Kommentti: May lyötiin kanveesiin – mutta ei brexit-farssi tähän lopu

Julkaistu:

Theresa May kulki tappioon kuin unissakävijä ja lisää painajaisia on luvassa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Täystyrmäys. Häpeä ja skandaali parlamentissa. 202–432. Historiallinen tappio.

Theresa May otti sen vastaan kuin unissakävelijä, joka tietää, että painajainen vain jatkuu. Hän mustassa puvussaan valmiiksi kalpea ja hymytön, tiesi mitä oli tulossa. Ja että ei tämä vielä mitenkään lopu, ei edes katkerasti.

Oletteko nähneet elokuvan Päiväni Murmelina? Siinä Bill Murrayn esittämä mies herää joka päivä samaan päivään, joka toistuu ja toistuu ja toistuu. Siihen voidaan joskus tehdä jatko-osa, jonka pääosassa on Theresa May. Koska kyseessä on dokumentti se tulee halvaksikin.

Brexit on brittien sote. Sekään ei koskaan tule valmiiksi. Yhä on mahdollista, että koko brexit perutaan uudessa kansanäänestyksessä. Tai sitten siihen mennään kaaoksessa ilman sopimusta. Myös kaikki tältä väliltä ja vähän ulkopuoleltakin on mahdollista.

Se on hurja tilanne yhdelle Euroopan vakaimmista valtioista juuri, kun koko manner on sekaisin ja vielä maailma mantereen ympärilläkin.

Taisteluhanskat esiin

Mutta May tosiaan tiesi, mitä oli tulossa ja oli siihen valmistautunut. Hän iski saman tien taisteluhaasteen pystyyn. May ilmoitti, että jos työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn haluaa esittää hallitukselle epäluottamuslausetta pääministeri on siihen valmis. Eikä Corbyn tietenkään mitään muuta voinut tehdä, ei halunnutkaan. Epäluottamuslausetta käsitellään parlamentissa keskiviikkona.

Mutta Mayn murskatappiokaan tiistain äänestyksessä ei tarkoita, että Corbyn voisi luottaa voittoonsa epäluottamusäänestyksessä. Niin solmussa on Britannian politiikka.

Samat konservatiivien oikean laidan fanaatikot, jotka äänestivät Corbynin kanssa Mayta vastaan torstaina vihaavat vasemmistolaista työväenpuolueen johtajaa. Britannian politiikka on muuttunut peliksi, jossa puolia vaihdetaan päivittäin. Ja se ei tiedä hyvää Britannialle.

Pelkoa ja vihaa parlamentissa

– OOORDEER!!!, järjestystä.

Alahuoneen puhemies John Bercow tuntui olevan ainoa salissa, joka nautti olostaan tiistaina. Hillityn psykedeeliseen solmioon pukeutunut Bercow herkutteli äänensä voimalla ja tarkoilla ajoituksilla, joilla hän hiljensi liikaa möykkääviä kansanedustajia. Brittikomediaa parhaimmillaan. Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon ei kannata yrittää perässä.

Kun kyseessä oli kaikkien mielestä parlamentin tärkein äänestys toisen maailmansodan jälkeen, olisi toivonut hienoja puheenvuoroja. Mutta ennen äänestystä nähty Mayn ja Corbynin kaksinkamppailu ei ollut hieno. Itse asiassa kumpikaan puoluejohtaja ei ole kovin erikoinen puhuja.

Corbyn ja May ovat samasta puusta: vakavia, jäykkiä ja huumorittomia. Koko Brexit ei itse asiassa tunnu sytyttävän työväenpuolueen johtajaa olleenkaan. Hänellä on muut asiat mielessä. Tunnetta Corbyn sai kunnolla kielen päälle vasta puhuessaan ”puolesta miljoonasta lapsesta, jotka konservatiivit ovat ajaneet kurjuuteen”. Sdp:n Antti Rinteen mieleen tuskin tulisi matkia.

