Kuortin ABC:n läheltä löytyi ruumis – näin tapahtumat etenivät: Murhasta epäillyt pysähtelivät ruumis autossa tuttavien luona

Epäillyn murhan esitutkinta on nyt valmis, ja tapaus siirtyy tiistaina syyttäjälle syyteharkintaan. Tutkinnanjohtajan mukaan aamuöistä veritekoa edelsi riitatilanne.

Ruumis lyöyi Kuortin ABC:ltä.

22.1.2019 21:04

Joutsan Leivonmäellä lokakuussa tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta on valmis. Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Timo Hänninen kertoo IS:lle, että tapaus siirtyi syyttäjälle syyteharkintaan tiistaina.

35-vuotias joutsalaismies surmattiin yksityisasunnossa Joutsan Leivonmäellä aamuyön tunteina 18. lokakuuta. Miehen ruumis löytyi 18. lokakuuta Kuortin ABC-aseman lähistöltä.

Hännisen mukaan henkirikos tehtiin teräsasetta käyttäen, mutta tilanteeseen on liittynyt myös muunlaista väkivaltaa. Tapausta on tutkittu murhana tekotapaan liittyvän erityisen raakuuden tai julmuuden perusteella.

Murhasta epäillään 24-vuotiasta miestä, joka on ollut lokakuusta saakka vangittuna. Hännisen mukaan 24-vuotias epäilty on myöntänyt aiheuttaneensa 35-vuotiaan miehen kuoleman, mutta kiistänyt murha-rikosnimikkeen.

Murhasta epäiltyinä vangittiin lokakuussa myös kaksi muuta miestä, mutta heidät on sittemmin vapautettu. Näitä 26- ja 37-vuotiaita miehiä ei enää epäillä murhasta.

Hännisen mukaan heitä epäillään kuitenkin tapauksessa hautarauhan rikkomisesta ruumiin tapahtumapaikalta pois kuljettamiseen liittyvillä toimilla. Myös murhasta epäiltyä 24-vuotiasta epäillään lisäksi hautarauhan rikkomisesta.

Mies surmattiin yksityisasunnossa Joutsan Leivonmäellä.

Näin tapahtumat etenivät

Hänninen kertoo, että tekopaikkana toimineessa rivitaloasunnossa Joutsan Leivonmäellä oli tekohetkellä murhaepäillyn ja uhrin lisäksi asunnon haltija, jota epäillään tapauksessa hautarauhan rikkomisesta.

Surmatyö tapahtui tutkinnanjohtajan mukaan myöhään aamuyöllä 18. lokakuuta. Edeltävänä iltana ja yönä kolmikko oli kuluttanut aikaa asunnolla ”hyvin tavanomaisesti”. Tilanteeseen liittyi alkoholinkäyttöä. Hänninen kertoo, että miehet olivat entuudestaan toisilleen tuttuja.

– Kuulustelujen perusteella tätä tekoa on edeltänyt jonkinlainen riitatilanne, mikä on sitten jatkunut siten, että se on johtanut tämän 35-vuotiaan kuolemaan, Hänninen avaa.

Hänninen sanoo, että esitutkinnassa ei ole ilmennyt mitään yksittäistä selkeää motiivia tai syytä riidalle.

Tutkinnanjohtajan mukaan 24-vuotias murhasta epäilty ja asunnon haltija olivat teon jälkeen valvoneet loppuyön. Aamupäivän aikana he lähtivät kuljettamaan ruumista kohti Pertunmaata. Seuraan liittyi tässä vaiheessa kolmas mies.

– Teko on tapahtunut 18.10. aamuyöllä, ja asunnolta on siirrytty 18.10. päivän aikana Pertunmaan suuntaan. Ruumis on ollut tapahtumapaikalla tässä pienessä rivitaloasunnossa surmaamisenkin jälkeen, ennen sen pois siirtämistä.

– Käsittääkseni mitään nukkumaanmenoa välillä ei ole tapahtunut. Aamulla tämä yksi henkilö, jolla on ollut pakettiauto käytössään, on tullut paikalle tätä tarkoitusta varten.

Ruumista pakettiautossa kuljettanut kolmikko ei ajanut suoraan määränpäähänsä Pertunmaalle, vaan matkalla tehtiin pysähdyksiä.

– Matkalla on tapahtunut pari pysähdystä tuttavien luona, mutta vierailut eivät sinällään liity yön tapahtumaan. Heillä on ollut tuttuja henkilöitä, joiden luona he ovat matkalla käyneet.

Miehet kuljettivat uhrin ruumiin Leivonmäeltä pakettiautolla lopulta noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevan Kuortin ABC-huoltoaseman lähistölle.

Esitutkinnan perusteella kolmella miehellä oli tarkoitus hävittää ruumis. Tätä he eivät kuitenkaan ehtineet tehdä. Hännisen mukaan henkirikokseen tai ruumiin hävittämiseen ei esitutkinnan perusteella näytä liittyvän erityistä suunnitelmaa.

Poliisi otti kolme miestä kiinni alkuillasta 18. lokakuuta Pertunmaan Kuortin ABC:n tuntumassa. Hänninen kertoo, että kaksi heistä otettiin kiinni huoltoaseman vieressä olevalta pysäköintialueelta, mistä autosta pysäköintialueelle nostettu ruumis myös löydettiin.

Pakettiautoa kuljettanut 37-vuotias mies oli ehtinyt poistua paikalta ennen poliisin saapumista, mutta hänet saatiin kiinni hieman myöhemmin myös samaiselta huoltoasemalta.

– Poliisille tuli ilmoitus, minkä avulla tuonne Kuortin ABC:lle osattiin mennä, Hänninen avaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?