Hanna, 25, tekeytyi netissä teiniksi ja järkyttyi – ”Aikuiset miehet eivät malttaneet olla kysymättä 14-vuotiaan tytön seksikokemuksista” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hanna, 25, tekeytyi netissä teiniksi ja järkyttyi – ”Aikuiset miehet eivät malttaneet olla kysymättä 14-vuotiaan tytön seksi­kokemuksista”

14-vuotiaana tyttönä chat-sovelluksessa esiintynyt Hanna sai aikuisilta miehiltä useita viestejä jo ensimmäisen 10 minuutin aikana. Parissa päivässä viestejä tuli yli 50.

21.1.2019 5:55

Helsinkiläinen Hanna Yrjänä, 25, päätyi menneellä viikolla tekemään kokeilun, jonka tulokset kauhistuttivat monia viikonlopun aikana.

Yrjänä loi chat-sovellus KIK:iin käyttäjäprofiilin ja teki ilmoituksen, jossa kertoi olevansa vuonna 2004 syntynyt, eli 14-vuotias tyttö. Ilmoituksessaan hän kertoi hakevansa pelkkiä juttukavereita.

Keskiviikko- ja perjantai-iltojen välillä viestejä tuli 55. Kahta lukuun ottamatta kaikki viestit olivat aikuisilta, noin 18–25-vuotiailta miehiltä.

Viestit olivat poikkeuksetta grooming-henkisiä, eli lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön tähtääviä, vaikka keskustelut avattiin usein varsin harmittomasti.

– Groomingin ongelma on, että aloitukset ovat usein aika asiallisia: mitäs neiti, onko tylsää tai mites päivä on mennyt. Ne kuulostavat viattomilta, mutta näin aikuisena ajattelen, että kun aikuinen ottaa tietoisesti 14-vuotiaaseen, on se jo itsestään hälytysmerkki, sosiaalityötä opiskeleva Yrjänä kertoo Ilta-Sanomille.

25-vuotias Hanna Yrjänä järkyttyi, miten nopeasti aikuiset miehet alkoivat lähettää hänelle seksuaalissävytteisiä viestejä, kun hän esiintyi netissä 14-vuotiaana tyttönä.

Hän julkaisi kokeilustaan lauantaina Facebook-päivityksen, joka oli sunnuntai-iltaan mennessä tavoittanut tuhansia ihmisiä. Päivityksessään hän kertoi, että harmittomasti alkanut keskustelu sai kuitenkin nopeasti seksuaalisen sävyn.

– Aikuiset miehet eivät malttaneet olla kysymättä 14-vuotiaan tytön seksikokemuksista. ”Ootsä neitsyt?” ”Onks sul poikkista?” ”Osaaks sun ikäset jätkät ees mitään?” ”Tykkäätsä vanhemmista?” ”Vitsi ku sä oot sakkoo, jossain muual et ois”, päivityksessä kuvailtiin viestien sisältöä.

Jotkut puolestaan menivät suoraan asiaan: tarjottiin rahaa pikkuhousuista tai kysyttiin, kiinnostaako tuhma seura. Osassa yritettiin taas houkutella alkoholin ja tupakan avulla.

Yhteistä oli se, ettei 14 vuoden ikä ollut ongelma aikuisille miehille, vaan ikää päinvastoin kysyttiin heti keskustelun aluksi. Yrjänän mukaan miehet eivät myöskään peitelleet sitä, että olivat selvästi vanhempia. Osa myös vastasi kysyttäessä, ettei 14-vuotias ole liian nuori.

 Systemaattisuus hämmästytti eniten. Ja se, miten nopeasti viestejä tuli. Se järkytti eniten, että miehet ovat netissä oikeasti odottamassa

– Monien kanssa juttu ei jatkunut, kun en lähettänyt kuvaa. Monen kanssa en saanut pidempää keskustelua aikaiseksi, mutta ne olivat selkeitä grooming-tapauksia, jotka juttelivat pidempään, Yrjänä kertoo.

Jotkut miehistä antoivat jopa ymmärtää, että olisivat olleet valmiita tapaamaan 14-vuotiaan kasvotusten. Konkreettisia ehdotuksia ei tullut, mutta tapaamisia alustettiin selvästi.

– Kysyttiin, oletko nähnyt ketään täältä. Kun vastasi ettei ole, saatettiin vastata, että se on ihan järkevää, koska liikkeellä on kaikenlaisia kusipäitä. Perään vakuuteltiin, että mä olen kiltti, enkä tekisi sinulle pahaa, ja kerrottiin, että on tavattu ihmisiä tätä kautta ja harrastettu seksiäkin, mutta seksikumppanit olivat olleet 16-vuotiaita.

Viestejä tuli useita jo ensimmäisen 10 minuutin aikana. Ne miehet, joiden viesteissä näkyi kuva, olivat Yrjänän mukaan tavallisen näköisiä suomalaisia miehiä. Osa oli opiskelijoita, osa kävi töissä.

– Systemaattisuus hämmästytti eniten. Ja se, miten nopeasti viestejä tuli. Se järkytti eniten, että miehet ovat netissä oikeasti odottamassa, Yrjänä kuvailee.

Hanna Yrjänän mukaan häneen yhteyttä KIK-sovelluksen kautta ottaneet aikuiset miehet tekivät selvästi tietoisen valinnan ottaa yhteyttä 14-vuotiaaseen.

Hän kertoo käyttäneensä sovellusta 18–19-vuotiaana ja että se on tunnettu kyseenalaisista viesteistä.

– Asetelma on kuitenkin erilainen, kun aikuinen kirjoittaa lapselle. Ne, jotka minuun ottivat yhteyttä, tekivät tietoisesti valinnan ottaa yhteyttä 14-vuotiaaseen.

IS näki ruutukaappauksia Yrjänän saamista viesteistä, mutta ei julkaise viestejä yksityisyyssyistä.

Yrjänä sanoo sekä päivityksessään että IS:lle olleensa tietoinen, ettei grooming ole harvinainen ilmiö ja että lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä alkaa yleensä netissä. Yrjänä muistuttaa lisäksi, että samankaltaista viestittelyä oli jo 10–15 vuotta sitten erilaisissa sosiaalisen median kanavissa.

– Minua on hämmentänyt yleinen keskustelukulttuuri tämän asian ympärillä. Asiaan on herätty vasta, kun tekijä ei ole valkoinen tai kantasuomalainen, Yrjänä sanoo.

– Omasta ja kavereiden nuoruudesta muistan, että sitä on ollut jo ennen mitään pakolaiskriisejä.

Kokeilun tarkoituksena oli selvittää, millaisia viestiä teini-ikäiset tytöt saavat. Yrjänä sanoo lisäksi pitävänsä ongelmallisena sitä, että esimerkiksi Oulun seksuaalirikosvyyhdin tultua ilmi moni on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varoittavansa lapsia olemasta tekemisissä ulkomaalaisten miesten kanssa.

– On vaarallista keskittyä varoittamaan vain tietystä ryhmästä. Voi olla, että nuoret ja lapset eivät tajua, että valkoinen naama ei ole tae sille, että joku ihminen on turvallinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?