Kotimaa

Asentaja-Ismo hiljensi IS:n torstaisessa vaalitentissä puoluejohtajat – IS tapasi 60-vuotiaan asentajan Tampereella ”Jos joudun työttömäksi, kuka minut työllistää?

Julkaistu:

Politiikka: Asentaja-Ismo hiljensi IS:n torstaisessa vaalitentissä puoluejohtajat.
Tamperelaisen Ismo Korpelan, 60, kysymys IS:n vaalitentissä sai puoluejohtajat mietteliäiksi. Asentaja-Ismo asetti kysymyksen aktiivimallista.

– Kuka minut työllistäisi, jos joutuisin työttömäksi? hän kysyy.

Ismo Korpela on ollut 43 vuotta työelämässä.

– Lähdin 17-vuotiaana Tampellaan suoraan ammattikoulusta, Ismo Korpela kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyinen työnantaja on metallialan yritys Walpella. Rankka työ on jättänyt mieheen jälkensä.

– Vasen korva on kuuro syntymävian takia. Oikean korvan tinnitus on tullut työpaikan metelistä. Valkosormisuus on seuraus paineilmatyökalujen käytöstä. Ne on hakkaavia työkaluja. Valkosormisuus on ammattitauti.

– Silmissä on glaukooma. Otan silmätipat joka ilta. Jos sitä ei hoida, on mahdollisuus sokeutua.

Korpela ei ole itse joutunut aktiivimallin kanssa tekemisiin.

– Kuulun siinä mielessä onnellisten ryhmään, että olen koko ikäni ollut töissä. Mutta jos joudun työttömäksi, kuka minut työllistää? Korpela pohtii.

Sitä samaa ihmettelivät puoluejohtajat IS:n vaalitentissä. Pidettiin kohtuuttomana, jos asentaja-Ismon kaltainen henkilö joutuu aktiivimallin pompoteltavaksi.

– Jos on ikää 55 vuotta ja työuraa 35 vuotta, niin mielestäni ne on tehneet osuutensa tähän yhteiskuntaan.

– Aktiivimallia ymmärrän sikäli, että alle viisikymppiset ja varsinkin nuoret pitäisi saada työelämään, mutta onko se oikea malli, että leikataan päivärahaa. Jokin muu porkkana pitäisi olla, joka saisi nuoremmat työelämään.

 

Miksi aina puhutaan iästä? Miksi ei puhuta työuran pituudesta?

Korpelalla on vakituinen työpaikka. Mutta aina on mahdollista, että kilometritehdas kutsuu häntäkin. Silloin olisi edessä “Sipilän kerho”, niin kuin jotkut aktiivimallia kutsuvat.

– Mitä olen kuullut ja lukenut, kyllähän ne aika turhia on, jos siellä opetetaan, kuinka työtä haetaan. Ja mitä minä vielä tällä työuralla opettelisin?

Eläkejärjestelmäkään ei suosi asentaja-Ismon kaltaisia. Korpelalla on takana 43 vuotta työuraa, ja eläke odottaa vasta kolmen ja puolen vuoden päässä, kun 63 ikävuotta tulee täyteen.

– Miksi aina puhutaan iästä? Miksi ei puhuta työ­uran pituudesta? Sen pitäisi olla ratkaiseva.

Kun aloittaa työt nuorena, niin ei siitäkään palkita. Korpela aloitti 17-vuotiaana, mutta eläke alkoi karttua vasta 23-vuotiaana.

– Minkä takia minua siitäkin rangaistaan? Kuusi vuotta pois eläkekertymästä. Ne on kuitenkin töissä oltu ja eläkkeet maksettu.

IS:n tentissä pidettiin kohtuuttomana sitä, jos asentaja-Ismon kaltainen henkilö joutuisi aktiivimallin kouriin.

Miltä poliitikkojen vastaukset kuulostivat?

– Olihan ne ympäripyöreitä niin kuin poliitikkojen puheet yleensä. Nehän on kauheen myötämielisiä tällaisissa asioissa, mutta tekeekö ne silti mitään tämän asian eteen. Se olisi hauska nähdä.

– Sanna Marin (sd) sanoi, ja Antti Rinne (sd) sanoi jo viime syksynä, että aktiivimalli puretaan, jos demarit on pääministeripuolue. Se on hyvä asia, vaikka olen sitä mieltä, että aktiivimalli olisi hyvä, jos 50-vuotiaat ja sitä nuoremmat saatais työelämään, mutta ei leikkurin kautta vaan jollain porkkanalla.

Mutta mikä mies on asentaja-Ismo silloin, kun hän ei ole käsittelemässä rautaa Walpellan tehtaalla Tampereen Messukylässä?

– Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi aikuista lasta. Tyttärellä on kolmevuotias poika, joka on kovasti papan perään. Kun pojalta joulun jälkeen kysyttiin, mikä oli paras joululahja, niin poika vastasi, että “Pappa”.

Asentaja-Ismo asuu omakotitalossa Tampereen Linnainmaalla. Samalla suunnalla sijaitsee jäähalli, ja Ismo on Tapparan mies, mutta loikkii joskus aidan toisellekin puolelle.

– Poikani on pelannut Tapparassa ja Ilveksessä. Olen ollut huoltajan hommissa molemmissa, Ismo Korpela sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt