Palkittu toimittaja tekeytyi 13-vuotiaaksi tytöksi keskustelupalstalla – siitä seurasi järkyttävä tapahtumaketju, jonka päätteeksi ”38-vuotias Jusa” juoksi karkuun Mannerheimintiellä

Palkittu toimittaja Paula Sallinen sanoo, ettei nuoriin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö netissä ole mikään uusi ilmiö.

Suomea on järkyttänyt viime viikkoina uutisoitu seksuaalirikostutkinta. Kuvassa on Oulun pääpoliisiasema.

17.1.2019 22:23

Alaikäisiin tyttöihin kohdistuneet epäillyt seksuaalirikokset Oulussa ja Helsingissä ovat järkyttäneet koko Suomea. Teoista epäillään nuoria ulkomaalaistaustaisia miehiä. Yhteistä useille tapauksille on se, että nuoriin on haettu kontaktia netin välityksellä.

Nuorten lähestyminen netin kautta ei ole ilmiönä uusi. Toimittaja Paula Sallinen kirjoitti Keskisuomalaiseen vuonna 2010 jutun siitä, miten aikuiset miehet jahtaavat alaikäisiä Internet-sivustoilla.

Sallinen tekeytyi nuoreksi tytöksi netin chatpalstoilla. Hän tutustui muun muassa nimimerkki Jusaan, joka lupasi opettaa kaiken seksistä. Mies kertoi olevansa 38-vuotias helsinkiläinen, joka pitää nuoria tyttöjä ”parhaina”. Nimimerkin takaa kirjoittanut Sallinen väitti miehelle olevansa 13-vuotias.

”Jusa” alkoi kertoa nuorelle tytölle seksistä ja kysyä tämän seksikokemuksista. ”Jusa” myös fantasioi keskustelussa yhdynnästä. Lopulta mies ehdotti tapaamista. Se järjestettiin Helsingissä, jossa toimittaja meni tapaamaan Jusaa.

Kun Jusalle selvisi, että hän on tekemisissä toimittajan kanssa, hän lähti Sallisen mukaan juoksemaan karkuun Mannerheimintien yli kohti Eteläesplanadia. Toimittaja sai Jusan kuitenkin uudelleen kiinni. Tämän jälkeen mies kertoi olevansa tavallinen keskiluokkainen perheellinen mies. Mies kiisti olleensa pedofiili ja lupasi hakea apua.

Neidonmetsästäjät-juttu julkaistiin Sunnuntaisuomalaisessa vuonna 2010. Juttu julkaistiin Keskisuomalaisessa hiljattain uudelleen aiheeseen liittyvän ajankohtaisuuden takia.

Sallinen voitti jutullaan aikanaan Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon ja Sanomalehtien liiton Paras juttu -kilpailun.

Lue lisää: Iso selvitys ulkomaalaisten seksuaalirikollisuudesta – määrät, syyt, ratkaisukeinot

Ei ole uusi ilmiö

IS kysyi häneltä, miltä yhteiskunnallinen keskustelu vaikuttaa hänen kokemustensa perusteella.

– Vuonna 2010 pohdin, onko netissä todella ”namusetiä”, joita kiinnostavat alaikäiset tytöt. Kävin ilmiöön käsiksi tekeytymällä alaikäiseksi lapseksi ja kirjauduin Suomi24-verkkoyhteisöön, hän kertoo.

– Se joka luulee nuoriin ja lapsiin kohdistuvan seksuaalisen hyväksikäytön netissä olevan uusi ilmiö, on yksinkertaisesti väärässä.

– Tuolloin yhteyttä ottaneet olivat suomalaisia miehiä. Sosiaalinen media oli tehnyt nuoriin lähestymisen aiempaa helpommaksi kuin kontaktin ottaminen kasvokkain.

Asiallisen käytöksen rajoista keskusteltava

– Kun seksuaalinen viestintä yleistyy sosiaalisessa mediassa ja siitä on tullut tavallaan uusi normaali, unohtuu ehkä, että jo pelkkä alastonkuvien lähettäminen tai niiden pyytäminen lapselta voi olla vahingollista hänelle, vaikka mitään fyysistä kontaktia ei tapahtuisikaan. Alaikäisten houkuttelu on väärin eikä sitä voi perustella millään seksuaalisen viestinnän yleisyydellä, hän sanoo.

– Laajalle levinneet Me too- ja Suostumus 2018 -kampanjat ovat nostaneet seksuaalisen häirinnän ja seksuaalisen väkivallan laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun eri puolilla maailmaa. On hyvä, että nyt keskustellaan seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta ja asiallisen käytöksen rajoista, Sallinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?