Kotimaa

Katso kuvat: Jarno heräsi aamu­neljältä ihailemaan kuuta, jollaista ei ollut koskaan nähnyt – ”Vaikuttava näky”

Julkaistu:

Maanantaiaamuna Suomessa saattoi ihailla täydellistä kuunpimennystä.
Kokonaisuudessaan pimennys kesti yli viisi tuntia, mutta pimennyksen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kesti 62 minuuttia. Syvimmillään sen ennustettiin olevan kello 7.13.

Hyvinkääläinen harrastajavalokuvaaja Jarno Heinonen heräsi maanantaiaamuna kello neljältä ehtiäkseen ikuistamaan ilmiön kamerallaan ennen töihin lähtöä.

Edes kova pakkanen ei Heinosta hidastanut.

– Täällä on tällä hetkellä 25 astetta pakkasta. Autossa kyllä istun. Kameran kanssa menin puoleksi minuutiksi äkkiä ulos ottamaan kuvat, ja takaisin autoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heinonen kertoo saapuneensa seuraamaan ilmiötä rauhalliseen paikkaan Hyvinkään Kytäjälle kello puolikuudelta aamulla. Muita ihmisiä kyseiselle paikalle ei ollut saapunut luontokokemusta ihmettelemään.

– Nyt on hyvin pitkälti tuo täydellinen pimennys menossa. Ihan pikkuisen näkyy reunassa vielä vähän vaaleampaa, Heinonen kuvaili näkymää kello aamuseitsemän tienoilla.


Heinonen on tyytyväinen, että saapui seuraamaan taivaanilmiötä. Vaikka maanantaiaamu pitikin tempaista käyntiin hyvin aikaisin ja kylmissä olosuhteissa.

– Kyllähän tämä hieno kokemus on. On tuo vaikuttava näky. Juurikaan aikaisemmin ei ole tullut tämmöistä nähtyä ja tallennettua.


Täydellinen pimennys päättyi klo 7.43 kun Kuu lipui jälleen Maan puolivarjoon ja lopulta sieltä pois. Koko pimennys päättyy klo 9.48. Kuu laskee Helsingissä kello 9.13 ja ainoastaan lopun puolivarjopimennyksen viimeiset vaiheet jäävät näkemättä Kuun kadotessa horisontin taa.

Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikaan, kun Kuu on Maata kiertävällä radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko. Kuu pimenee, kun se kulkee radallaan Maan varjoon ja Aurinko kätkeytyy Kuusta katsottuna hetkeksi Maan taakse.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt