Ylikonstaapeli Nina Pelkonen tekee Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen Espoon-pääpoliisiasemalla ennaltaehkäisevää työtä.
– Ymmärrän ihmisten huolta, mutta pelko ruokkii nyt kiihkoa ja someraivoa, joka alkaa mennä liiallisuuksiin. Poliisi ei halua oman käden oikeutta, ei kodinturvajoukkoja eikä katukäräjiä. Olemme edelleen oikeusvaltio ja haluamme sellaisena pysyäkin, Nina Pelkonen muistuttaa.
Paljastuneiden seksuaalirikosten aiheuttama kohu tekee täysin selväksi sen, ettei tekoja hyväksytä suomalaisessa yhteiskunnassa.
– Nyt viesti vihdoin varmasti tavoittaa viimeisenkin turvapaikanhakijan. Syntyneen metelin myötä tulee selväksi, että täällä ei tällainen toimi.
Viimeistään tulevien käräjien myötä Pelkonen uskoo tiedon leviävän myös tekijöiden suvulle kotimaahan.
– Tulee tietoon, että täällä se teidän poikanne on vankilassa raiskauksesta. Se on suvulle häpeä.
”Aikuiset ihmiset vastaavat omista tekemisistään. Ei kaikkea voi selitellä taustalla tai laittaa yhteiskunnan viaksi.
Parikymmentä vuotta poliisina toiminut Pelkonen antoi vastaanottokeskuksissa pitämillään luennoilla neuvoja kanssakäymiseen naisten kanssa.
– Sanoin, että vältätte ongelmia, kun ette ole missään tekemisissä alaikäisten kanssa. Teillä aikuisilla miehillä ei ole yhtään mitään syytä olla alaikäisten seurassa.
Miltä suunnalta tulleilla tuntuisi olevan suurimpia vaikeuksia sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan ja täkäläisiin pelisääntöihin?
– Tilastot ja nyt tapahtuneet asiat kertovat siitä. Suurin riski ovat nämä yksin saapuneet miehet, joita tuli tänne parikymmentä tuhatta.
Oli ennakoitavissa, että kanssakäymisessä naisten kanssa voisi ilmaantua ongelmia kuten nyt on käynyt. Pelkonen ei näe asiaa suomalaisten sinisilmäisyytenä.
– Olemme hyvään uskovia, koska olemme perusluonteeltamme luotettavia. Suomalainen uskoo, että muutkin ymmärtävät puhetta ja toimivat sen mukaan.
Virkavalta on pyrkinyt neuvomaan somekäyttäytymisessä ja miten vanhemmat voisivat suojella lapsia. Sekään ei miellytä kaikkia.
– Ennaltaehkäisevän neuvonnan suhteen on tultu hyvin herkkänahkaiseksi. Osa kokee tiedon jakamisen syyllistäväksi ihan kuin pyrkisimme siirtämään vastuuta uhreille. Näinhän ei tietenkään ole. Samalla tavallahan neuvomme, miten polkupyörävarkauksia voidaan ehkäistä.
On tärkeää tehdä rikosilmoitus, mutta Pelkonen ymmärtää, jos se tuntuu lapsesta tai nuoresta vaikealta.
– Poliisi lähtee siitä, että tekijät pitää saada teoistaan vastuuseen. Tiedetään kuitenkin entuudestaan, että osa seksuaalirikoksista jää pimentoon. Tärkeintä on, että nuoret saavat purkaa asiaa jollekin aikuiselle, jotta asiat eivät jäisi kalvamaan sisimpään. Historiasta tiedetään, mitä tuhoa puhumattomuus aiheuttaa.
”Tiedän, että rikostutkijoille on hyvin turhauttavaa, kun tekijä pääsee luikahtamaan kuin koira veräjästä.
Seksuaalirikosten nykyisillä rangaistuksilla ei tunnu olevan merkittävää tehoa.
– Monissa arabimaissa on meihin verrattuna brutaali rangaistuskäytäntö. Silmä silmästä. Eivät ehdonalaiset tuomiot tai vuosi linnaa merkitse mitään. Pelotevaikutus on ollut olematon, mutta uskoisin tilanteen muuttuvan näiden tapausten myötä.
