Eduskuntaan pyrkivä rehtori pisti koulun oppilaat liimaamaan vaalimainoksia Alajärvellä – ”Siinä oli enemmän innostusta kuin harkintaa”

Julkaistu:

Rehtorin mukaan harkinta jäi innostuksen jalkoihin yrittäjähenkisessä pohjalaiskoulussa.
Alajärvellä sijaitsevan Hoiskon koulun rehtori Antti Joensuu on teetättänyt koulun oppilailla eduskuntavaalikampanjaansa liittyvää työtä. Joensuu pyrkii eduskuntaan keskustapuolueen listoilta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilkka.

Oppilaat olivat purkaneet viime viikolla Joensuun vaalikampanjoinnissa käytettäviä kaurahiutalepakkauksia autosta ja liimanneet niihin vaalitarroja osana koulun yrittäjyystyötä. Lisäksi koulussa oli otettu kouluaikana Joensuun kampanjointiin liittyviä valokuvia, joihin pyydettiin huoltajien suostumusta etukäteen.

Tarraprojektiin osallistui hieman alle 20 koulun oppilasta 15 minuutin ajan. Asiasta lähti ilmoitus koteihin etukäteen. Luokkatoimikunnalle kertyi tarraprojektista rahaa 25 euron verran.

Joensuun mukaan asiassa tapahtui virhe.

– Siinä oli enemmän innostusta kuin harkintaa. Lapset innostuivat tarrojen liimaamisesta ja opettaja siinä mukana. Siinä unohtui minun harkintani. Kyllähän siinä niin kävi, Joensuu kertoo Ilta-Sanomille.

– Meillä on yrittäjyyspainoinen koulu ja meillä on ollut paljon yrittäjyyshankkeita, joissa on tehty vastaavia pieniä tehtäviä eri yrityksille ja yhteisöille. tehtävät ovat vapaaehtoisia. Samalla minulta unohtui se, että politiikkaa ja vaalityötä ei voi sotkea koulutyöhön, Joensuu sanoo.

Rehtori sanoo käsitelleensä asiaa tarroja kiinnittäneiden oppilaiden kanssa.

– Heille on sanottu, että he eivät ole toimineet väärin. Eli jos tästä julkisuutta seuraa, niin kyseessä on opettajan virhe.

Tapahtuma ei Joensuun mukaan vaikuta hänen ehdokkuuteensa. Hän sanoo kuitenkin olevansa jatkossa tarkka siviilityön ja ehdokkuuden toisistaan erillään pitämisen suhteen.

Ilkka-lehdessä Joensuu pahoitteli aiheuttamaansa mielipahaa. Pahoitteletteko myös tapahtunutta, sillä se on eri asia?

– Totta kai pahoittelen tapahtunutta ja ymmärrän, että olen toiminut väärin, Joensuu sanoo.

Alajärven sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto sanoo saaneensa rehtorin tarraprojektista sähköpostitse kaksi yhteydenottoja lasten huoltajilta viime perjantaina. Hän kertoo käsitelleensä asiaa Joensuun kanssa viikonloppuna sähköpostitse ja puhelimitse. Keskustelussa kerrattiin opetussuunnitelman sisällöstä kohta, jonka mukaan opetus on puoluepoliittisesti sitoutumatonta.

– Olen saanut häneltä kirjallisen selvityksen asiasta, Kaunisto sanoo.

Seuraako tästä jatkotoimenpiteitä?

– Olen huomauttanut Joensuuta asiasta ja kehottanut pitäytymään opetussuunnitelman mukaisessa opetuksessa. Muutoin en ota asiaan kantaa tässä vaiheessa, koska kyseessä on työnantajan ja työntekijän välinen asia. Kun saan hänen kanssaan kasvotusten käytyä keskustelut, niin asia ratkaistaan lopullisesti. Nyt saamani selvitys on mielestäni riittävä.

Kauniston tulkinnan mukaan kyseessä on ajattelemattomuudesta johtunut lyhytkestoinen tapahtuma. Hän sanoo Hoiskon koulun toimineen muuten esimerkillisesti yrittäjämäisen toimintatavan edistämisessä.

– Tässä se kääntyi itseään vastaan tämä toiminta, Kaunisto toteaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt