Kotimaa

Yhdeksän miehen susijahdista hukkareissu – kaikille silti ehdollista vankeutta

Julkaistu:

Joensuusta, Tohmajärveltä ja Kiteeltä kotoisin olleet miehet lähtivät uudenvuodenaattona susijahtiin maastossa nähtyjen jälkien perusteella.
Uudenvuoden aaton susijahti toista vuotta sitten Joensuun Kiihtelysvaarassa Pohjois-Karjalassa tuotti yhdeksän miehen metsästysporukalle hukkareissun.

Sutta ei saatu, mutta jahti tuotti kaikille siihen osallistuneille ehdolliset vankeusrangaistukset metsästysrikoksesta. Seurueella ei ollut poikkeuslupaa suden kaatamiseksi.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi jutussa päätöksensä perjantaina.

Joensuusta, Tohmajärveltä ja Kiteeltä kotoisin olleet miehet lähtivät susijahtiin maastossa nähtyjen jälkien perusteella. Heidät havaitsi koiriaan ulkoiluttamassa olleet naiset, jotka ilmoittivat asiasta poliisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esitutkinnassa ja vielä oikeudessakin osa jahtiin osallistuneista selitti jahdin tarkoituksena olleen vain suden karkottaminen alueelta. Osa myönsi, että jahdissa oltiin tappamistarkoituksessa. Yksi miehistä väitti olleensa kettujahdissa.

Jahdissa miehet käyttivät useita tutkapannoilla varustettuja koiria. Sutta jäljitettiin autoilla ja moottorikelkalla.

Esitutkinnassa ei saatu näyttöä siitä, että jahti olisi tuottanut tulosta. Metsästä poliisi löysi verta ja koiraeläimen karvoja, mutta niistä ei pystytty määrittelemään, olivatko ne suden karvoja. Veri puolestaan oli jäniksen verta.

Osa laittomaan jahtiin osallistuneista väitti poliisin painostaneen heitä esitutkinnassa. Painostuksesta oikeus ei kuitenkaan vakuuttunut.

Osa miehistä selitti esitutkinnassa myöntäneensä osallisuutensa nimenomaan susijahtiin päästäkseen kuulusteluissa vähemmällä. Viisi heistä olikin esitutkinnan aikana pidätettyinä, yksi myös vangittuna.

Oikeus tuomitsi kaikki jahtiin osallistuneet metsästysrikoksesta 60 päivän ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Osa sai tuomion myös ampuma-aserikoksista ja rikkomuksesta. Heidän tuomionsa olivat yhteen luettuina 64 ja 70 päivää ehdollista vankeutta.

Kaikki menettivät vuodeksi metsästysoikeutensa. Metsästyksestä käytettyjä aseita ei heiltä takavarikoitu.

Yksi tuomituista menetti valtiolle kaksi laittomasti hallussaan pitämäänsä haulikkoa. Hän joutuu maksamaan valtiolle sen varoista hänen asianajajalleen maksetun 1 800 euron palkkion. Kaikille määrättiin 80 rikosuhrimaksu.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.