Kotimaa

Epäilty tuho­polttaja saapui oikeuteen husky­hupparissa – syyttäjä: päähän­pisto korvensi 250-vuotiaan kirkon maan tasalle

Julkaistu:

Aikaisemmin kirkonpolttaja on määrätty maksamaan miljoonaluokan vahingonkorvaukset.
Kiihtelysvaaran kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kirkon syyskuussa viime vuonna polttanut mies saapui aamulla vastaamaan teostaan Pohjois-Karjalan käräjäoikeuteen pukeutuneena huskykuvioiseen huppariin. Oikeudessa hän esiintyi hiljaisena oikeussalin pöytä tuijottaen, mutta ei peitellyt kasvojaan valokuvaajilta.

Kihlakunnansyyttäjä Osmo Manninen vaatii 30-vuotiaalle paikkakuntalaiselle miehelle rangaistusta törkeästä vahingonteosta. Syyttäjä vaati hänen pitämistään edelleen vangittuna.

Syyttäjän mukaan mies aiheutti teollaan Joensuun evankelisluterilaiselle seurakunnalle lähes kolmen miljoonan vahingon.

Syytäjän mukaan mies oli viettänyt iltaa kolmen kaverinsa kanssa. Hän oli käynyt nukkumaan normaalisti, mutta herännyt yöllä kolmen aikaan ja saanut päähänpiston kirkon polttamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mies otti repun, pakkasi siihen kanisterissa 10 litraa bensiiniä, lainasi naapurista polkupyörän ja meni kirkolle.

Kirkonmäellä hän syyttäjän mukaan otti pihalla olleen roska-astian, siirsi sen kirkon seinustalle, valeli sen bensiinillä ja kaatoi kirkon seinää vasten. Bensiinistä hän valeli maahan muutaman metrin pituisen vanan maahan ja sytytti sen palamaan.

Tekonsa jälkeen mies palasi polkupyörällä kotiinsa. Hän tallentui sekä mennessään kirkolle että siltä palatessaan valvontakameraan. Paluumatkan valvontakameran kuvassa näkyi taustalla jo liekkien loimotusta.

Samoin kuin esitutkinnassa mies tunnusti oikeudelle sytyttäneensä kirkon, ja myönsi esitetyt korvausvaatimukset perusteiltaan oikeiksi. Puolustus tulee oikeuskäsittelyn kuluessa vaatimaan niiden kohtuullistamista.

Vakuutusyhtiö ja seurakunta vaativat mieheltä noin kolmen miljoonan vahingonkorvauksia. Uuden kirkon rakentaminen tulee kuitenkin maksamaan insinööritoimiston arvion mukaan noin 3,5 miljoonaa euroa.

Pari päivää tulipalon jälkeen poliisi otti kiinni neljä paikkakuntalaista miestä epäiltynä tuhotyöstä. Kolme heistä on sittemmin vapautettu, eikä heitä epäillä rikoksesta. Epäilty sytyttäjä on sitä vastoin ollut syksystä lähtien vangittuna.

Törkeän vahingonteon rangaistusasteikko on neljästä kuukaudesta neljään vuotta vankeutta.

Tyrvään keskiaikaisen Pyhän Olavin kirkon vuonna 1997 sytyttänyt mies tuomittiin aikanaan Vammalan käräjäoikeudessa ja Turun hovioikeudessa viideksi vuodeksi vankeuteen törkeästä tuhotyöstä.

Korkein oikeus tuomitsi miehen tuhotyöstä ja alensi tuomion kolmen vuoden ja kolmen kuukauden vankeudeksi. Kirkon jälleenrakennusrahastoon hänet määrättiin maksamaan lähes miljoona euroa.

250-vuotias Kiihtelysvaaran kirkko oli kulttuurihistoriallisesti arvokas hirsistä rakennettu ristikirkko. Se tuhoutui tulipalossa kivijalkaan saakka 23. syyskuuta viime vuonna. Joensuun seurakuntayhtymä on jo tehnyt päätöksen uuden kirkon rakentamisesta palaneen kirkon paikalle.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden on määrä saada juttua käsiteltyä tämän päivän aikana.

Otsikkoa ja juttua korjattu kello 12.40. Epäillyn susihuppari muutettu huskyhuppariksi.