Kotimaa

Ex-ministeri Iiro Viinanen kaatui ja sai halkeaman selkänikamaan – Makaa nyt sairaalassa: ”Tässä pitäisi kävelemään opetella”

Julkaistu:

Onnettomuus: Ex-ministeri Iiro Viinanen löi päänsä ja sai nikamaan hiushalkeaman.
Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja lama-ajan valtiovarainministeri Iiro Viinanen, 74, makaa Päijät-Hämeen keskussairaalassa Lahdessa.

Viinanen opettelee leikkauksen jäljiltä kävelemään apulaitteen kanssa. Takana on viides ja hänen kertomansa mukaan vakavin selkäleikkaus.

Viinanen oli hoidettavana keskussairaalassa vatsakipujen vuoksi. Hoitojakson jälkeen hän liukastui ja löi päänsä ja joutui uudelleen sairaalaan.

Vasta myöhemmin selvisi, että selkänikamaan oli tullut hiushalkeama ja verenpurkauma, jotka vaativat leikkausta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

IS kävi tapaamassa Viinasta sairaalassa. Hyväntuulinen potilas haikailee hiihtoretkelle pääsystä, vaikka se näyttää vielä etäiseltä tavoitteelta.

– Kyllähän tässä kelpaa olla. Sairaalassa on hyvä hoito ja parhaansa henkilökunta tekee.

– Pari viikkoa on jo mennyt. Kotiin pääsystä ei ole toistaiseksi tietoakaan, hän kertoo.

Tapahtumien taustalla on matka, jonka ex-ministeri joutui keskeyttämään.

– Jokin sairaus iski suolistoon. Tukoksesta puhuttiin ja palasin velipojan, Jukan, kanssa kotiin Lahteen.

Vatsasairautta hoidettiin Lahdessa, mutta sitten sattui kohtalokas kaatuminen ja selkäleikkaus.

– Kivut olivat valtavat. Koskaan aiemmin en sellaista ollut kokenut. Minulla oli tuuria, kun sattui olemaan keskussairaalassa vapaa kirurgi, ja leikkaus tehtiin heti.

Viinasen päiväohjelmaan kuuluu apulaitteen kanssa kävelemään opettelemista, sairaalan rutiineja ja television seuraamista.

– Jos joku hyvä elokuva tulee, niin sen saatan katsoa. Pienikin liikahdus aiheuttaa hirveät kivut jaloissa. Yöunet ovat valitettavasti vain 3–4 tunnin mittaisia.

– Tässä pitäisi kävelemään opetella, niin kuin leikkausten jälkeen yleensäkin. Hankala hommahan se on, kun pitäisi liikkua, mutta ei oikein vielä pysty, hän myöntää.

– Kävelemään pystyn apuvälineen kanssa noin kymmenen metriä. Toivottavasti se vielä lähtee sujumaan. Mutta kaikkeen ihminen vähitellen tottuu. Ihmeen hyvin täällä on aika mennyt, ex-ministeri tuumaa.

Sairaalat ovat tulleet Viinaselle tutuiksi. Keskussairaalassa Lahdessa hänet on leikattu jo kolme kertaa ja kahdesti Ortonilla Helsingissä.

Lue lisää Viinasen kuulumisista tämän päivän painetusta lehdestä tai digilehdestä.