Näin 32-vuotias saalisti tyttöjä sosiaalisessa mediassa – "Honey Don’t tell private thing"

Vankeuteen tuomittu 32-vuotias mies kehui ja liehitteli nuoria tyttöjä sosiaalisessa mediassa. Yksi viestittely johti törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Nuoria tyttöjä sosiaalisessa mediassa saalistanut mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa neljän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen.

15.1.2019 17:48

Sosiaalisen median kautta 14–15-vuotiaita tyttöjä metsästänyt Hedayatullah Safi, 32, tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa neljän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen.

Tuomio annettiin viime perjantaina. Se tuli törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seitsemästä perusmuotoisesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Syytteet käsiteltiin suljettujen ovien takana, mutta käräjäoikeuden tuomio on pääosin julkinen. Kaikki tuomioon johtaneet teot tapahtuivat keväällä ja kesällä 2018.

Tuomion mukaan Safi lähestyi tyttöjä sosiaalisessa mediassa, usein Instagramissa. Hän esiintyi huomattavasti todellista ikäänsä nuorempana, 17- tai 18-vuotiaana.

Hän aloitti keskustelun tyypillisesti kehumalla tytön kuvia tai sitä, kuinka kaunis ja ihana tyttö on. Sitten hän vei keskustelun seksuaalisiin asioihin.

”Safin toiminnassa on ollut kysymys ns. groomingista, jossa tekijä pyrkii mm. kehumalla ja luottamusta luomalla valmistelemaan lasta seksuaalista hyväksikäyttöä varten,” käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Oikeudessa kirjallisina todisteina esitetyissä viesteissä Safi muun muassa kyseli tytöiltä poikaystävistä tai neitsyydestä. Hän myös ehdotteli tytöille tapaamisia tai erilaisia seksuaalisia tekoja. Joillekin hän lähetti kuvia siittimestään.

Viestettelyn kielenä oli huono suomi tai huono englanti.

”Kinnostatko? Mulla on ihana kalu,” mies kirjoitti yhdelle tytölle kuvia lähetettyään. Tyttö vastasi, että se on pieni. ”Ei ole pieni,” mies intti vastaan.

Safi kiisti useat syytteet sillä perusteella, ettei olisi tiennyt tyttöjä alle 16-vuotiaiksi. Käräjäoikeuden mukaan tytöt olivat kuitenkin selvästi näyttäneet nuorilta ja käyttäneet nuorten kieltä, mutta mies ei mitenkään pyrkinyt varmistautumaan näiden iästä.

Yhdeltä tytöltä Safi oli kysynyt tämän koulun sujumista. Toiselta hän kysyi, voiko tämä suudella hammasrautojen kanssa.

Useimpien tyttöjen kohdalla hyväksikäyttö jäi seksuaaliseen viestittelyyn eikä fyysistä kohtaamista tapahtunut. Pelkkä viestittelykin voi rikoslain mukaan täyttää lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön.

Kaksi tyttöä tapasi Safin kerran tämän asunnolla, koska toinen heistä halusi pyytää tätä lopettamaan viestien lähettelyn. Tyttö lähti jo viiden minuutin kuluttua asunnosta, kun Safi ryhtyi pussailemaan. Toinen tyttö oli odottanut rappukäytävässä.

Yksi tapauksista oli selkeästi muita vakavampi. Se luettiin miehen syyksi törkeämuotoisena rikoksena.

Safi sai 14-vuotiaan tytön suostuteltua noin kymmeneen tapaamiseen, jotka pitivät sisällään seksuaalisia tekoja. Mies myös lähetteli tytölle viestejä, jotka oikeuden mukaan sisälsivät varsin karkeaa seksuaalista sisältöä ja kuvia.

Viesteissään mies kehotti tyttöä pitämään kanssakäyminen salassa ja lupasi ostaa tälle lahjoja. Hän pyrki oikeuden mukaan myös eristämään tytön muista samanikäisistä lapsista. Hän uhkasi tehdä itselleen jotain, kun tyttö lopulta oli jättämässä hänet.

”Honey Don’t tell private thing to anyone like We Did sex or Not or anything,” mies pyysi tyttöä vaikenemaan kömpelöllä englannin kielellä.

Uhri kertoi oikeudessa, että hyväksikäyttö on aiheuttanut hänelle ahdistusta ja painajaista sekä ollut omiaan heikentämään hänen luottamustaan miehiin. Käräjäoikeus katsoi, että teko oli omiaan vahingoittamaan seksuaalisesti kokemattoman 14-vuotiaan lapsen kehitystä ja aiheuttamaan psyykkisiä seurauksia.

Oikeuden mukaan pelkästään 14-vuotiaan tapauksesta tuomio olisi ollut kolme vuotta ja kymmenen kuukautta ehdotonta vankeutta. Muut tapaukset yhdessä lisäsivät lopullista rangaistusta vielä vuodella.

Tuomiosta ei käy ilmi, minkä maan kansalainen Safi on. Sen sijaan tuomiosta käy ilmi, että hän on asunut Suomessa seitsemän vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?