Hallituksen uusi huippuvirka meni pääministeri Juha Sipilän ehdokkaalle – ohitti nipun kokeneita virkamiehiä

Valtioneuvoston uuden strategiaosaston päälliköksi nimitetään torstaina Broad Scope Management Consulting Oy:n osakas ja hallituksen puheenjohtaja Seppo Määttä, joka on pääministeri Juha Sipilän ehdokas paikalle. Määttä ohittaa nipun virkaa hakeneita kokeneita virkamiehiä.

Kuvakaappaus Broad Scope Management Consulting Oy:n sivuilta ja Valtioneuvoston kanslian muistiosta.

23.1.2019 20:57

Strategiaosaston päällikön valintaa on seurattu mielenkiinnolla, sillä pesti ja koko osasto on valtioneuvostossa uusi. Osaston tehtävä on toteuttaa valtioneuvoston strategista ohjausta. Kyseessä on huippuvirka, valtioneuvoston virkamieshierarkian kakkospaikka heti alivaltiosihteerin jälkeen.

Kummastusta on herättänyt valinnan pitkittyminen, sillä hakuaika päättyi jo lokakuun alussa.

IS:n tietojen mukaan strategiayksikön päällikön valinta onkin edennyt vahvasti pääministeri Juha Sipilän (kesk) henkilökohtaisen käsiohjauksen varassa.

IS ei tavoittanut keskiviikkona illalla Juha Sipilää kommentoimaan asiaa. Hänen esikunnastaan kuitenkin kiistetään jyrkästi IS:n tieto siitä, että pääministeri olisi vaikuttanut Määtän valintaan.

Valtioneuvosto päättää nimityksestä torstaina. IS:n tietojen mukaan Määttä ei ollut alun perin nimityksen virkamiesvalmistelussa kärkiehdokas osastopäällikön paikalle.

– Tästä on pyörinyt melkoinen huhupörssi valtioneuvoston kansliassa ja ministeriöissäkin, IS:lle todetaan.

Tätä ennen strategiajohtamista varten valtioneuvoston kansliassa on toiminut strategiayksikkö, jota on vetänyt Sirpa Kekkonen ohjelmaneuvoksen tittelillä jo vuodesta 2007 saakka. Uuteen strategiaosastoon on koottu yhteen politiikka-analyysiyksikön, taloudellisten ulkosuhteiden yksikön ja strategiasihteeristön tehtävät.

Kekkosen pitkä kokemus ei auttanut, sillä Määttä ohittaa Kekkosen samoin kuin muutkin virkamieskunnan hakijat. Kekkonen ei päässyt esittelymuistiossa edes kolmen parhaan hakijan joukkoon.

Loppumetreillä Määttä ohitti puolestaan kaksi muuta kärkiehdokasta, TEM:n maahanmuuttojohtajan Sonja Hämäläisen ja ympäristöministeriön ylijohtajan Tuula Variksen.

Yrityselämästä valtioneuvostoon

Määttä on kauppatieteiden tohtori ja hallintotieteiden maisteri, joka on toiminut muun muassa konsulttina. Viimeiset kolme vuotta hän on toiminut Broad Scope Management Consulting Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja vanhempana osakkaana (senior partner).

– Perheeni ja kotini ovat paikka, jossa koen olevani rakastettu kaikissa tilanteissa. Vaimoni kanssa käytävät keskustelut elämästä ja ihmisistä, seuraavan viikonlopun ruokaresepteistä ja lomasuunnitelmista ovat arjen kohokohtia, Määttä kertoo itsestään firmansa kotisivuilla.

Kuvakaappaus Broad Scope Management Consulting Oy:n sivuilta.

Määtän yhtiö kertoo puolestaan nettisivuilla olevansa asiantuntijatoimisto, ”joka tarjoaa organisaatioiden kehittämisen ja uudistumisen palveluita yhteiskunnallisten vaikutusten aikaansaamiseksi. Palvelemme sekä muutoksen suunnittelussa, että toimeenpanossa.”

Oulun seutu hyvin esillä

Yhtiön asiakkaita löytyy lähinnä julkiselta sektorilta. Myös Sipilälle tuttu Oulun seutu on hyvin edustettuna asiakaskunnassa. Asiakkaita ovat muun muassa Oulun Innovaatioallianssi – OIA, BusinessOulu, Oulun seudun ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä OSEKK ja Oulun kaupunki.

Yhtiöllä on toki huomattavan paljon muitakin suuria asiakkaita HKL:sta Mikkelin kaupunkiin, Sitraan ja eri ammattiliittoihin.

Hallitusneuvos Kari Peltosen tekemässä esittelymuistiossa kehutaan Määtän kokemusta ja henkilökohtaisia ominaisuuksia:

– Määtän henkilökohtaisista ominaisuuksistaan saadut käsitykset tukevat valintaa. Vahvuudeksi nousee jo hankittu kokemus strategioiden ja muutoksen toteuttamisesta sekä yleensäkin strateginen asennoituminen ja sovitteleva lähestymistapa. Nämä vahvuudet muodostuvat ratkaiseviksi uuden osaston ja sen tehtävien tarkentamisessa ja toimeenpanossa sekä muuttuvien tilanteiden toteuttamisessa, muistiossa todetaan.

Määtän nimitys on viisivuotinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?