Haavisto vertaa Rinteen sairastumista vihreiden syksyn tilanteeseen: ”Työn jakaminen ei ole ihan helppoa”

Julkaistu:

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo vihreiden tietävän omasta kokemuksesta, että töiden jakaminen puheenjohtajan sairastuessa ei ole puolueelle helppo juttu.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vertaa Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen sairastumista vihreiden syksyiseen tilanteeseen, jossa Touko Aallon sairastuminen sotki puolueen pasmat pahasti.

– Itse puolueena vihreät joutui käymään vähän vastaavan asian lävitse ja silloin jouduimme myös tähän kysymykseen, miten työtä voi puolueessa jakaa ja puheenjohtajan kuormaa keventää. Se ei ole ihan helppoa ja sen me itsekin huomasimme, Haavisto sanoi.

Hän otti asian esille tiedotustilaisuudessa, jossa vihreiden ex-puheenjohtaja Ville Niinistö ilmoittautui eurovaaliehdokkaaksi. Haaviston mukaan eduskuntavaalitaistelulle ei ole hyväksi, että Rinne ei ole mukana puoluejohtajien väännöissä. Rinteen on kerrottu olevan sairauslomalla ainakin helmikuun loppuun asti.

– Poissaolo vähentää vähän keskustelujen intensiteettiä, mutta on ihan ymmärrettävää, että sairauden vuoksi niin joutuu tekemään.

Vihreät hajauttivat puolueen johtamista Touko Aallon sairastuttua. Sdp kertoi tänään puolueen ensimmäisen varapuheenjohtajan Sanna Marinin ottavan päävastuun Rinteen tuuraamisesta. Myös muut varapuheenjohtajat hoitavat tarvittaessa Rinteelle kaavailtuja esiintymisiä, jos Marin on estynyt. IS kysyi Haavistolta, onko parempi, että yhdestä ihmisestä tulee selkeästi puolueen keulakuva puheenjohtajan sairausloman ajaksi ja tekisivätkö vihreät nykytietämyksellään jotain toisin kuin syksyllä.

– Syksyn osalta, en usko, että mitään olisi voinut tai ehtinyt tehdä toisin. Sen huomaa tietenkin, että kukaan varapuheenjohtajista ei ole kalenterinsa puolesta ajatellut, että he joutuisivat tai pääsisivät tekemään puheenjohtajuutta täyspäiväisesti.

Haavisto viittasi sanomallaan siihen, etteivät varapuheenjohtajat välttämättä ole kansanedustajia vaan heillä voi olla myös oma siviilityönsä hoidettavana. Tällaisessa tilanteessa Aaltoa sijaistamaan vaalivalmistelujen osalta nousi vihreiden Maria Ohisalo.

– Meillä ei puheenjohtajan tehtävä ole palkallinen, vaan omien hoidetaan omien hommien ohella. Kansanedustajana sitä pystyisi hoitamaan, mutta siviilityöstä täytyisi pystyä irrottautumaan kokopäiväiseksi puheenjohtajaksi. Se osoittautui syksyllä vihreillä aika vaikeaksi kuvioksi. Tämä vain kuvastaa hyvin sitä, että kukaan varapuheenjohtajista ei tullessaan valituksi ajattele, että jonain päivänä voi tapahtua niin, että hoitaa puheenjohtajuutta täyspäiväisesti.

Haavisto avasi puheenvuoronsa lähettämällä Rinteelle terveisiä ja toivoi tämän pikaista paranemista.

– Poliittiset vastustajat tai kilpailijat eivät koskaan toivo toiselle tällaista tilannetta. Siinä mielessä pitää vain toivoa, että Antti pääsee nopeasti palaamaan ja tsemppiviestit on lähteneet siihen suuntaan.

Myös Niinistö halusi lähettää Rinteelle terveisiä.

– Pikaista paranemista ja lepoa. Yhteistyö Antin kanssa on ollut hyvää: luottamuksellista ja lämmintä. Olen pitänyt häntä ystävänä. Politiikassa inhimillinen puoli on aika vahva side ihmisten välillä ja tällaiset tapaukset yhdistävät yli puoluerajojen.

Niinistö piti kaikkien etuna, että Rinne palaa vielä vaalikentille ja katsoi Sdp:n puheenjohtajalla olevan siihen vielä myös hyvin aikaa.