Näin maahanmuuttajat puhuvat Oulun tapahtumista arabiankielisissä keskusteluryhmissä – ”Jättäkää alaikäiset tytöt rauhaan!” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin maahanmuuttajat puhuvat Oulun tapahtumista arabiankielisissä keskusteluryhmissä – ”Jättäkää alaikäiset tytöt rauhaan!”

IS kävi läpi, mitä Suomen arabiankielisissä Facebook-ryhmissä kirjoitetaan Oulun tapauksista ja yleisesti seksuaalirikollisuudesta.

Kuvakaappaus Facebook-keskusteluryhmästä.

18.1.2019 6:30

Keskustelu Oulussa nuoriin tyttöihin kohdistuneista epäillyistä seksuaalirikoksista on käynyt vilkkaana arabiankielisissä Facebook-ryhmissä. Se alkoi saman tien, kun Oulun tapaukset nousivat otsikoihin.

Moni ryhmäläinen kantoi huolta siitä, onko rikosepäilyillä on vaikutusta esimerkiksi turvapaikanhakijoiden asemaan Suomessa, sillä epäiltyinä on maahanmuuttajataustaisia miehiä, joista osa on tullut Suomeen turvapaikanhakijana tai pakolaisstatuksella. Osa on saanut Suomen kansalaisuuden.

Ryhmän keskusteluista käy ilmi, että suurimmalle osalle arabiankielisille maahanmuuttajille Oulun tapahtumat ovat olleet suuri järkytys. Monet pohtivat, miten tapaukset vaikuttavat heidän arkielämäänsä Suomessa ja jopa tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

Jotkut oleskelulupapäätöstä odottavat ajattelevat, että tapaukset vaikuttavat heidänkin mahdollisuuksiinsa saada oleskelulupa.

Toisaalta, jotkut ryhmäläiset raivostuivat uutisista ja kirjoittivat, että suomalainen media keksii tapauksia – tai ainakin liioittelee niitä, jotta maahanmuuttajat saataisiin huonoon valoon. Jotkut kirjoittajat ajattelivat, että rasismilla olisi vaikutusta asiaan, toiset taas uskoivat, että tapauksissa on kyse vaalityöstä ja että jotkut poliitikot haluavat päästä eroon maahanmuuttajista, tai kosiskelevat äänestäjiä.

Ryhmässä on myös sellaisia henkilöitä, jotka kommentoivat, ettei tapauksissa olisi kyse raiskauksista siinä tapauksessa, jos uhri on tullut itse ja omasta tahdostaan mukaan.

IS:n julkaisemat artikkelit, joissa maahanmuuttajataustaiset ihmiset puhuvat kulttuurieroista, raivostuttivat joitakin miespuolisia ryhmäläisiä. Heidän mielestään IS:n haastattelemat henkilöt ovat liioitelleet tai jopa puhuneet puppua. Eräät väittivät ryhmän keskusteluissa, että haastatellut flirttailevat suomalaisille ja kertovat heille asioita, joita suomalaiset haluavat kuulla.

Esimerkiksi IS:n artikkeli, jossa irakilaistaustaiset naiset kertovat suorasukaisesti kulttuurieroista, närkästytti useita ryhmän kommentoijia.

Sosiaalisessa mediassa julkaistiin myös video, jossa arabitaustaiset ihmiset kehottivat toisia käyttäytymään hyvin, sillä toisten tekemien väärinkäytösten ajateltiin leimaavan koko yhteisön.

Eräs nainen jakoi marokkolaisen yhteisön Facebook-sivuille linkin kansalaisaloitteeseen, joka tähtää siihen, että seksuaalirikoksesta Suomessa tuomittu menettäisi oleskelulupansa ja karkoitettaisiin. Nainen kirjoitti allekirjoittaneensa kansalaisaloitteen ja kehotti muitain jäseniä allekirjoittamaan ”turvallisimman Suomen puolesta”.

Myös irakilaisille tarkoitetun Facebook-ryhmän jäsenet keskustelivat kansalaisaloitteesta. Suurin osa keskustelijoista piti aloitetta hyvänä asiana.

– Siivotaan Suomi Isisin kannattajista ja raiskaajista, yksi kommentoi.

Ryhmässä oli henkilöitä, jotka syyllistivät alaikäisiä uhreja, kuten seuraavasta kommentista selviää.

– Raiskaus ymmärretään väärin. Suomessa alaikäisethän itse tulevat vapaaehtoisesti miesten luokse, miehet tulevat houkutelluksi tyttöjen kauneudesta. Tyttö menee miehen kotiin, pysyy hänen luonaan kuukauden parin, syö ja juo siellä, mies elättää ja niin edespäin. Lopussa tyttö syyttää miestä raiskauksesta, ja laki on tietenkin tytön puolella. Näin tyttö pääsee eroon miehestä ja saa vielä korvauksen. He (suomalaiset tytöt) ovat valmiita tekemään ihan mitä vain. Näin Suomessa käy. Ei tämä ole raiskausta, eräs kirjoitti.

Kuvankaappaus ylläolevasta kommentista.

Moni irakilainen kokee Oulun tapausten olevan haitaksi Suomessa eläville maahanmuuttajille. Yksi kirjoitti:

– Tämä tarina ei lopu koskaan. (Nämä raiskaajat) avasivat ongelmien portit, eikä voi tietää, milloin tai miten portit saa kiinni. Jumalan tähden jättäkää alaikäiset tytöt rauhaan!

Tämän viestin kirjoittaja vetoaa, että alaikäiset tytöt tulisi jättää rauhaan.

Oulun poliisilla on tutkittavanaan yhdeksän alaikäisiin, 10–15 vuotiaisiin tyttöihin kohdistunutta epäiltyä seksuaalirikosta.

Teot ajoittuvat kesään ja syksyyn 2018. Kaikissa teoissa epäillyt henkilöt ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä. Suurimpaan osaan on liittynyt yhteydenottaminen sosiaalisessa mediassa. Poliisi tiedotti tiistainea, että yhteensä kymmenen henkilöä on tapaukseen liittyen tutkintavankeudessa.

Epäiltyjä alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksisa on ilmennyt myös muualla. Helsingin käräjäoikeus vangitsi keskiviikkona 27-vuotiaan ulkomaalaistaustaisen miehen todennäköisin syin epäiltynä muun muassa alaikäisen lapsen törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?