Entinen rikollispomo, kolmesta murhasta elinkautisen saanut Lauri Johansson vapaaksi

Kolmesta murhasta elinkautiseen tuomittu Lauri Johansson lasketaan ehdonalaiseen vapauteen.

Lauri Johansson osallistui viime elokuussa Helsingin Sörnäisten ”Piritorilla” järjestettyyn Ex-Criminal Day -tapahtumaan.

17.1.2019 8:47

Helsingin hovioikeus on päättänyt vapauttaa elinkautista tuomiota istuvan entisen rikollispomon Lauri "Late" Johanssonin. Kolmesta murhasta tuomittu Johansson pääsee hovioikeuden päätöksellä ehdonalaiseen vapauteen 1. kesäkuuta 2020.

Hovioikeus hyväksyi Johanssonin vapauttamisanomuksen torstaina. Tähän mennessä Johansson on ollut vapautensa menettäneenä yhtäjaksoisesti jo yli 17 vuotta.

Rikollisjärjestö N.B.K.:n (Natural Born Killers) perustanut ja sitä johtanut Johansson tuomittiin elinkautiseen ensin yhdestä murhasta. Hän teloitti Porvoossa syyskuussa 2001 ampumalla jenginsä jäsenen, joka pyrki eroamaan ryhmästä.

Vankeudessa Johansson tuli uskoon ja tunnusti kaksi aiempaa murhaa, jotka nekin liittyivät rikollisten keskinäisten ristiriitojen selvittelyyn. N.B.K.-järjestö on sittemmin sulautunut United Brotherhood -jengiin.

Hovioikeus otti vapauttamispäätöksessään huomioon sen, että Johansson on eronnut rikollisjärjestöstä ja sen johtajuudesta, tunnustanut kaksi murhaa omaehtoisesti ja ollut pitkään päihteetön. Myös luvalliset poistumiset vankilasta ovat hovioikeuden mukaan sujuneet moitteettomasti.

Vankilassa Johansson on kirjoittanut ylioppilaaksi ja osallistunut aktiivisesti erilaisiin toimintoihin. Hän on käynyt kutsuttuna puhujana hengellisissä tilaisuuksissa ja kirjoittanut kolumneja muun muassa Alibi-lehteen.

Hän on muodostanut uusia ystävyyssuhteita ja verkostoitunut monipuolisesti, mikä hovioikeuden arvion mukaan edistää hänen mahdollisuuksiaan suoriutua siviilielämän vaatimuksista.

Vapauttamispäivänä elinkautista vankeutta on Johanssonille tullut kertyneeksi kaikkiaan noin 18,5 vuotta, mikä on runsaasti yli keskimääräisen elinkautisen pituuden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?