Suurlähetystön työn­tekijöitä epäillään laittoman maahan­tulon järjestämisestä – satoja viisumeita tutkitaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suurlähetystön työn­tekijöitä epäillään laittoman maahan­tulon järjestämisestä – satoja viisumeita tutkitaan

Tutkinta sai alkunsa Suomen rajavartijoiden havainnoista.

Kyse oli viisumeista, joilla pääsee liikkumaan koko Schengen-alueella.­

22.1.2019 12:37

Laittoman maahantulon järjestämisestä epäillyistä Suomen Ankaran-suurlähetystön työntekijöistä ainoa pidätettynä oleva on Turkin kansalainen. Hän on vangittuna Suomessa.

Kolmen Suomen Ankaran-suurlähetystön työntekijän epäillään myöntäneen turkkilaisille viisumeja väärin perustein.

Kaikki kolme ovat suurlähetystön paikalta palkattua henkilökuntaa. Epäillyissä on mukana Suomen kansalaisia, kertoo yleisjohtaja, rikosylikomisario Mika Ihaksinen Keskusrikospoliisista.

Rikoskokonaisuuteen epäillään liittyvän törkeää laittoman maahantulon järjestämistä ja törkeää virka-aseman väärinkäyttämistä.

– Törkeä virka-aseman väärikäyttäminenhän lähtee siitä, että henkilö on saanut siitä hyötyä, Ihaksinen toteaa.

Epäilyissä on kyse siitä, että viisumihakemuksia varten annettiin virheellisiä tietoja matkan tarkoituksesta.

Tutkinnassa käydään läpi kaikki viisumit, jotka suurlähetystöllä myönnettiin tietyllä ajanjaksolla. Ihaksinen ei tutkinnallisista syistä paljasta ajanjakson pituutta, mutta kyse on sadoista viisumeista. Hänen mukaansa se ei välttämättä tarkoita, että väärin perustein myönnettyjä viisumeita olisi satoja.

Viisumeilla pääsee liikkumaan koko Schengen-alueella. Kaikki viisumin saaneista eivät välttämättä tulleet lainkaan Suomeen.

– Puhutaan sadoista viisumeista. Siihen mahtuu monenlaista, se on sanomattakin selvää. Kuitenkin voidaan ihan perustellusti olettaa, että varsin monella näistä henkilöistä tavoitteena on ollut se, että päästään viisumilla Eurooppaan ja varmasti moni tänne päätynyt on anonut turvapaikkaa, sanoo tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Antti Leskelä Suomenlahden merivartiostosta.

Viisumin saaneita ei epäillä rikoksesta, vaikka he olisivatkin antaneet hakemuksessa vääriä tietoja.

– Heidän roolinsa on se, että he ovat käyttäneet viisumia matkustamiseen. Tutkintamme ei lähde siitä eikä tähtää siihen, että he olisivat rikoksesta epäiltynä.

Väärien tietojen antamisesta viisumihakemuksessa seuraa yleensä se, että viisumi mitätöidään ja henkilö poistetaan maasta. Näin ei tehdä, jos henkilö on hakenut turvapaikkaa.

Näettekö, että tähän liittyisi minkäänlaista turvallisuusuhkaa?

– Tutkinnassa ei ole kohdattu tietoa, että terroristisessa tarkoituksessa olevia tai muuten erityistä turvallisuushuolta aiheuttavia ihmisiä olisi saanut viisumin. Se voidaan sanoa heti.

Laittoman maahantulon järjestämiseen liittyviä rikoksia tutkii rajavartiolaitos ja mahdollisia virkarikoksia keskusrikospoliisi.

Vangittua henkilöä epäillään todennäköisin syin törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Tutkinta sai alkunsa suomalaisten rajavartioiden perustyöstä.

– Valvonta toimii, Leskelä kiittelee.

Rajavartijat tekevät maahan saapuville ja maasta poistuville rajatarkastuksia, joihin kuuluu asiakirjojen tarkastaminen ja maahantulopuhuttelut. He ovat kouliintuneita huomaamaan poikkeamat ihmisvirrassa, Leskelä kuvaa.

Epäilyistä kertoi alun perin MTV.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?