Kotimaa

Mystisen junapamauksen syy selviämässä – Väylävirasto etsii kuumeisesti metallista esinettä

Julkaistu:

Jälkien perusteella, kyseessä on ollut jokin metallinen esine, koska se on puhkonut pohjalevyä.
 Onnettomuustutkintakeskus eli Otkes on saanut uusia tietoja rikkoutuneesta Oulun-junan veturista ja junarungosta. Yhteystyötä on tehty Väyläviraston kanssa.

InterCityjuna rikkoutui Lahden oikoradalla sunnuntaina 20.1. Juna lähti Helsingistä kello 11.19, ja se oli matkalla Kouvolan ja Kuopion kautta Ouluun. Yhdestä junanvaunusta kuului kova ääni ja tömähdys. Tämän havaitsivat ja tunsivat myös junan matkustajat.

– Jälkien perusteella, kyseessä on ollut jokin metallinen esine, koska se on puhkonut pohjalevyä, raideliikenneonnettomuuksien johtava tutkija Esko Värttiö Otkesista.

Värttiö kertoo, että Väyläviraston partio etsii nyt esinettä. Väyläviraston vastaa Suomen tie- ja rataverkosta sekä vesiväylistä. Virasto perustettiin vuoden 2010 alussa, ja vuoden 2018 loppuun saakka sen nimi oli Liikennevirasto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Kuvat paljastavat: Intercity-junan mystisestä pamauksesta jäi jäljet vaunun pohjaan

Kyse ei ollut todennäköisesti mistään pienestä esineestä, sillä ensimmäisen vaunun penkkien lukitukset rysähtivät rikki ja penkit kaatuilivat makuuasentoon takana istuvien päälle. Osalta matkustajista retkahtivat niskat.

Näin on tutkittu ja tämä tiedetään

Onnettomuuspaikalla on tehty paikkatutkintaa. Sen lisäksi on koottu tietoa junan kulusta ja kulkuun liittyvistä tapahtumista. Vaunun ja veturien pohjaa ja rakenteita aiotaan tutkittiin tarkemmin maanantaina.

Tällainen tilanne ei vaikuta Otkesin tietojen perusteella yleiseltä, vaan kyseessä on harvinaislaatuisempi tapaus.

Tapauksen ajankohta on tarkentunut, mikä helpottaa etsintöjä Lahden oikoradalla.

– Tiedetään missä juna oli sunnuntaina kello 11.53, kun kaikki tapahtui. Esinettä etsitään laajalta alueelta Keravan ja Mäntsälän väliltä, rautatieliikenteestä vastaava johtaja Markku Nummelin Väylävirastosta kertoo Ilta-Sanomille.

– Esinettä ei ole vielä löydetty, hän kertoo.