Nyt tulee lunta – tämän viikon aikana lunta sataa 30 senttiä

rac

Julkaistu:

Sää
Erikoinen tilanne: Salpausselällä on enemmän lunta kuin Pohjois-Lapissa.
Nyt sitä tulee. Nimittäin lunta.

Lumisateita tulee laajalti lähipäivinä. Sääpalvelu Forecan seuraavan viiden vuorokauden ennusteessa lunta tulee maan etelä- ja keskiosiin paikoitellen 30 senttiä.

– Melkein joka päivä tulee hajanaisia sateita. Viikonloppuna, etenkin lauantai-iltana ja sunnuntaiyönä tulee yhtenäisempi lumisadealue, Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine povaa.

Katso yllä olevalta Ilmatieteen laitoksen animaatiovideolta seuraavien kymmenen päivän lumikertymä. Videon valkoiset katkoviivat ilmoittavat kumulatiivisen lumikertymän senttimetreinä animaation aloitushetkeen nähden. Animaation loppuun mennessä maan etelä- ja keskiosaan on kertynyt 10-20 cm lunta 10 päivän aikana.

Lumen kertymässä on suuri ero Pohjois-Suomeen verrattuna. Pohjoisessa ja Lapissa lumen tulo on vähäistä.

Käsivarren suunnalla ei välttämättä kerry yhtään lunta loppuviikon aikana.

– Aika harvinainen tilanne on nyt. Salpausselällä on enemmän lunta kuin Pohjois-Lapissa. Se muuttuu siitä vielä epätavallisempaan suuntaan.

Pohjoisessa päälaen alueella lunta on 30–40 senttiä. Salpausselällä Kouvolan suunnalla lunta on yli puoli metriä.

– Nyt on päivänvastainen ero kuin normaalisti. Yleistä on, että Kilpisjärvellä ja muualla pohjois-Lapissa tulevat isoimmat lumen syvyydet tähän vuoden aikaan, Roine vertaa.


Lunta pyryttää etelässä ja maan keskiosassa keskiviikosta alkaen.

Forecan päivystävä meteorologi Olga Kukkonen lisää, että koska lämpötila tulee ennusteen mukaan pysymään pakkasen puolella, lumi ei myöskään sula pois.

– Seuraava lumisadealue (torstaina) sakenee, ja se sijoittuu näillä näkymin noin Pori-Helsinki linjan molemmin puolin. Silloin lunta voi tulla viidestä jopa kymmeneen senttiä kahdentoista tunnin aikana.

Perjantainakin taivaalta tullee monin paikoin tavaraa.

– Sadealue siirtyy perjantain vastaisena yönä ja perjantaina Pohjanmaan seudulta noin Kouvolan linjan molemmin puolin ja jää maan keskiosan yli. 12 tunnin kertymiä voi tulla yli 5 senttiä, helposti viidestä kymmeneen senttiä.

Lauantaina lunta voi sadella joillain alueilla entistäkin reilummin.

– Lauantaina lumisateet näyttäisivät sakenevan ensin maan keskiosassa. Pohjoisessa on edelleen poutaa. Lauantaina illalla lumisateet sakenevat myös etelässä. Lunta voi lauantai-illan ja sunnuntaiyön aikana tulla etelään jopa 20 senttiä.

Maanantaina sateet väistyvät Kukkosen mukaan Lappiin, ja muualla maassa lumisade vaihtunee käytännössä poutaiseksi sääksi.

Forecan sääennusteen mukaan lunta sataa myös ensi viikolla. Lumikertymä vaihtelee muutamasta sentistä 10 senttiin.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen huonosta ajokelistä maan keski- ja eteläosissa Keski-Pohjanmaan korkeudelle saakka. Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli on huono keskiviikkoaamupäivästä alkaen lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt