Kommentti: Oulun poliisi ei jäänyt tuleen makaamaan – tiedotus seksuaalirikoksista on ollut erinomaista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Oulun poliisi ei jäänyt tuleen makaamaan – tiedotus seksuaalirikoksista on ollut erinomaista

Kovasta paineesta huolimatta poliisi on onnistunut tiedottamisessa erinomaisesti. Ja se on vastaisuuden varalle äärettömän tärkeää, kirjoittaa Ilta-Sanomien rikos- ja oikeustoimittaja Niko Ranta.

Tiedottamisella on äärimmäisen tärkeä rooli, ja jokaisen poliisilaitoksen olisi syytä muistaa se jatkossakin.

19.1.2019 8:20

Oulun poliisilaitoksella havahduttiin aivan uudenlaiseen tilanteeseen viime syksynä.

Poliisi sai tutkittavakseen poikkeuksellisen paljon lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Miten tilanteesta selvitään, kerrotaanko medialle mitään? Nämä olivat kysymyksiä, joita poliisissa varmasti mietittiin.

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat nimittäin tyypillisesti sellaisia tapauksia, joista poliisi ei tiedota. Ei ainakaan isommissa määrin. Syykin on selkeä.

Poliisilla on erittäin suuri intressi suojella alaikäisten lasten henkilöllisyyttä, ja tutkinnatkin ovat usein haastavia. Tiedottaminen voisi siis paljastaa uhrin henkilöllisyyden, mutta myös vaarantaa tutkinnan, jos julkisuuteen vuotaa liian yksityiskohtaista tietoa.

Nyt puhuttiin kuitenkin poikkeuksellisesta ilmiöstä, joka vavisutti Oulun seutua aivan uudella tavalla. Oulun poliisi ei voinut jäädä makaamaan poteroonsa kuin rampa sotilas, kun täysi rähinä oli päällä. Sen sijaan poliisi laati tutkinta- ja tiedotusstrategian, joka ainakin tällä hetkellä kestää kriittisenkin tarkastelun.

Poliisi on ottanut epäiltyjä kiinni, tiedottanut tapauksista niin paljon kuin on tutkinnallisesti ja uhrien turvaamisen kannalta mahdollista. Joulukuun alun jälkeen se on julkaissut vyyhtiin liittyen kymmenkunta tiedotetta. Ja poliisi on ollut myös tiedotusvälineiden käytettävissä, esimerkiksi televisiokameroiden edessä. Poliisi ei ole tässä tapauksessa luikkinut rintamakarkurina vastuutaan pakoon.

Toisaalta tutkinnassa on tapahtunut ainakin yksi virhe. Oulun poliisi tiedotti joulukuussa, että Saksassa ollut epäilty olisi saatu kiinni, mutta tietokatkoksesta johtuen mies pääsikin vapaaksi. Tilanne korjaantui tammikuun alussa, kun mies saatiin uudelleen kiinni, ja hänet on tarkoitus luovuttaa Suomeen tämän kuun aikana. Peruuttamatonta mokaa ei siten tapahtunut.

Viimeisin tiedote mätkähti maailmalle tiistaina, kun Oulun poliisi vielä kertasi, että sillä on tutkittavana yhdeksän seksuaalirikoskokonaisuutta, joissa kaikki uhrit ovat 10–15-vuotiaita tyttöjä. Teot ajoittuvat viime vuoden kesän ja syksyn väliselle ajalle. Epäillyt tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä.

Miksi aktiivinen tiedottaminen on sitten ollut tärkeää?

Aikainen tiedottaminen voi ennaltaehkäistä vastaavien rikosten syntyä.

– Nuorten ja vanhempien valistaminen ja varoittaminen nähtiin tarpeelliseksi uusien rikosten ennalta estämiseksi, kertoi Oulun poliisi itse.

Toisaalta poliisin tiedottaminen on myös vahva merkki siitä, että Suomessa lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset otetaan vakavasti, ja ne tutkitaan perinpohjaisesti. Ehkä se antaa turvaa ja uskoa siihen, että oikeusvaltio toimii oikeusvaltion tavoin.

Poliisin ylin johtokin on viestinyt, että että ”poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja tuomioistuin tuomitsee”. Annetaan viranomaisille siis työrauha, eikä levitetä netissä perättömiä tietoja. Poliisi onkin pyrkinyt kumoamaan parhaansa mukaan netissä liikkuvia huhuja. On tärkeää, että ihmiset saavat asioista oikeaa tietoa, ettei esimerkiksi syyttömien maine tahriinnu perättömien huhujen takia.

Ja onpa ilmiön esiin nostamisella ollut myös se vaikutus, että Oulu on saamassa valtiolta 1-2 miljoonaa euroa turvallisuustilanteen parantamiseksi.

Myös eduskunta on kiristämässä seksuaalirikosten minirangaistuksia.

Tiedottamisella on siis äärimmäisen tärkeä rooli, ja jokaisen poliisilaitoksen olisi syytä muistaa se jatkossa. Myös Oulun poliisilaitoksen, joka joutuu yhä työskentelemään kovien paineiden alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?