Suomi pyrkii Kiinan talviurheilumarkkinoille: teemavuoden avaus oli pramea show

Julkaistu:

Shouganin jäähallissa nähty spektaakkeli oli hämmentävä yhdistelmä urheilua, kansanperinnettä, kaupallista glitteriä ja lähes pohjoiskorealaista showmeininkiä.
Suomen ja Kiinan yhteisen talviurheilun teemavuoden avajaisissa Shouganin urheilukeskuksessa tiistaina nousivat estradille muun muassa joulupukki ja tontut, Angy Birds -hahmot, Ylioppilaskunnan laulajat, Jokereiden jääkiekkojuniorit, Lumineersin muodostelmaluistelijat, Jari Kurri ja Isac Elliot yhdessä kiinalaisten urheilutähtien, artistien, lohikäärmeiden ja panda- ja poromaskottien kanssa.

Ohjelma oli kiinalainen yhdistelmä musiikkia ja urheilunäytöstä. Mautonta vai ei? No, kiinalaista.


Suuren spektaakkelin katsomossa istuivat presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio yhdessä kiinalaisten isäntien ja vieraiden kanssa.

Hallissa oli myös arviolta sata suomalaista, jotka ovat tavalla tai toisella kytköksissä talviurheiluun. He olivat matkustaneet Kiinaan valtiovierailun yhteydessä, suuri osa Business Finlandin yritysvaltuuskunnassa.

Show ei jäänyt Shouganin hallin seinien sisään. Esitys televisioidaan kiinalaisen uuden vuoden vaihteessa 5. helmikuuta. Näin Suomi saa valtavan määrän katsojia ohjelmassa, jonka teemana on ”joulu kohtaa kiinalaisen uudenvuoden”. Aikamoista!

Esitys oli tietysti vain pintakuohua. Sen taustalla on paljon jalkatyötä ja käytännön markkinointia bisneksessä, jossa on potentiaalisesti huimat mahdollisuudet Kiinassa: maassa joka panostaa nyt vahvasti talviurheiluun menestyäkseen Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisissa. Kiinassa on lähes 1,4 miljardia asukasta, ja jättiläisvaltio on ottanut viralliseksi tavoitteekseen saada talviurheilun pariin 300 miljoonaa harrastajaa!

 

Me ollaan aika uniikissa asemassa, sillä Suomi on ensimmäinen maa, jonka kanssa tällainen teemavuosi on urheilun osalta tehty.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen arvioi suomalaismedialle, että Kiinan talviurheiluhankkeiden suurelta pöydältä tippuu murusia myös Suomeen.

– Me ollaan aika uniikissa asemassa, sillä Suomi on ensimmäinen maa, jonka kanssa tällainen teemavuosi on urheilun osalta tehty. Ollaan päästy askel eteenpäin, mutta kilpailu on kovaa. Norja, Itävalta, Sveitsi ja Kanada etunenässä ovat kilpailijat myöskin tänne pyrkimässä, ja siinä mielessä tässä käydään varmasti vielä keskustelua.

Suomella on tarjoata Kiinalle kovaa osaamista talviurheilussa, sekä tapahtumien järjestämisessä, suorituspaikkojen rakentamisessa, urheilun tutkimuksessa ja koulutuksessa että valmennuksessa. Näitä hankkeita talviurheilun teemavuosi auttaa markkinoimaan Kiinalle.

Kovasta yrityksestä huolimatta Kiinasta ei toistaiseksi ole saatu Suomeen megaluokan hankkeita. Urheilutermein kerrottuna onnistujiakin on jo: joukossa on muun muassa Honkarakenne, jonka sopimukset loma-asuntorakentamisesta Kiinassa saivat yhtiön osakkeen kovaan nousuun tiistaina.


Oulaisen perheyrityksen Hongiston toimitusjohtaja Mariia Yrjö-Koskinen tuli Shouganiin koilliskiinalaisesta Jinanin kaupungista, jossa hän oli järjestämässä talviuinnin nopeuskilpailuja, lajin maailmancupin promootiotilaisuutta, ja samalla yhteisen teemavuoden ensimmäistä tapahtumaa. Yrjö-Koskinen on Suomen talviuintiliiton puheenjohtaja.

– Talviuinnilla on Kiinassa todella pitkät perinteet. Siihen liittyy, niin kuin meilläkin, terveellinen elämäntapa. Jinanissa on sitä varten puhdasta luonnonvettä, Yrjö-Koskinen sanoi.

– Jos kaikki menee hyvin, ensi vuonna meillä voisi olla siellä World Cup -osakilpailu, ja sitten mahdollisesti he hakevat sinne maailmanmestaruuskilpailuja.

Jääspektaakkelia seuraamaan oli kutsuttu entisiä ja nykyisiä kiinalaisia huippu-urheilijoita. Heistä IS tapasi vuoden 2010 talviolympialaisten pariluistelun kultamitalipariskunnan Zhao Hongbon ja Shen Xuen.

– Olemme iloisia tästä, sanoi Zhao IS:lle, ja valitteli puutteita englanninkielen taidossaan.

Vieressä istunut Shen Xuen on Zhaon luistelupari ja puoliso. Aktiiviuransa pari lopetti olympiakullan jälkeen.

Suomen kumpikin toivottaa tervetulleeksi Kiinaan.

– Kaksi maata on tässä yhdessä, ja se voi antaa paljon esimerkiksi luistelulle, Shen sanoi.


Kun pöly oli laskeutunut show’n jälkeen, piti paralaskija Matti Suur-Hamari kiinalaista menoa ”hulppeana”.

– Tässä on ollut kaksi päivää tällaista samanlaista hienoa hässäkkää ja spektaakkelia. Hienot fiilikset.

Suur-Hamarin mukaan Kiinassa on innokasta väkeä ja innokasta talviurheilukansaa.

– Sanotaan näin, että kun saavat valmennuksen ja muut tekijät kohdalleen, niin varmaan menestyvät.

IS tapasi show’n jälkeen espoolaisen Lumineersin muodostelmaluistelijat: Katriina Myntin, Iina-Emilia Puukankaan, Sanni Hietasen ja Oona Janatuisen.

– Mahtava päästä tekemään yhteistyötä tuollaisten huippuluistelijoiden kanssa. Siellä oli esimerksi Boyang Jin, joka on ihan ykkösluokkaa, kertoi Janatuinen.

– Kaikki heistä olivat myös tosi mukavia, mikä oli tosi hienoa meillekin, sanoi Puukangas.

Oikaisu: Artikkelia korjattu klo 1:50. Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja on Hannu Tolonen, ei Matti.