Theresa May kulkee tappiosta tappioon, mutta ei suostu luovuttamaan – tällainen on päättäväiseksi ja salamyhkäiseksi kuvattu brexit-pääministeri

rac

Julkaistu:

Theresa May on pääministeriurallaan selvinnyt kerta toisensa jälkeen takaiskuista.
Britannian parlamentti äänesti keskiviikkona pääministeri Theresa Mayn hallituksen luottamuksesta.

Hallitukselle sai lopulta luottamuslauseen niukasti äänin 325–306, ja May toistaiseksi jatkoa pääministerin uralleen.

Tiistaina May kuitenkin koki kirvelevän tappion, kun hänen esittelemänsä brexit-sopimus hylättiin murskaluvuin parlamentin äänestyksessä.


Viime päivien tapahtumat kuvastavat hyvin Mayn pääministerikautta. May on kahdessa ja puolessa vuodessa kokenut parlamenttivaaleissa tappion, brexit-neuvotteluissa useita takaiskuja, oman puolueensa järjestämän luottamusäänestyksen ja hallituksen luottamusäänestyksen, mutta silti hän on onnistunut säilyttämään asemansa.

Kokenut sisäministeri

Mayn poliittinen ura alkoi vuonna 1997, kun hänet valittiin Maidenheadin vaalipiiristä oppositioon joutuneen konservatiivipuolueen kansanedustajaksi. Vuonna 2010 konservatiivien palatessa valtaan May nimitettiin David Cameronin hallituksen sisäministeriksi. May pysyi kyseisessä pestissä pidempään kuin kukaan muun toisen maailmansodan jälkeen.


Vuonna 2016 brexitiä vastustanut May nousi Cameronin tilalle konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi ja Britannian pääministeriksi johtamaan Britannian eroa Euroopan unionista.

Maytä on julkisuudessa kuvailtu päättäväiseksi, älykkääksi ja vakavaksi poliitikoksi.

– Hän lähtee ehdottomasti ajamaan ideaansa. Eikä hän oikeastaan välitä mistään muusta, Cameronin hallituksessa työskennellyt liberaalidemokraatti Lynne Featherstone kuvaili New Yorkerille viime kesänä.


– Hän on Lontoota ympäröivien piirikuntien konservatiiviedustaja, jota ajaa velvollisuudentunto ja hän yrittää pitää puolueen yhdessä, Cameronin hallituksen oikeusministerinä toiminut konservatiivipoliitikko Kenneth Clarke kertoi Financial Timesille joulukuussa.

May tunnetaan värikkäästä tyylistään ja näyttävistä kengistään. Pääministerin pukeutuminen kuvastaa ex-kollegan mukaan hyvin Mayn asennetta:

– Se ei ole huomion hakemista vaan uhmaa: ”Tiedän, että minulla on aivot ja että olen vakavasti otettava, joten voin pitää nättejä kenkiä”, kertoi ex-kollega, jonka mukaan May ei välitä pätkääkään siitä, mitä muut hänestä ajattelevat The Guardianin haastattelussa vuonna 2014.


Brexitin vastustajasta sen läpiviejäksi

May on osoittanut päättäväisyytensä myös brexit-neuvotteluissa ja erosopimuksen puolustamisessa.

Vaikka hän ei alun perin kannattanut EU-eroa lainkaan ja kampanjoi Britannian jäsenyyden säilyttämisen puolusta, pääministerinä hän totesi jo ennen neuvottelujen alkamista, että ”brexit tarkoittaa brexitiä”. Myöhemmin hän linjasi, että Britannian tarkoituksena on jättää unioni kokonaan eikä maa halua Norjan tai Sveitsin kaltaista asemaa.

– Emme halua pitää kiinni mistään jäsenyyden osista lähtiessämme. Ei, Britannia jättää Euroopan unionin, May totesi tammikuussa 2017 pitämässään puheessaan.


Mayn ajama kova brexit vieraannutti hänet niistä kansanedustajista, jotka kannattivat läheisempää suhdetta EU:n kanssa brexitin jälkeen. ”Punaisiksi linjoiksi” kutsuttujen linjausten on sanottu myös hidastaneen neuvotteluja ja moni niistä oli ristiriidassa EU:n sääntöjen kanssa. May onkin joutunut lopulta tinkimään ehdoistaan, mikä on aiheuttanut vastustusta niin sanottua kovaa brexitiä kannattaneiden keskuudessa.

