Pyöräilijä iski 17-vuotiasta vaihto-opiskelijatyttöä 40-senttisellä metalliputkella päähän - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pyöräilijä iski 17-vuotiasta vaihto-opiskelijatyttöä 40-senttisellä metalliputkella päähän

Lahdessa vaihto-opiskelijana oleva meksikolainen tyttö sai vakavat vammat, kun polkupyörällä ajanut mies löi häntä mutteripäisellä metalliputkella päähän.

15.1.2019 19:08

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi 30-vuotiaan lahtelaisen Markku Aleksi Kokkosen kolmeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä. Hänet passitettiin saman tien kärsimään tuomiotaan. Hän tunnusti syyllisyytensä tekoon.

Kokkosen on maksettava meksikolaistytölle 21 700 euron korvaukset mm. tilapäisestä haitasta, pysyvästä toiminnallisesta haitasta, kosmeettisesta haitasta ja kärsimyksistä.

Meksikolainen opiskelija on toipunut elokuun lopussa metalliputken iskusta saamistaan vammoista niin, että hän jaksoi olla oikeudessa läsnä.

Tekoon ei liittynyt mitään etnistä vihaa tai vastaavaa.

Vaihto-oppilas oli ylittämässä suojatietä Huovilankadun ja Kallioistenkadun risteyksessä. Paikasta on matkaa pari sataa metriä Lahden rautatieasemalle.

Kokkonen oli sivuuttamassa pyörällään opiskelijaa, kun hän aivan yllättäen löi noin 40 senttiä pitkällä, painavalla ja mutteripäisellä metallitangolla tai -putkella opiskelijaa päähän.

Opiskelija kaatui suorilta jaloilta katuun ja menetti tajuntansa hetkeksi. Hän sai iskusta vakavat vammat päähänsä.

Opiskelijalta murtui ohimoluu, vasen silmäkuoppa, nenän sivuontelo, poskiluu ja hän sai aivokudokseen vaurion sekä kallon sisäisen verenvuodon. Häneltä katkesi myös yksi hammas. Vammoista oli seurauksena hengenvaarallinen tila ja nuori oli pitkään sairaalahoidossa.

Kokkonen ei tuntenut opiskelijaa eikä ollut häntä koskaan tavannut. Ennen väkivallantekoaan Kokkonen oli ollut kirjastossa ja piikittänyt itseään subutexillä ja päätti lyödä jotain. Subutexiä käytetään mm. vieroitushoidossa.

Kokkosen ajoreitille sattui vaihto-opiskelija, jota hän löi kerran. Isku tuli täysin yllättäen ja ilman mitään syytä. Puolustuskyvytön opiskelija ei voinut sellaista odottaa. Hänet saatiin nopeasti jatkohoitoon ja väkivallan tekijä tavoitettiin myös pian.

Mitään motiivia Kokkosella ei ollut teolleen. Opiskelijanuori valikoitui uhriksi täysin sattumanvaraisesti.

Opiskelijaa hoidettiin tehohoidossa noin viikon ajan. Vammat olivat kasvojen alueella, mutta hän on toipunut niistä hyvin.

Käräjäoikeuden mukaan teko oli raaka, julma ja törkeä ja se loukkasi 17-vuotiaan opiskelijanuoren ruumiillista koskemattomuutta ihmisarvoa alentavalla tavalla. Käräjäoikeuden mukaan tekoa voidaan pitää vähintäänkin tavanomaista tapon yritystä vastaavana.

Opiskelijanuori on kovista kokemuksistaan huolimatta jatkanut opintojaan Lahdessa ja hänen perheensä on ollut koko ajan Meksikossa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus käsitteli jutun tiistaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?