Turkulainen poliisi riehui taksijonossa – huuteli rasistisesti ja pahoinpiteli naisen

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut turkulaisen poliisin kunnianloukkauksesta ja lievästä pahoinpitelystä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan taksijonossa tapahtuneen selkkauksen moitittavuutta lisäsi se, että teko perustui rasistiseen vaikuttimeen ja että tekijä oli poliisi. Vastaajana ollut poliisi kiisti syytteet. Kuvituskuva.

24.1.2019 9:19

Tapauksessa asianomistajana ollut nainen kertoi tulleensa taksijonoon, jossa hänen edellään seisoi itsekseen puhuva ja vihaisen oloinen mies. Nainen oli huomannut, kuinka seitsemän ulkomaalaistaustaista, suomea puhuvaa nuorta oli mennyt jonon ohi isoon tilataksiin.

Mies oli alkanut huutaa rasistisia kommentteja nuorille ja hakenut tukea kommenteilleen naiselta, joka oli antanut asian olla ja odottanut miehen jättävän hänet rauhaan.

Nainen kertoi yrittäneensä rauhoitella miestä sanomalla, että eikö ollut parempi, että iso porukka otti ison taksin ja muut odottavat pienempiä. Tuolloin mies oli hermostunut, haukkunut naista ”suvakkihuoraksi” ja lyönyt tätä avokämmenellä kasvoihin. Mies oli kertonut, kuinka naisen kaltaisten henkilöiden vuoksi Turun kaduilla virtaa veri ja että 95 prosenttia rikoksista on maahanmuuttajien tekemiä. Sen jälkeen mies oli ilmoittanut olevansa poliisi.

Nainen oli ilmoittanut tekevänsä aamulla miehestä rikosilmoituksen, jonka jälkeen mies oli lyönyt uudelleen. Silloin jonossa heidän takanaan ollut mies puuttui tilanteeseen. Hän toimi todistajana oikeudenkäynnissä ja tuki naisen kertomusta tapahtumien kulusta.

Todistaja oli yrittänyt ottaa valokuvaa vastaajasta, mutta tämä ehti poistua taksilla paikalta. Asianomistaja oli myöhemmin tunnistanut tekijän esitutkinnassa ja käräjäoikeudessa.

Tapaus oli aiheuttanut naiselle pelkotiloja, ja hän oli saanut keskusteluapua. Lisäahdistusta, pelkoa ja unettomuutta oli aiheuttanut se, että kyseessä oli ollut poliisi.

Vastaajana ollut poliisi kiisti syytteet. Hän kertoi olevansa suvaitsevainen ihminen eikä uskonut menetelleensä kyseisessä tavalla mutta ei kuitenkaan osannut kertoa tapahtumien kulusta. Hän oli ollut paikalla mutta omasta mielestään liian humalassa. Asianomistaja ei ollut tilanteessa päihtynyt.

Käräjäoikeus piti naisen kertomusta johdonmukaisena ja uskottavana. Tuomion koventamisperusteena pidettiin sitä, että teko perustui rasistiseen vaikuttimeen. Lisäksi teon moitittavuutta lisäsi se, että tekijä oli poliisi, jolla on yksityiselämässäänkin velvollisuus käyttäytyä virka-asemansa edellyttämällä tavalla.

Poliisi tuomittiin maksamaan päiväsakkoina 2 640 euroa, asianomistajalle vahingonkorvauksina 700 euroa sekä tämän oikeudenkäyntikulut 1 800 euroa.

Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?