Maytä on kritisoitu jääräpäisyydestä ja joustamattomuudesta.

– Hän ei ole valmis nopeisiin ratkaisuihin, kun kriisi muodostuu, vaan pitää itsepäisesti kiinni kannastaan, työväenpuolueen kansanedustaja Yvonne Cooper kirjoitti The Guardianissa, kun May oli ehdolla pääministeriksi.

– Theresa May osoitti pääministerin kyselytunnilla, ettei ymmärrä eilisen tappionsa laajuutta eikä hänellä ole aikomusta vaihtaa kurssia. Hänen sinnikkyytensä on nyt uppiniskaisuutta ja itsepäisyyttä, liberaalidemokraatti Tom Brake latasi puolestaan keskiviikkona Twitterissä.

May on muun muassa pitänyt kiinni siitä, että Britannia jättää EU:n maaliskuun lopussa eikä brexitiä lykätä. Pääministeri on myös pitänyt kiinni siitä, ettei Britannia hakeudu EU:n kanssa tulliliittoon, vaikka sellainen oli kirjattu hänen esittelemässään sopimuksessa hätäratkaisuksi, jos muuta ei keksitä. May toistaa myös kantaansa, että uutta kansanäänestystä ei enää järjestetä.


Toinen esimerkki Mayn itsepäisyyteen menevästä päättäväisyydestä nähtiin vuoden 2017 ennenaikaisten parlamenttivaalien alla. May oli ilmoittanut vaaleista saadakseen vahvemman mandaatin brexitin läpiviemiselle. Hän kuitenkin kampanjoi vaikeaselkoisella vanhustenhoidon uudistuksella, kun taas työväenpuolueen kampanja keskittyi hallituksen lisääntyneeseen kulutukseen.

Vaikka työväenpuoleen kannatus nousi, May jatkoi valitsemallaan linjalla. Työväenpuolue voitti lopulta vaalit saaden 30 uutta paikkaa. Konservatiivipuolue menetti nöyryyttävässä tappiossa 13 paikkaa ja May muodosti vähemmistöhallituksen Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:n tuella.

Pieni piiri

Pääministerin tuttujen mukaan May on erittäin yksityinen, jopa salamyhkäinen, eikä hän luota muihin kuin lähimpiin avustajiinsa. Usein jopa Mayn alaisten on ollut vaikea tietää, mitä hän aikoo tehdä seuraavaksi.

– Hän istuu, sinä puhut. Hän istuu. Hän katsoo sinua ja sitten poistut, entinen hallituksen jäsen kuvaili tapaamista Mayn kanssa New Yorkerille.

– Kukaan ei tiedä, missä mennään, kun he työskentelevät Theresa Maylle, toinen poliitikko kertoi.


Mayllä ei ole puolueessa selkeää omaa kannattajakuntaa eikä hän ole viihtynyt parlamentin teehuoneissa jutustelemassa muiden poliitikkojen kanssa.

– Uskon, että hän näkee itsensä ulkopuolisena. Hän näkee ja kuulee ihmisten turhautumisen järjestelmään, joka sanoo ei eikä koskaan muutu, Cameronin hallituksessa opetusministerinä työskennellyt Nicky Morgan arvioi New Yorkerin haastattelussa viime kesänä.

Vahvan kannattajakunnan puuttuminen puolueessa on tullut selväksi viimeistään brexit-väännön aikana, jolloin hänen on ollut vaikea saada tukea edes omalta puolueeltaan. Joidenkin mukaan hänen olisikin ollut järkevämpää kampanjoida brexit-sopimuksen puolesta parlamentissa eikä kiertää ympäri Britanniaa.

– Hänen olisi pitänyt pysäköidä peppunsa [parlamentin] teehuoneisiin ja ruokaloihin Westminsterissä, eräs konservatiivipoliitikko tiivisti Financial Timesille.

Mayllä on aikaa ensi maanantaihin valmistella uusi ehdotus brexit-sopimusta parlamentille. Keskiviikkona pääministeri May kertoi parlamentille haluavansa kuulla, minkälaisen brexit-sopimuksen kansanedustajat voisivat hyväksyä. Moni oppositiopoliitikko suhtautuu kuitenkin skeptisesti siihen, että May suostuisi harkitsemaan toisenlaista brexit-sopimusta.

– Ei ole selvää, että hän on avoin muuttamaan perusteellisesti ajatteluaan ehdotetuissa puoluerajat ylittävissä keskusteluissa, Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon tiivisti keskiviikkona Twitterissä.