Sotakuva Raatteentieltä herätti hämmästystä maailmalla – näin se ”heräsi eloon” väritettynä

Värittäminen herättää vanhat valokuvat eloon kiehtovalla tavalla. Väriä on saanut myös sota-ajan kuva, joka levisi maailmalla muutamia vuosia sitten.

22.1.2019 18:06

Vuonna 2014 valokuva Raatteen tieltä levisi vauhdilla Twitterin Historical Pics -tilillä. Hämmästystä aiheutti tuolloin kuvan sisältö. Kyseessä on tämä kuva.

Alkuperäinen kuvateksti: ”Suomalaiset ovat naamioineet noin 10 km rajalta Raatteen tiellä maantien, ilmassa roikkuvilla kuusilla sillä aivan rajalla on venäläisten pystyttämä tähystystorni.”

Jatkosodan alussa, perjantaina 27. kesäkuuta 1941 otetussa kuvassa auto ajaa Raatteentietä. Erikoiseksi kuvan tekevät puurivistöt, jotka roikkuvat tien yllä kuin pyykit pyykkinarulla.

Historical Pics -tilillä oli tuolloin huimat 1,7 miljoonaa seuraajaa. Suurin osa kuvan kommentoijista hämmästeli outoa näkyä: mitä tässä oikein tapahtuu? Tuolloin IS:n haastattelema asiantuntija, sotahistorian professori Vesa Tynkkynen kertoi, että puut suojasivat liikennettä venäläisten ilmahyökkäyksiltä.

Lue lisää: Sotakuva Suomesta hämmästyttää maailmalla: Puut kuin pyykkinarulla

– Maastouttamisen, naamioimisen ja salaamisen takia niitä (kuusirivistöjä) on tehty. Ei tämä ole pelkästään suomalainen juttu. Uskon, että niitä ovat muutkin käyttäneet, Tynkkynen sanoi tuolloin.

Viime marraskuussa kyseinen kuva heräsi eloon uudella tavalla, kun se julkaistiin väritettynä Twitterissä. Kyseinen tili on erikoistunut väritettyihin suomalaisiin sota-ajan kuviin.

Jos kuva ei näy alla, näet sen täältä.

Suomalaiset hyökkäsivät kesällä 1941 rajan yli kohti Uhtuaa. Talvella 1939–1940 Raatteentie oli talvisodan kovien mottitaistelujen näyttämö: suomalaiset tuhosivat siellä kokonaisen puna-armeijan divisioonan ja saivat suuren sotasaaliin, tosin omiakin tappioita tuli.

Lue lisää: Huippuharvinaisen suomalaisen valokuvan tarina paljastui - ”Ota sankarista kuva”

Lue lisää: Vuoden 1944 valokuva suomalaisista pst-miehistä heräsi huikealla tavalla eloon Iiron käsissä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?