Kotimaa

Selviääkö motiivi oikeudessa? Kiihtelysvaaran kirkonpolttajalle tänään syyte törkeästä tuhotyöstä

Julkaistu:

Kiihtelysvaaran kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kirkon syyskuussa viime vuonna polttanut mies vastaa teostaan tänään Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.
Kihlakunnansyyttäjä Osmo Manninen vaatii 30-vuotiaalle paikkakuntalaiselle miehelle rangaistusta törkeästä vahingonteosta. Esitutkinnassa mies on tunnustanut sytyttäneensä kirkon, mutta ei ole osannut selittää teolleen järjellistä motiivia.

Esitutkinnassa kävi selville, että mies oli tullut yksin tapahtumayönä polkupyörällä Kiihtelysvaaran kirkolle. Hän oli siirtänyt pihalla olleen roska-astian kirkon seinustalle, valellut sen mukanaan tuomalla bensiinillä ja sytyttänyt tuleen tupakansytyttimellä.

Teknisessä tutkinnassa poliisi löysi sytyttämiskohdasta jäämiä palavista nesteistä. Niitä löydettiin kotietsinnässä myös miehen vaatteista.

Teon tehtyään mies oli poistunut kirkolta takaisin kotiinsa, joka sijaitsee Kiihtelysvaaran kirkonkylän lähistöllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pari päivää tulipalon jälkeen poliisi otti kiinni neljä joensuulaista miestä epäiltynä tuhotyöstä. Kolme heistä on sittemmin vapautettu, eikä heitä epäillä rikoksesta. Sytyttäjä on sitä vastoin ollut syksystä lähtien vangittuna.

Törkeän vahingonteon rangaistusasteikko on neljästä kuukaudesta neljään vuotta vankeutta.

Tyrvään keskiaikaisen Pyhän Olavin kirkon vuonna 1997 sytyttänyt mies tuomittiin aikanaan Vammalan käräjäoikeudessa ja Turun hovioikeudessa viideksi vuodeksi vankeuteen törkeästä tuhotyöstä.

Korkein oikeus tuomitsi miehen tuhotyöstä ja alensi tuomion kolmen vuoden ja kolmen kuukauden vankeudeksi. Kirkon jälleenrakennusrahastoon hänet määrättiin maksamaan lähes miljoona euroa.

250-vuotias Kiihtelysvaaran kirkko oli kulttuurihistoriallisesti arvokas hirsistä rakennettu ristikirkko. Se tuhoutui tulipalossa kivijalkaan saakka 23. syyskuuta viime vuonna. Joensuun seurakuntayhtymä on jo tehnyt päätöksen uuden kirkon rakentamisesta palaneen kirkon paikalle.