Seksuaalirikosten tuomioita halutaan nyt koventaa.
– Onhan oikeudella ollut mahdollisuus käyttää kovempaa rangaistusskaalaa jo aiemmin, mutta jostain syystä meillä annetaan väkivaltarikoksissa eurooppalaisen mittapuun mukaan hyvin lieviä tuomioita, Pelkonen mainitsee.
– Raiskaus- ja väkivaltarikoksissa tuomiot ovat sanktioskaalan puolivälin alapuolella. Jos lakeja muutetaan, rangaistusten alarajaa voisi nostaa, jotta ei olisi mahdollista antaa näin lieviä tuomioita.
Lievät rangaistukset eivät noudata myöskään kansan oikeustajua.
– Olemme kollegoiden kanssa monta kertaa ihmetelleet tuomioita. Tiedän, että rikostutkijoille on hyvin turhauttavaa, kun tekijä pääsee luikahtamaan kuin koira veräjästä. Kyllä se pännii heitä.
Pelkosen mielestä myös yksilön oma vastuu tulisi muistaa.
– Kovin usein ajatellaan, että asiat ovat yhteiskunnan vastuulla. Käydään pitkiä studiokeskusteluja, miksi ennaltaehkäisy epäonnistui. Olisi hyvä muistaa, ettei kaikkia laittomuuksia voida millään ehkäisyllä poistaa.
Keskustelut ajautuvat usein myös sivuraiteelle, kun etsitään teoille syitä.
– Ei pysytä itse asiassa. Aikuiset ihmiset vastaavat omista tekemisistään. Ei kaikkea voi selitellä taustalla tai laittaa yhteiskunnan viaksi, Pelkonen sanoo.
”Pelisääntöjä päähän pikaisesti”
Nina Pelkosella on pitänyt turvapaikanhakijoille luentoja suomalaisesta elämäntavasta kymmeniä kertoja eri vastaanottokeskuksissa vuosina 2015–2017. Hän on myös työskennellyt neljä vuotta Kosovossa ja Etelä-Sudanissa YK:n siviilipoliisina.
Lähtökohtana oli tulijoiden täysi tietämättömyys suomalaisesta kulttuurista, mutta tietyt asiat nousivat nopeasti esiin.
–Siihen oli syynsä, että aika äkkiä luentojen näkökulmaksi painottuivat naisten kanssa käyttäytymiseen liittyvät seikat, Pelkonen taustoittaa.
Muutamissa vastaanottokeskuksissa piti käydä tahtojen taistoa ennen kuin naiset saatiin mukaan.
–En suostunut aloittamaan ennen kuin naiset tulivat paikalle. Monta kertaa piti tehdä hyvin selväksi, ettei kutsu ollut vain miehille.
Naisten oli tärkeää saada tietää, että Suomessa myös heillä on oikeuksia ja että esimerkiksi perheväkivalta on rikos.
–Täällä mies ei saa läpsiä naista koulutusmielessä. Siitä voi tehdä rikosilmoituksen.
Muutamilla luennoilla mukana oli miespuolisia poliiseja. Silloin sovittiin ennalta, että Pelkonen esittää esimiestä komentamalla kollegoitaan. Tällä tavalla konkretisoitiin viestiä siitä, että Suomessa nainen voi olla miestä korkeammassa asemassa.
–Eihän pari luentoa muuta syvään juurtuneita asenteita, mutta haluttiin kertoa suomalaisista käyttäytymissäännöistä ja laista. Silloin ei voitaisi vedota ainakaan siihen, ettei asioita ole tiedetty. Pidimme tärkeänä pamputtaa pelisääntöjä päähän pikaisesti.
Pelkosen mukaan kulttuurieroja ei selitä pelkästään uskonto.
–Vanhat perinteet ja tavat eivät ole pelkästään uskontoon sidottuja.
Pelkosen mielestä kotouttamista voisi kehittää saamalla naiset paremmin mukaan.
–Kotouttamisessa pitäisi vaatia naisten osallistumista. Sillä tavalla heitä saataisiin suomen kielen kursseille ja mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Ilman kielitaitoa se on hyvin hankalaa.