Kuinka monta lasta on joutunut seksirikoksen uhriksi viime vuonna?
Tutkin työkseni tilastoja. Niinpä otin tutkiakseni myös tämän ikävän kysymyksen. Vaikka moni muukin asia on tilastojen valossa monimutkainen, tämä aihe pääsi yllättämään. Minkä tilaston itse valitsen?
Oulun ja Itä-Helsingin tapahtumat ovat räjäyttäneet keskustelun nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Erityisesti esiin on kaivettu erilaisia tilastoja, jotka osoittavat milloin mitäkin. Päivystävät twitteristit ovat julkaisseet viime viikkoina ”tilastoja” siitä, miten seksuaalirikosten määrä on vähentynyt, noussut, kuinka ulkomaalaistaustaiset ovat kaiken syypäitä ja kuinka lähinnä suomalainen lääppii ja raiskaa.
”Kiinnostuksen pitäisi olla siinä, kuinka uhreja voitaisiin auttaa.
Seksuaalirikoksissa on sellainen erikoinen piirre, että erilaisia rikosnimikkeitä on iso joukko. Poliisi voi tutkia lapsiin ja nuoriin kohdistunutta seksuaalista tekoa yli kymmenellä eri nimikkeellä. Laissa on seksuaalisen hyväksikäytön, ahdistelun ja raiskauksen lisäksi muun muassa lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin, pakottaminen seksuaaliseen tekoon tai vaikkapa harvinainen sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta koskevan esityksen seuraaminen.
Lisäksi tilastoihin valittavana on uhrin ikä. Poliisi on kertonut, että nyt Oulussa ja Helsingissä poliisin tutkittavina olevat tapauksissa uhrit ovat olleet enimmäkseen 10–17-vuotiaita, eivät siis mitä tahansa alaikäisiä.
Miten sitten eri viranomaistahot, poiminko tilastot poliisilta vai Tilastokeskukselta? Luotanko sittenkin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen vai yhdistyksiin, jotka auttavat uhreja? Laskenko rikokseksi rikosilmoituksen vai syyttäjälle edenneen tapauksen vai tuomion? Kun kaikki nämä muuttujat otetaan huomioon, pystyn vastaamaan alun kysymykseen tasan 616 eri tavalla. Jokainen noista luvuista on fakta, oikea luku.
Näissä 616 tilastossa ei ole edes vielä otettu huomioon epäillyn tekijän kansalaisuutta, josta on paljon puhuttu. Tai alkuperää, joka sekin on tilastollisesti eri asia kuin kansalaisuus. Jos kaikki tällaiset muuttujat otetaan huomioon, erilaisia tilastoja onkin jo tuhansia.
Valitsimme lopulta IS:ssa tilastot, jotka kuvaavat mahdollisimman tarkasti nyt poliisin tutkinnassa olevia tapauksia. Ne löydät tästä linkistä.
Kiinnostuksen ei pitäisi olla pelkästään siinä, kuka rikoksia tekee. Kiinnostuksen pitäisi olla siinä, kuinka uhreja voitaisiin auttaa, ja kuinka teot saataisiin loppumaan.