Pääministeri May teki parhaansa osoittaakseen oppositiojohtaja Corbynin tunnottomaksi vallantavoittelijaksi, jolle mikään keino ei ole tarpeeksi alhainen hallituksen kaatamiseksi. Pääministeri Juha Sipiläkään ei samaan vakavalla naamalla pystyisi.

Loppujen lopuksi meidän Arkadianmäki on kiltti lintukoto kaukana maailman myrskyistä. Ja hyvää niin.

”Vastuuton hyppy pimeään”

Toki kansanedustajat tekivät parhaansa omiaan tukeakseen. Kun Corbyn nousi seisomaan hän oli kuin viimeisen hyvän levynsä 40 vuotta sitten tehnyt rokkitähti. Fanit rakastavat, muut mylvivät kyllästymistään.

– Reckless leap on dark, vastuuton hyppy pimeään, Corbyn kuvasi Mayn sopimusta.

Sehän voisi olla vaikka Pink Floydin levyn nimi, vähän niin kuin Dark Side of Moon. Paitsi että nyt kuun pimeä puoli kuuluu jo Kiinalle. Ja Britannian suuruus on muisto vain.

Kahden rintaman tappio

Maylla oli sama tilanne kuin Britannian perivihollisella Saksalla kahdessa maailmansodassa. Hän oli kahden armottoman rintaman välissä.

Toinen puoli haluaa uutta kansanäänestystä ja koko Brexitin perumista. Sitä May kutsuu demokratian pettämiseksi. Kun kansa on kerran äänestänyt, sen pitää saada mitä haluaa. Tosin on epäselvää halusiko kukaan tätä.

Britanniassa on varoiteltu, että uusi kansanäänestys voisi saada EU-jäsenyyttä vastustavan äärioikeiston aivan uuteen vimmaan. Se näkyisi kaduilla levottomuutena ja äänestyskopeissa arvaamattomuutena vuosikymmeniä.

Ja voisi hyvin käydä niinkin, että uusi kansanäänestys päättyisi samoin kuin ensimmäinen. Kyselyissä EU:n suosio on hiukan vahvistunut, mutta raivokkaat kampanjat voisi taas kääntää koko asetelman nurin. Trolleista puhuttiin, mutta tärkeämpää on, että iso osa brittimediaa vastustaa EU-jäsenyyttä.

Toinen rintama jota vastaan May taistelee haluaa ulos unionista portit ryskyen. Sopimukseton tila on utopia, jossa se voi rakentaa nationalistista ja markkinakiihkoista utopiaansa. Kannattajiensa mielestä tuloksena olisi jättimäinen lännen Singapore, joka kylpisi muualta tulevassa valuutassa. Maailman suurin veroparatiisi Euroopan portilla.

Euroopan Singapore vai Euroopan Kuuba?

Moni epäilee, että lopputulos olisi kuitenkin Euroopan Kuuba. Muutaman vuoden jälkeen mannereurooppalaiset turistit tulisivat ihmettelemään kurjalaa, jossa ihasteltaisiin ikivanhoja takseja ja kaksikerroksia bussinromuja, jotka jollain ihmeellä yhä kulkevat. Tropiikin helteen sijalla olisi sadetta ja sumua.

Mayn vastaus tällekin rintamalle oli pelottelu. Hän on varoittanut, että Brexit ilman sopimusta johtaisi arvaamattomiin seurauksiin. Skotit alkaisivat jälleen tosissaan puuhata itsenäisyyttä ja voisivat nyt onnistuakin. Irlannin tilanne muuttuisi arvaamattomaksi. Protestanttien ja katolisten sota voisi alkaa uudestaan. Tai sitten protestanttien enemmistö ottaisi lusikan kauniiseen käteen ja valitsisi vaurastuvan Irlannin kurjistuvan Englannin sijasta.

Näin Iso-Britannia kutistuisi pikkuiseksi Englanniksi, pieneksi kuin keski-ajalla. Tämä on kovaa pelottelua, niin kovaa, että sitä ei sitten uskottu.

Tämä tarina jatkuu ja jatkuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt