Yksi kuva selittää, miksi puolustusvoimat haluaa Suomeen vähintään 64 hävittäjää

Puolustusvoimat perustelee koneiden määrää kahdella operaatiosuunnalla ja parvilogiikalla.

21.1.2019 17:22

Suomen tulevat hävittäjähankinnat olivat kuuma turvallisuuspoliittinen puheenaihe viikonloppuna. Suomi on pyytänyt alustavia tarjouksia Hornet-hävittäjien korvaajista tammikuun loppuun mennessä. Tarjouspyynnöissä koneiden määräksi on ilmoitettu 64.

Puolustusvoimat perustelee tarvittavien koneiden määrää parvilogiikalla. Mutta mitä se tarkoittaa?

  • Katso otsikon alla olevalta videolta, miksi koko Suomen puolustamiseen tarvitaan puolustushallinnon mukaan vähintään 64 hävittäjäkonetta.

Ilmavoimien taistelutapa perustuu neljän koneen parviin eli osastoihin, joissa on kaksi kahden koneen paria.

Koko maan puolustamiseksi tarvitaan puolustushallinnon mukaan vähintään 16 parvea, eli 64 konetta. Koneista 16 on puolustushallinnon laskelmien mukaan koko ajan pois käytöstä, esimerkiksi huollettavana. Sodan aikana pienimmistä korjauksista tingittäisiin.

Yhdessä parvessa on neljä konetta kussakin.

Jäljelle jää 48 konetta, jotka jakaantuvat operaatiosuuntien mukaan pohjoiseen ja etelään. Jos Suomi jaettaisiin keskeltä kahtia, jäisi sekä etelään että pohjoiseen 24 konetta kumpaankin operaatiosuuntaan.

Hävittäjät hajautetaan lentokentille ja maantietukikohtiin eri puolille maata. Kummassakin operaatiosuunnassa 24 koneesta puolet on jatkuvasti valmiudessa. Tukikohtia vaihdellaan jatkuvasti.

Toimintaan jää 12 konetta per operaatiosuunta, kolme neljän koneen parvea. Tehtävien hoitamiseksi ilmassa on jatkuvasti yksi tai useampia parvia, jotka tankataan ja aseistetaan maassa.

Puolustusvoimien näkemys hävittäjien käytöstä

Suomella ei ole omaa kykyä tankata koneita ilmassa, mutta ilmatankkausapua voidaan tarvittaessa pyytää Nato-kumppaneilta. Ilmatankkausta myös harjoitellaan säännöllisesti.

Koneita keskitetään ilmavoimien komentajan käskystä painopistealueille tarpeen mukaan. Toiminnassa voi samanaikaisesti olla vain yksi parvi tai kaikki käytettävissä olevat. Lennostojen komentajat eivät saa käyttää voimaansa yksin, vaan harkinnan tekee aina ilmavoimien johto.

Ylen kyselyn mukaan Sdp:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja perussuomalaisten puoluejohtajat katsoivat, että hävittäjiä voisi olla vähemmän kuin 64. Lauantaina puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kommentoi näkemyksiä vastuuttomaksi politiikaksi. Niinistön mukaan hävittäjiä tarvittaisiin enemmän kuin 64 kappaletta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?