Kiteeläisen Timon kaivosta löytyi haiseva yllätys – ”Naapuri soitti ja sanoi, että tuu tänne, täällä ei ole kaikki kunnossa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kiteeläisen Timon kaivosta löytyi haiseva yllätys – ”Naapuri soitti ja sanoi, että tuu tänne, täällä ei ole kaikki kunnossa”

– Yhtenä keskiviikkona viime heinäkuussa emäntä tuli sanomaan, että vesi haisee paskalle, kertoo IS:lle kiteeläinen Timo Ratinen.

18.1.2019 7:07

– Henkisesti tämä on ollut raskasta. Ilmassa leijuu pelko siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Kiteeläisen Timo Ratisen perheellä on ollut rankka syksy. Perhearkea neljän kuukauden ikäisen tyttären kanssa on varjostanut hänen vaimollaan todettu kryptosporidioositartunta. Vastustuskyvyltään heikentyneille alkueläintartunta voi olla jopa hengenvaarallinen.

Ratisen mukaan kryptosporidioositartunta on tullut heidän käyttövesikaivonsa saastuneesta vedestä. Käyttövesikaivo on yhteiskäytössä Ratisen perheen lisäksi naapurikiinteistöllä.

– Yhtenä keskiviikkona viime heinäkuussa emäntä tuli sanomaan, että vesi haisee paskalle. Minä en uskonut emännän puheita. Näytin, että kunnossa se on ja otin kunnon hörpyn sitä vettä.

Seuraavana sunnuntaina Ratinen sai puhelun naapuriltaan, jonka kanssa kaivo on yhteiskäytössä.

– Naapuri soitti ja sanoi, että tuu Timo tänne kaivolle, täällä ei ole kaikki kunnossa.

Ratinen kertoo, että rengaskaivoon oli kaadettu suuri määrä ulostetta ja sinilevää.

– Koko kaivo oli sotkettu kauttaaltaan paskaan, sitä oli jopa reunuksilla. Siltä seisomalta naapuri soitti poliisille.

Ratisen mukaan keskiviikon ja sunnuntain välillä vedelle altistui jopa noin 50 ihmistä. Vettä käytettiin tuona aikana normaalisti. Siitä jopa keitettiin useat kahvit Ratisen pojan endurokisoissa.

– Koirat olivat ainoita, jotka eivät vettä juoneet tuona aikana. Ne kävivät juomassa järvestä. Viisaina aistivat, että kaikki ei ole kunnossa.

Poliisi ei Ratisen mukaan tullut käymään kaivolla useista pyynnöistä huolimatta. Naapurukset keräsivät kaivosta purkkiin ulostenäytteen. Samoin kaivovedestä otettiin välittömästi talteen vesinäyte.

– Toimitin heti maanantaina sen vesinäytteen tutkittavaksi Joensuuhun ja menin tekemään rikosilmoituksen. Ryhdyimme siivoamaan kaivoa, sillä poliisi ei paikalle suostunut tulemaan, emmekä voineet jättää käyttövesikaivoamme siihen kuntoon.

Vedestä otetusta näytteestä kävi ilmi, että se sisälsi runsaasti muun muassa kolibakteeria ja sinilevää.

Muutaman viikon kuluttua ulostelöydöksestä Ratisen viimeisillään raskaana ollut vaimo sairastui ja hänen vointinsa heikkeni huomattavasti. Synnytyksen jälkeen lääkäri määräsi Ratisen vaimon eristyksiin ja laajoihin tutkimuksiin. Parin viikon kuluttua tutkimuksista naisella todettiin kryptosporidioositartunta.

Myöhemmin tehdyssä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vesinäytetutkimuksessa alkueläimiä ei löytynyt.

Ratinen epäilee, että kaivovesi on vaikuttanut myös heidän neljän kuukauden ikäiseen lapseensa.

– Tyttärellämme on ollut nyt toista kuukautta kuumetta. Iltaisin kuume nousee jopa 38 asteeseen. Maitokaan ei tahdo pysyä kauaa sisällä. Neuvolassa lääkäri on kehottanut vaan seuraamaan tilannetta.

Ratinen kertoo, että hänellä on vahva epäily kaivon sotkeneesta henkilöstä.

– Tällä kyseisellä henkilöllä saattaa olla jonkinlainen kosto motiivina tehdä tällaista.

Tapauksen tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario Taija Kostamo kertoo, että poliisilla on ollut tapaus tutkinnassa. Tutkinta on tällä hetkellä kuitenkin lopetettu näytön puutteen vuoksi.

– Olemme käyttäneet niitä keinoja, mitä pakkokeinolaki sallii. Yksi epäilty on ollut kiinniotettuna asiaan liittyen, mutta näyttö ei ole riittänyt.

Kostamo kertoo, että rikosnimike tällaisissa tapauksissa on terveyden vaarantaminen. Maksimirangaistus perusmuotoisena on neljä vuotta vankeutta ja törkeänä kymmenen vuotta. Vanhentumisaika on vähintään kymmenen vuotta, eli tapaus voidaan ottaa uudelleen tutkintaan jos uutta näyttöä ilmenee.

– Tämä on todella ikävä ja harmillinen teko. Asian tutkimiseksi on tehty se mitä on voitu.

Kostamo kuitenkin myöntää, että alkuvaiheen tutkinnassa on ollut puutteita.

– Poliisi ei valitettavasti käynyt tapahtumapaikalla ennen kaivon siivoustöitä, joten siinä vaiheessa ollaan jo melko jäljessä tutkinnassa. Vuorossa oleva henkilö tekee kuitenkin aina päätöksen käynnin tarpeesta.

Ratinen aikoo tehdä naapurinsa kanssa eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun poliisin toiminnasta.

Tällä hetkellä Ratisen perhe ei ole riippuvainen saastuneen kaivon vedestä.

– Vettä ei uskalla käyttää edes pesuvetenä pienelle lapsellemme. Minulla on toinen asunto 15 kilometrin päässä, joten olemme nyt siellä.

Tapauksen tunteva terveystarkastaja Lea Ursin pitää tapahtunutta äärimmäisen harvinaisena. Hänen mukaansa kaivon omistajat ovat olleet yhteydessä Kiteen terveysvalvontaan, mutta muuten tapaus ei ole tuonut yhteydenottoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?