”On uskallettava sanoa ääneen, että olemme epäonnistuneet” – näin maahanmuuttajia kotoutetaan Suomessa

rac

Julkaistu:

Maahanmuuttajien kotouttaminen puhuttaa nyt paljon. IS selvitti, mistä siinä on kyse.
Maahanmuuttajien kotoutumisen tavoitteiksi linjataan suomen kielen oppiminen, työllistyminen, hyvinvointi, terveys, asuminen ja yleinen sosiaalisuus. Kotoutumisen osaamiskeskus valvoo periaatteiden noudattamista työpaikoilla, kouluissa, päiväkodeissa ja harrastusten parissa.

– Kun pakolainen saa oleskeluluvan Suomeen, ensimmäisenä hän ilmoittautuu työnvälitystoimistoon. Siellä pakolaiselle tehdään oitis työllistämissuunnitelma, koska nopea työllistäminen on ohjelmamme ykköstavoite, kotouttamisryhmän maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen kertoo.

– Ero kantasuomalaisen työnhakuprosessiin tulee siinä, että aluksi maahanmuuttaja ohjataan kotoutumiskoulutukseen. Se kestää 240 päivää, ja sen aikana maahanmuuttaja saa mm. suomen kielen opetusta sekä yhteiskunta- ja tasa-arvokoulutusta.
  • Yllä olevalta videolta näet, miltä näytti maahanmuuttajien suomen kielen kurssilla vuonna 2015.
Koulutuksen aikana maahanmuuttaja saa Hämäläisen mukaan myös ohjausta ammatilliseen koulutukseen ja työkokeiluihin. Maahanmuuttaja saa neuvoja esimerkiksi cv:n tekoon.

– Koulutuksessa opetamme suomalaisen yhteiskunnan yhdenvertaisuuden ja lain periaatteita, Hämäläinen sanoo.

Kaikki eivät Hämäläisenkään mukaan kotoudu.

Onko kotoutumattomuudella yhteys ulkomaalaisten kasvaneeseen seksuaalirikollisuuteen?

– Puhutaan äärimmäisen vakavista rikoksista, ja mietimme parhaillaan, pitäisikö ohjelmamme sisältöä kehittää tai täsmäpäivittää, Hämäläinen sanoo.

– Tiettyjen etnisten ryhmien työllistymisessä on haasteita. Mutta kun puhutaan näiden Lähi-idän tai Afrikan maiden kotoutettavista, heistä vain 0,5 prosenttia on syyllistynyt rikoksiin. Kotouttamisohjelmaa onkin arvioitava ensisijaisesti siltä pohjalta, miten loput 99,5 prosenttia integroituvat yhteiskuntaan.

Lue lisää: Turvapaikanhakijoita opettavalta selvät sanat maahanmuuttajille annettavasta lupauksesta: ”Se on valhe”

Eduskunnan tarkastusvaliokunta raportoi perjantaina työministeri Jari Lindströmiä (sin) juuri valmiiksi saamastaan raportista, jonka mukaan kotouttamisohjelmassa on pahoja puutteita. Ministeri allekirjoittaa näkemyksen.

– Olen kuullut joidenkin kohdalla kotouttamisprosessin kestäneen 5–7 vuotta, ja jopa pitempään. On uskallettava sanoa ääneen, että olemme epäonnistuneet kotouttamisessa, Lindström sanoo IS:n haastattelussa.

– Kotouttamisohjelmassa ei ollut varauduttu vuoden 2015 suureen pakolaisaaltoon. Sittemmin koko ohjelma uusittiin täysin, ja nyt jo ymmärrämme mitä meidän kannattaa tehdä ja mitä ei. Kotouttaminen kestää kuitenkin vuosia, eikä sitä tehdä ministeriössä. Teoria pitää nyt osata siirtää kentälle.Tutkitusti on osoitettu, että kotouttamisvaiheessa tietyiltä etnisiltä aleilta tulevat ihmiset työllistyvät poikkeuksellisen heikosti. Lindströmin mukaan tämä koskee erityisesti irakilaisia, afganistanilaisia ja somalialaisia.

– Kotouttaminen on sitä, että maahanmuuttaja työllistyy ja sopeutuu noudattamaan yhteiskunnan erilaisia arvoja sekä lainsäädäntöä. Jotain on tiettyjen etnisten ryhmien kohdalla pahasti pielessä, sillä vastaavasti esimerkiksi aasialaistaustaiset työllistyvät jopa kantasuomalaisia paremmin, Lindström kertoo.

– Kielen opettaminen on kotouttamisessa ykkösjuttu. On kuitenkin ihan sama, mitä maahanmuuttajille tarjoamme, jos nämä eivät ole itse valmiita ottamaan apua vastaan. Kotoutumisen pitää ehdottomasti olla kaksisuuntaista.