Jari Aarnion entisestä alaisesta annetaan etsintäkuulutus

Julkaistu:

Entistä rikosylikonstaapelia on yritetty haastaa todistajaksi oikeuteen huonolla menestyksellä.
Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion entisestä alaisesta annetaan etsintäkuulutus, kertoi puheenjohtaja Marjatta Berg poliisipomojen virkarikosoikeudenkäynnissä maanantaina.

Aarnion huume- ja virkarikosjutussa tuomittua Mikael Runebergia on pyritty haastamaan todistajaksi Helsingin poliisin tietolähteiden rekisteröimistä ja valvontaa koskevaan oikeusjuttuun, mutta häntä ei ole tavoitettu.

Puheenjohtaja Berg totesi, että aiemmin rikosylikonstaapelina Helsingin huumepoliisissa työskennellyttä Runebergia on tavoiteltu muun muassa tämän nykyisen työpaikan ja suvun kautta. Hänen mukaansa edellytykset etsintäkuulutuksen antamiseen täyttyvät useiden eri tavoittamisyritysten jälkeen.

Oikeudessa käräjöidään tällä hetkellä siitä, pitäisikö jonkun joutua rikosvastuuseen Helsingin poliisin poistamien rekisteritietojen vuoksi. Tietolähderekisteriin ei viime vuosikymmenen lopulta alkaen myöskään kirjattu yhtäkään tietolähdettä, vaikka esimerkiksi alamaailman lähteitä käytettiin muun muassa törkeiden huumerikosten selvittämisessä.

Ongelma rekisteröimättömissä vinkkimiehissä kiteytyy valvonnan puutteeseen. Kun tietolähteitä ei ole rekisteröity, ei poliisin toimia näiden kanssa voida tarkistaa mistään jälkikäteen. Näin ollen tietolähdetoiminta on ollut valvomatonta poliisitoimintaa.

Esimerkiksi jutussa todistajana kuultu virkaa tekevä Helsingin poliisipäällikkö Tomi Vuori kertoi poliisin käytäntöjen mahdollistavan jopa sen, että poliisi saattoi laittomasti suojella rikoksiin syyllistyneitä henkilöitä kiinnijäämiseltä.

Jutussa on syytettynä useita entisiä ja nykyisiä korkeita poliisiviranomaisia aina entiseen poliisiylijohtaja Mikko Paateroon saakka.

Alainen tuomittiin Aarnio-käräjillä

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Runebergin aiemmin Aarnion huume- ja virkarikosjutussa kolmen ja puolen vuoden vankeuteen virkarikoksista. Tuomio tuli neljästä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja viidestä lievemmästä virkarikoksesta.

Oikeuden mukaan Runeberg etsi Aarnion pyynnöstä useita kertoja poliisin tietojärjestelmästä salassapidettäviä tietoja, jotka Aarnio paljasti Suomen Kuvalehden ja MTV:n toimittajille. Oikeuden mukaan Aarnio ja Runeberg myös vaikuttivat siihen, että Aarnionkin rikosjutussa syytettyä Malmin naista koskeva rikostutkinta siirrettiin Kuopiosta Helsinkiin. Tämän jälkeen tutkinta käytännössä loppui.

Runebergin tuomiota puntaroi yhä hovioikeus, joka antaa ratkaisunsa loppukeväästä.

Tietolähdeoikeudenkäynnissä syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen. He ovat vedonneet muun muassa siihen, että sääntely tietolähteiden käytöstä on ollut puutteellista ja epäselvää.