Kotimaa

Liekit loimottivat aamuyössä Alavieskassa, palomestari vetoaa vakavasti ohikulkijoihin

Julkaistu:

Syrjäinen perä, outoa toimintaa, sekaannus.
Kaikella on lopulta luonnollinen selityksensä.

Näin on, vaikka tapahtumat sijoittuisivatkin keskelle ei-mitään, keskelle kaikista syrjäisintä Pohjois-Pohjanmaata, jonka miljööstä paikannimet Syrjäperä, Koutaperä, Tolosperä, Talusperä ja Vääräneva kertovat omaa tarinaansa.

Mutta paljon voisi nykyaikainen ihminen itsekin tehdä, vetoaa Jokilaaksojen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Matti Virtanen vakavasti kansalaisiin.

Tyypillinen esimerkki ovat tapahtumat maanantaina aamuyöllä Alavieskan Taluskylän suunnalla. Pimeydessä leimusivat liekit, ohiajava autoilija näki ne ja soitti hätäkeskukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kello oli 5.30.

Pelastuslaitos riensi paikalle ja kohtasi talon pihalla isännän, joka oli polttamassa roskia. Liekit valaisivat isännän kasvot ja tumman, erikoisen työteliään hahmon. Tuli rätisi.

– Aika ei ollut ehkä ihan tavanomaisin, mutta täällä maalla herätään aikaisin, sanoo palomestari Virtanen.

– Saattaa olla vaikka navettatöitä ottamatta kantaa siihen, oliko niitä tässä tapauksessa, Virtanen lisää selitykseksi.

Virtanen toivoo, että ihmiset eivät vain ajaisi ohi, kun he havaitsevat jotain poikkeavaa, ja soittavat hätäkeskukseen.

– Jos näet jotain tulta, kierähdä takaisin katsomaan, mistä on kysymys, Virtanen vetoaa.

– Ja sama juttu liikenteessä. Jos näet auton ojassa, pysähdy.

Virtanen muistuttaa, että mikäli soitto hätäkeskukseen tehdään vauhdista, kilometrien päässä paikasta, jossa auto on nähty, pelastuslaitoksen on vaikeampi selvittää paikkatietoja.

Saattaa myös olla, että kyseessä on vanha ulosajo, ja autossa on jo poliisin nauhat kertomassa siitä.

– Tämä on ihan olennainen turvallisuusasia, josta yritetään valistaa.

Mikäli Alavieskan aamuyössä autoillut henkilö olisi malttanut pysähtyä ja tarkistaa, mikä pimeydessä loimotti, pelastuslaitosta ei olisi tarvittu hätkäyttämään roskien polttajaa.

– Kyseessä oli täysin hallittu poltto, Virtanen lisää.

Kokonaan toinen asia on, että juuri pimeässä ihmisen mielikuvitus voi lähteä laukkaamaan, eivätkä kaikki välttämättä tohtisi lähestyä henkilöä, joka polttaa aamuyöllä roskia. Monikin saattaisi helposti kuvitella, että siellä poltetaan verisiä vaatteita tai jotain muita yöllisten hämäräretkien todistuskappaleita.

Palomestari Matti Virtanen hymähtää ajatukselle. Viranomaiset ovat tottuneet työskentelemään realiteettien maailmassa, eivät kauhuelokuvien kuvastossa.