikeus korotti tuomiota

Julkaistu:

Oikeus
Tuomio piteni kolmella kuukaudella.
61-vuotias venäläistaustainen mies tuomittiin yhdeksästä törkeästä petoksesta tämän toimittua asianajajana ilman pätevyyttä. Hänen syykseen luettiin myös asianajajista annetun lain säännösten rikkominen.

Mies ehti työskennellä Etelä-Suomessa vuosia, ennen kuin vuosien 2011 ja 2014 välillä tehdyt rikokset havaittiin.

Mies suoritti 1980-luvun lopulla korkeakoulututkinnon Neuvostoliitossa oikeustiede pääaineenaan.

Myöhemmin hän muutti Suomeen ja edusti asiakkaitaan lukuisissa riita- ja rikosoikeudenkäynneissä sekä poliisikuulusteluissa ilman virallista kelpoisuutta tehtävään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeudessa mies kertoi luulleensa, että olisi pätevä työskentelemään Suomessa. Miehen asiakkaat eivät olisi palkanneet tätä, jos he olisivat tienneet, ettei miehellä ollut pätevyyttä toimia oikeudenkäyntiavustajana.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen vuoden ja viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen, minkä lisäksi miehen piti maksaa asianomistajille noin 40 000 euron korvaukset.

Asia eteni Helsingin hovioikeuteen, joka antoi päätöksensä torstaina. Se korotti tuomiota kolmella kuukaudella, eli mies sai vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollisen tuomion.

– (Mies) on jatkanut samankaltaista menettelyään vuoden 2013 alun jälkeen siitä huolimatta, että laki luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista oli tullut voimaan.

– (Miehen) vastaanottamat toimeksiannot ovat olleet paitsi riita-asioita myös vakavia rikosasioita, mikä seikka vaikuttaa rangaistusta mitattaessa sitä korottavasti, Helsingin hovioikeus perusteli.