Kotimaa

Eduskuntaryhmät puivat raiskausrikosten tuomioita – IS seurasi hetki hetkeltä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

IS seuraa eduskuntaryhmien kokousta eduskunnassa.
Suora lähetys alkaa sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) tilannepäivityksellä eduskunnan valtiosalista noin klo 14.05.

Eduskuntaryhmien edustajat käsittelevät tiukennuksia raiskausrikosten tuomioihin kello 14.30 alkaen.
  • Suoraa lähetystä eduskunnasta voit seurata yllä olevasta videoikkunasta.
IS:n tietojen mukaan raiskausrikosten tuomioiden alarajoja nostetaan kautta linjan.

Päätapahtumat

Ilta-Sanomien lähetys eduskunnasta päättyy.

Antti Kaikkonen: Minusta on selvää, että ihmiset ovat äkäisiä. Itsekin olen suivaantunut. Tähän pitää tehdä muutos, mutta ne pitää tehdä hallitulla tavalla. KUkaan ei saa ottaa oikeutta omiin käsiinsä.

Toimittaja Olli Waris kysyi Antti Kaikkoselta , saadanko kolme lakimuutosta läpi tällä eduskuntakaudella.

- Linjaus tarkoittaa sitä, että nämä viedään läpi.

Antti LIndtman: PItää paikkansa, että olin aloitteellinen. Olin iloinen, että hallitus suhtautui positiivisesti ja löytyi yksimielisyys viedä lakihankkeet läpi. Oulun järkyttävät teot pysäyttivät päättäjät. Olen erittäin tyytyväinen.

Toimittaja Olli Waris kysyy Antti LIndtmanilta, mikä on keskeinen lakimuutoksissa.

Antti Lindtman vastaa: - Keskeisintä on, että rangastuksia tiukennetaan erityisesti lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa. Se käsitellään lakivaliokunnassa ja tuodaan isoon saliin.

Yhteinen tilaisuus päättyi.

Kolme lakiesitystä, joita ryhmien esitys koskee, ovat HE 212, HE 242 ja HE 272.

Krista Mikkonen: Rikoslaki, joka liittyy lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön, kaipaa tiukennuksia. Olemme iloisia lisäresursseista, joita annetaan poliisille ja sosiaaliviranomaisille.

Leena Meri: Perussuomalaisten ryhmä on iloinen siitä, että kiristykset tehdään. Olemme ajaneet niitä vuosia, mutta olemme saaneet vastauksia, että teillä on liian tiukka turvapaikkapolitiikkaa.

- Tämä puuttuu tämän hetken tilanteeseen, mutta meillä on portti auki sille, että ongelmia tulee jatkossakin. Ratkaisua ei saatu sille, että meillä on myös laittomasti maassa olevia, heitä on noin 9000.

Simon Elo: Sinisissä katsotaan myös toisena raiteena, että hallituksen on syytä katsella, onko mahdollisia tehdä lisätoimia.

Antti LIndtman: Oulun ja Helsingin tapahtumat ovat täysin tuomittavia. Ne ovat pysäyttäneet myös meidät päättäjät. Saimme pieni valonpilkahdus. Historiallisella tavalla voitiin ylittää hallituksen ja opposition ylittävän rajan. On tärkeää, että lasten seksuaalisessa hyväksikäytössä nostamme rangaistusten alarajoja. Se lähettää vahvan viestin siitä, että nämä teot eivät kuulu Suomeen.

Kalle Jokinen: Olen tyytyväinen, että eduskuntaryhmät lähettävät yhteisen viestin, että tällaiset teot ovat tuomittavia.

Antti Kaikkonen: Lähdemme siitä, että kolme lakihanketta priorisoidaan siten, että päätökset saadaan aikaiseksi kahden kuukauden kuluessa.

Lailla ehkäistään seksuaalirikoksia. Kiristetään asteikkoa lasten seksuaalisen hyväksikäytön osalta, lisäksi on tulossa lapsen törkeää raiskausta koskeva rangaistus. Poliisin henkilötietolakiin tulee muutos. Kansalaisuuslain muutosta koskeva laissa lähdetään siitä, että terrorismista tuomituilta voidaan poistaa kansalaisuus. Voitaisin katsoa, lisätäänkö lapsia koskeva seksuaalinen hyväksikäyttö.

Antti Kaikkonen: Jokainen seksuaalirikos on liikaa, näin ei voi jatkua, tähän pitää saada muutos. Katsoimme, mitä eduskunta voi tehdä. Tulee kiinnittää huomota lakiesityksiin, jotka ovat eduskunnan käsittelyssä tällä hetkellä. Olemme löytäneet yhteisymmärryksen siitä, että tuemme yli hallituksen ja oppositiorajan kolmea lakihanketta.

Paikalla ovat Antti Kaikkonen (kesk), Antti LIndtman (sd), Kalle Jokinen (kok), Simon Elo (sin), Krista Mikkonen (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Leena Meri (ps), Thomas Blomqvist (RKP), Peter Östman (kd).

Tiedotustilaisuus alkaa.

Tiedotustilaisuus alkaa kello 15.45

Median edustajat siirtyvät eduskunnassa kohti valtiosalia.

Eduskunnan valtiosalissa on tiedotustilaisuus 15.45. Siellä kerrotaan, mitä eduskuntaryhmät ovat yhteiskokouksessaan päättäneet.

Eduskuntaryhmät pitävät kokousta kabinetissa, ovi on suljettu. Arvion mukaan kokous päättyy puoli neljältä.

IS:n toimittaja Olli Waris päätti kansanedustajien haastattelun.

- Hämmästyttävää kyllä, yhteisymmärrys löytyi. Mutta kun alettiin puhua turvapaikkapolitiikasta, löytyi eroja.

Eduskuntaryhmien yhteiskokous jatkuu kabinetissa.

Juho Eerola: Hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma on erinomainen. Olisi vain pitänyt ottaa se heti käyttöön eikä ruveta jahkailemaan.