Åmselen kolmois­murhaaja Valjakkala taas epäiltynä rikoksista – poliisi vaati vangittavaksi, oikeus hylkäsi vaatimuksen

Julkaistu:

Poliisi epäilee Nikita Bergenströmiä eli entistä Juha Valjakkalaa varkauksista, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.
Åmselessa Ruotsissa vuonna 1988 tekemästään kolmoismurhasta tunnettu Nikita Bergenström (entinen Juha Valjakkala) on jälleen epäiltynä uusista rikoksista.

Poliisi vaati Bergenströmiä keskiviikkona vangittavaksi Helsingin käräjäoikeudessa sillä perusteella, että häntä epäillään kolmesta varkaudesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Varkausten epäillään tapahtuneen uudenvuodenyönä ja myöhemmin tammikuussa Helsingissä. Liikennerikoksiin Bergenströmin epäillään syyllistyneen 15. tammikuuta Askolassa.

Käräjäoikeus hylkäsi vangitsemisvaatimuksen, joten Bergenström laskettiin vapaaksi. Käsittely oli salainen, joten päätöksen perustelut eivät ole julkiset. Bergenström oli ollut pidätettynä viime viikonlopusta lähtien.

IS tavoitti vapautetun Bergenströmin käräjäoikeuden istunnon jälkeen. Hän ei kuitenkaan ryhtynyt kommentoimaan rikosepäilyjä tai vangitsemisvaatimusta.

Bergenström murhasi kolme saman perheen jäsentä Åmselen kylässä Ruotsissa heinäkuussa 1988. Hän ja hänen silloinen tyttöystävänsä jäivät kiinni viikon pakomatkan jälkeen Tanskassa.

Murhien aikaan Bergenström käytti synnyinnimeään Juha Valjakkala. Hän vapautui elinkautisesta vuonna 2009, mutta on sen jälkeen saanut tuomioita erilaisista rikoksista. Ne eivät kuitenkaan vakavuudeltaan ole olleet murhien veroisia.

Bergenström on ollut useasti pakosalla vankiloista. Nimeään monta kertaa vaihtanut mies on aiemmin tunnettu muun muassa nimellä Nikita Fouganthine.

Viime marraskuussa keskustelua herätti Bergenströmin esiintyminen suorassa tv-lähetyksessä. Hän oli mukana Ylen Perjantai-ohjelman Mikä murhassa kiehtoo -jaksossa.