Puolustusvoimain komentaja vaihtuu kesällä – ”Aina löytyy tekijöitä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Puolustusvoimain komentaja vaihtuu kesällä – ”Aina löytyy tekijöitä”

Nykyinen komentaja Jarmo Lindberg ei hae jatkokautta.

Puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg puhui valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingin Säätytalolla tänään.­

21.1.2019 10:18 | Päivitetty 21.1.2019 13:22

Puolustusvoimain komentaja vaihtuu kesällä. Nykyinen komentaja, kenraali Jarmo Lindberg kertoi tänään, ettei tavoittele jatkokautta vaan siirtyy reserviin.

Lindbergin viisivuotiskausi komentajana päättyy elokuun alussa. Lindberg täyttää kesäkuussa 60 vuotta.

– Minulla on ollut tässä jo jonkun aikaa tiedossa – viime vuoden lopulta lähtien – että komentajakauteni päättyy tämän määräaikaisen viisivuotiskauden lopussa. Jään reserviin 1. elokuuta, Lindberg sanoi toimittajille maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä.

Puolustusvoimilla on edessään isoja kalustohankintoja, kun sekä Meri- että Ilmavoimien pääjärjestelmät poistuvat käytöstä peräkkäin 2020-luvulla. Lindberg ei pidä komentajan vaihtumista ongelmallisena juuri suurten alus- ja hävittäjähankintojen alla.

– Sota ei yhtä miestä kaipaa. Kun vesilasista vetää sormen pois, siihen ei jää monttua. Aina löytyy tekijöitä, Lindberg sanoi.

Puolustusvoimien johdossa on tapahtumassa muitakin vaihdoksia. Viime viikolla prikaatikenraali Pasi Jokinen nimitettiin Ilmavoimien komentajaksi huhtikuun alusta lukien. Merivoimien uutena komentajana aloitti jo tämän vuoden alussa lippueamiraali Jori Harju.

”Kohu voi olla hyväksi”

Puolustusvoimat on ollut viime aikoina laajan julkisen huomion kohteena Lemmenjoella Lapissa vuonna 2017 järjestetyn vapaaehtoisen harjoituksen vuoksi.

Valtakunnansyyttäjänvirasto nosti tämän kuun alussa syytteet Karjalan lennoston ex-komentajaa Markus Päiviötä ja Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä vastaan harjoituksiin liittyen. Päiviön epäillään käyttäytyneen harjoituksessa epäasiallisesti ja Eskelisen epäillään viivytelleen Päiviön rikosepäilyn esitutkinnan aloittamista.

Valtakunnansyyttäjänvirasto pyysi viime viikolla keskusrikospoliisia aloittamaan esitutkintalain mukaisen esiselvityksen Lindbergin menettelystä Lemmenjoen harjoituksen jälkiselvittelyssä. Esiselvityksessä tutkitaan, onko Lindbergin osalta syytä epäillä rikosta.

Lindbergin mukaan häneen kohdistuvaa esiselvitystä on vaikea kommentoida, koska se ei ole vielä käynnistynyt.

– Aika näyttää, mitä se tarkoittaa. En ole koskaan ollut minkään selvityksen tai tutkinnan kohteena. Tämä on uusi kokemus, Lindberg sanoi.

Lindbergin mukaan Lemmenjoen harjoituksesta noussut kohu voi olla Puolustusvoimille hyväkin asia.

– Se osoittaa sen, että me puutumme näihin asioihin. Me emme hyväksy epäkorrektia käyttäytymistä, me tutkimme asiat perusteellisesti ja tämä tulee nyt kaikille selväksi, kansalaisille ja meidän omalle henkilöstölle, Lindberg sanoi.

– Puolustusvoimien osalta on tärkeää, että meillä on kansalaisten luottamus. Kun saamme selville epäkorrektia toimintaa niin me aloitamme tutkinnan. (...) Lopulta tämä avoimuus on meille kaikille hyödyksi.

”Haasteellisempi toimintaympäristö”

Yle kertoi viikonloppuna, että SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset olisivat valmiita siihen, että Hornetit korvaavia uusia hävittäjiä hankittaisiin vähemmän kuin kaavaillut 64 kappaletta. Asia kävi ilmi Ylen puolueiden puheenjohtajille tekemästä kyselystä.

Lindberg ei ottanut kantaa hävittäjien täsmälliseen lukumäärään, mutta sanoi, että lukumäärän olisi syytä olla samassa suuruusluokassa. Lindberg muistutti, että esimerkiksi Venäjä tuo Suomen lähialueille jatkuvasti uusia SU-35-hävittäjiä.

– Suomen ilmapuolustusympäristö on kehittymässä haasteellisemmaksi. Suomi tarvitsee oman suorituskykynsä, ja eihän vanhoilla hävittäjillä voida loputtomiin lentää, Lindberg sanoi.

– Meille on tärkeää, että tämä suorituskyky korvataan täysimääräisesti. Meidän toimintaympäristömmehän ei ole viime aikoina juuri helpommaksi muuttunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?