Kotimaa

IC-junassa rysähti, osalta matkustajista retkahtivat niskat – Onnettomuus­tutkinta­keskus: ”Erikoinen tapaus”

Julkaistu:

Junaliikenne
Junassa olleen IS:n lukijan mukaan vaunun penkkien lukitukset rysähtivät rikki ja penkit kaatuilivat makuuasentoon takana istuvien päälle.
VR ja viranomaiset selvittävät parhaillaan, mikä aiheutti InterCityjunan rikkoutumisen tänään Lahden oikoradalla.

Juna lähti Helsingistä kello 11.19, ja se oli matkalla Kouvolan ja Kuopion kautta Ouluun.

VR:n tiedotteen mukaan yhdestä junanvaunusta oli kuulunut kova ääni ja tömähdys. Tämän havaitsivat ja tunsivat myös junan matkustajat.
Ilta-Sanomien lukija kertoo olleensa junassa, kun rysähdys tapahtui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ensimmäisen vaunun penkkien lukitukset rysähtivät rikki ja muutamat penkit kaatuilivat makuuasentoon takana istuvien päälle. Muutamalla hajosi omaisuutta, muun muassa puhelin. Junan ovesta lähti myös kahva irti rysähdyksen seurauksena, matkustaja viestitti.

Olitko paikalla? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen +35891223420 tai uutiset@is.fi.

Onnettomuustutkintakeskuksen viestintäpäällikkö Sakari Lauriala vahvistaa, että matkustajan selkänojien retkahduksia tapahtui rysähdyksen yhteydessä. Vakavista henkilövahingoista ei ole tiedossa.

– Alustavien tietojen perusteella muutama matkustaja on valitellut niskan retkahduksia ja selkäkipuja. Heitä on kehotettu käymään tarkastuksessa. Muista mahdollisista loukkaantumisista meillä ei ole tietoa, Lauriala kertoo.

Matkustajien rikkoutuneista tavaroista Otkesissa ei ollut tietoa.

Rysäyksen syy on vielä täysi mysteeri

Laurialan mukaan myös Otkesilla ei ole vielä tietoa siitä, mitä junassa on tapahtunut.

– Se on hyvä kysymys. Meillä on tänään kaksi onnettomuustutkijaa tehnyt onnettomuuspaikalla paikkatutkintaa. Jatkamme siten, että kaksi tutkijaa tutkivat hallissa tämän vaunun ja veturin koskemattomina, kertoo viestintäpäällikkö, jonka mukaan myös junan tallenteita on pyydetty tutkittavaksi.

– Ne keräävät tietoa muun muassa junan kulusta ja kulkuun liittyvistä tapahtumista, jatkaa Lauriala, jonka mukaan muun muassa vaunun ja veturien pohjaa ja rakenteita aiotaan tutkia tarkemmin maanantaina.

Laurialan mukaan sunnuntainen tapaus ei vaikuta Otkesin alustavien tietojen perusteella yleiseltä.

– Tämä vaikuttaa harvinaislaatuisemmalta tapaukselta. Ja hieman erikoiseltakin jopa.

Erikoista tapauksessa on Laurialan mukaan se, ettei tässä vaiheessa vielä tiedetä enempää, vaikka voimakkaampaan kolahdukseen viittaavia niskan retkahtamisia on kuitenkin tapahtunut.

– Yleensä tutkimme muun muassa junan suistumisia tai tasoristeysonnettomuuksia, tällaisia valitettavia, perinteisiä onnettomuustyyppejä. Tämä vaikuttaa alustavien tietojen mukaan erikoiselta, mutta kyllä saamme vielä varmasti selville, mitä tässä on tapahtunut.

Kovan pamauksen myötä on liikkunut spekulaatioita siitä, olisiko junassa voinut olla pommi. Lauriala kuitenkin torppaa huhun.

– Meillä ei ole mitään siihen viittaava tietoa tässä vaiheessa. Tai viitteitäkään.